Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik’in "Kültür Endüstrisi-Üç Yanlış Bir Doğru" adlı kitabında verdiği bilgiler, korsanın müzik sektörüne verdiği zararı rakamlarıyla ortaya koyuyor. Çelik, müzik sektörünün korsan ürünler ve internet yoluyla yasal olmayan çoğaltım sonucu yıllık 200 milyon dolarlık gelir kaybına uğradığını söylüyor.
Korsan CD’ler yüzünden artık eskisi gibi para kazanamadıkları, müzik sektöründe faaliyet gösterenlerin sık sık dillendirdikleri bir şikâyet. Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları ve Sinema Genel Müdürü Abdurrahman Çelik’in "Kültür Endüstrisi-Üç Yanlış Bir Doğru" adlı kitabında yer alan araştırma sonuçları bu şikâyetlerdeki haklılık payını rakamlarla ortaya koyuyor. Çelik, Türkiye’nin kültür endüstrisini 4 yıldan bu yana inceleyerek kaleme aldığı kitabında internetin de dâhil olmasıyla birlikte yıllık 200 milyon doların müzik piyasasından korsan olarak emildiği tespitinde bulunuyor.
Abdurrahman Çelik, kitapta korsanın müzik endüstrisine verdiği zararla ilgili olarak şu bilgileri veriyor: "Sokaklarda satılan kopyalanmış CD’ler, özellikle taşrada karışık albümler yapılmasıyla ortaya çıkan korsan üretimler ve daha profesyonel yöntemlerle birebir taklit edilerek yasal markete sokulan ürünlerin cirosu yıllık yaklaşık 100 milyon düzeyindedir. Buna, internet yoluyla yasal olmayan çoğaltım eklendiğinde yıllık yaklaşık 200 milyon dolar düzeyinde bir kaynak, müzik sektöründen emilmektedir." Çelik’in verdiği bilgilere göre devletin bu miktar üzerinden tahsil edemediği vergi ise yaklaşık 40 milyon TL.
Kültür Bakanlığı’ndan destek alan filmler az izleniyor ama çok ödül alıyor
İlginç araştırmaların yer aldığı "Kültür Endüstrisi-Üç Yanlış Bir Doğru" kitabında sinema ve dizi sektörüyle ilgili bilgiler de bulunuyor. Çelik’in araştırmasına göre, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından desteklenen filmler, destek almayanlara göre daha az izleniyor. Bakanlık destekli filmlerin izlenme oranı yüzde 14 iken, destek almayanların izlenme oranı yüzde 86 oldu. Buna karşılık bakanlıktan destek alan filmlerin ulusal ve uluslararası etkinliklerden ödülle dönmesi de dikkat çekiyor.
Abdurrahman Çelik, dizi sektörüne dair yaptığı araştırmalar sonucu bir dizi filmin maliyetinin 100 ile 300 bin arasında değiştiği, kanallarda yıllık ortalama 60 dizi gösterildiği sonucuna ulaşmış. Kitapta bir dizide ortalama 20-30 oyuncunun görev aldığı, kamera arkası ve stüdyo ile birlikte dizide çalışanların sayısının 60 ila 100 kişiyi bulduğu anlatılıyor. Dizi filmlerinde 500’e yakın Devlet Tiyatrosu oyuncusu rol alıyor. 1990’lı yıllarda sayısı ancak 5 olan cast ajansı (oyuncu ajansı) sayısı da diziler sayesinde bugün 100’ün üzerine çıkmış.
Abdurrahman Çelik, Literatür Yayınları arasından çıkan "Kültür Endüstrisi-Üç Yanlış Bir Doğru" kitabı ile ilgili olarak Türkiye’de ilk kez ‘kültür endüstrisinin’ bu denli kapsamlı bir şekilde araştırıldığını söylüyor. Çelik, Türkiye’de üretilen kültür ürünlerinin neler olduğu, bunların ekonomik hayattaki oranları ve devletin bu alanlara katkısının kitapta başka ülkelerden örneklerle karşılaştırmalı olarak birçok sektör açısından ele alındığını ifade ediyor.
Zaman