“Makul Miktarda Öfke ve Duygu Biriktirdik”

Albümler
1990’lı yılların ilk yarısında Türkiye’de ‘pop’ müzik baskın türken, aynı 10 yılın ikinci yarısında Türkiye, rock müziğin etkisi altına girdi. Bunda, o yıllarda kurulan rock mü...
EMOJİLE

1990’lı yılların ilk yarısında Türkiye’de ‘pop’ müzik baskın türken, aynı 10 yılın ikinci yarısında Türkiye, rock müziğin etkisi altına girdi. Bunda, o yıllarda kurulan rock müzik topluluklarının da etkisi büyüktü tabii ki. Bu grupların en önemlilerinden biri de mor ve ötesi.

Grup, 1996 yılında piyasaya çıkan Şehir adlı albümünü kaydederken gerçek anlamda bir ‘albüm’ yaptığının bile farkında değildi. Şimdi o günleri, "O zamanlar ‘şarkılarımızı kaydedelim de çocuklarımıza dinletiriz’ düşüncesindeydik" sözleriyle anıyorlar. 1996’nın üzerinden 16 sene geçti. Bu 16 senede, mor ve ötesi, altı albüm yayınladı. Birçok hit şarkıya imza attı. Sayısız konser verdi. Türkiye’yi 2008’de Eurovision Şarkı Yarışması’nda temsil etti. Tüm bunlara rağmen grubun solisti Harun Tekin, "İlk albümdeki yaklaşımımız sonraki albümlerde de devam etti," diyor. Şimdilerde mor ve ötesi, birçok yeni proje üzerine mesai harcıyor. Bunlardan biri de bu akşam İş Sanat sahnesinde verecekleri akustik konser. Bugün saat 20.00’de başlayacak ve Şebnem Ferah, Esin İris, ile Aylin Aslım’ın konuk sanatçı olarak sahne alacağı konseri bahane ederek mor ve ötesi’nin prova stüdyosuna konuk olduk. Burada grubun yeni bir albüm için kolları sıvadığını öğrendik. Harun Tekin, Kerem Özyeğen ve Burak Güven ile üzerinde çalıştıkları yeni albüm, müzik piyasası ve yeni projeleri üzerine konuştuk.

FİKİRLER HAVADA UÇUŞUYOR: "Yeni şarkılar üzerinde çalışmaya başladık. Neler olacağını biz de zaman içinde göreceğiz. Ama iyi yolda olduğumuzu söyleyebiliriz. Fikirler havada uçuşuyor. Makul miktarda da duygu ve öfke biriktirdik. Yaz aylarında stüdyoya kapanacağız. Hepimizin elinde bir şeyler var. Hep beraber, düzenlediğimiz birçok şarkı arasından, birlikte güzel tınlayanları ve daha çok hoşumuza gidenleri bir albüme dönüştüreceğiz. En iyi 11’i süreceğiz sahaya."

SENFONİ ORKESTRASIYLA ÇALACAĞIZ: "Bu seneye yetişir mi bilmiyoruz ama bir senfoni orkestrası ile ortak bir çalışmamız söz konusu. Bir konser dizisi planlıyoruz. Bu konserleri kayda da alacağız, kalıcı olması için. Daha netleşmedi tarih. Ama önem verdiğimiz bir proje bu. Ayrıca Nilüfer’in ikinci düet albümü yayınlanacak yılın sonuna doğru. Biz de yer alacağız albümde. Bu da bizi mutlu eden bir proje."

CANLI PERFORMANS ÇOK ÖNEMLİ: "Artık iyi konserler yapmak çok önemli. Aynı şeyi tekrar etmektense, her konseri ‘biricik’ hale getirmek önem kazanıyor. Performansın önemi ortada. Çalamayıp, söyleyemeyip albüm yapan gruplar, sanatçılar, kariyerini böyle sürdürenler var. Biz ileride akustik ve elektrik konserlerin dengesini bulabileceğimize inanıyoruz. Bazı şarkıları akustik diğerlerini elektrik çalabiliriz. 1970’li yıllarda büyük gruplar bu işi başarıyla yapabiliyordu: Led Zeppelin, Queen gibi. Tabii, 1970’lere ait olmasa da Jane’s Addiction da eklenebilir."

DÜZENLEMELER YAPIMCI LEHİNE: "Türkiye’de rock çeşitlilik açısından iyi bir yerde. Fakat satışlar iyi değil. Müzisyenlerin hayatlarını müzik üzerinden sürdürebilmeleri de zor. Mesela geçtiğimiz günlerde Cem Karaca’nın ölüm yıldönümüydü. Hepimiz için bir efsanedir Cem Karaca. Yine de son zamanlarında haftada bir, çarşamba günleri, bir barda çalıyordu. Cem Karaca bu durumda kaldıysa, kim hangi duruma düşer, bilemiyoruz. İnternetten müzik paylaşımı anlamında da iyi bir noktada olduğumuzu söyleyebiliriz. Fakat düzenlemeler dolayısıyla, bu paylaşımlar, yapımcılar lehine sonuç veriyor."

GÜNDEM YOĞUN

"Mor ve ötesi’nin politik tavrı statik değil. Kendini tekrar, tekrar yenileyen bir durum. Her gün, bir İskandinav ülkesinin iki yıllık gündemiyle uyanıyoruz. Bir şarkıyı yazmak için beklemek daha iyi olabiliyor bu nedenle."

Sabah