Fatih Erkoç’tan Türk Sanat Müziği Albümü

Albümler
Babası müzisyen Hasan Erkoç’a ithaf ettiği yeni albümü ‘Babamdan Miras’ta Türk Sanat Müziği şarkıları seslendiren Fatih Erkoç "Bu bir kültür hizmetidir" diyor. Sanat Müziği...
EMOJİLE

Babası müzisyen Hasan Erkoç’a ithaf ettiği yeni albümü ‘Babamdan Miras’ta Türk Sanat Müziği şarkıları seslendiren Fatih Erkoç "Bu bir kültür hizmetidir" diyor. Sanat Müziği’nin otantik tarzda söylenmesinden yana olduğunu belirten sanatçı ile albümü çıkarırken yaşadığı telif sorunlarını, sanat dünyasının ünlü isimlerini ve projelerini konuştuk… 

‘Babamdan Miras’ albümü nasıl doğdu?

Dinleyicilerim; ‘Dönülmez Akşamın Ufkundayız’ ve ‘Kalamış’ gibi şarkıları sahnede söylememi sever. Ben de bir süredir Türk Sanat Müziği şarkılarından oluşan bir albüm çıkarmayı düşlüyordum. 1.5 yıl önce albüm için repertuvar çalışmasına başladık. 

Kimlerle çalıştınız?

Müzik yönetmeni olarak Taşkın Sabah’la çalışmak istedik ama ben, fikrimi açık ve net olarak anlatamamış olmalıyım ki anlaşamadık. Küçükken taş plaklardan dinlediğim sese yakın, daha minimal bir çalışma istediğimi söyledim. Taşkın; Bülent Ersoy’un sazları gibi kalabalık bir orkestra düşündü galiba, bu nedenle de istediği rakam beklediğimden çok yüksek çıktı. Taşkın’ın talep ettiği rakamın yarısından azına mal ettim albümü. 

Taşkın Bey ne kadar istemişti?

Onun istediği rakam çok normaldi aslında. Çünkü stüdyosu, 20’den fazla müzisyeni ve kendi şefliği var o rakamın içinde. 75-80 bin civarı bir rakam söylemişti. Ancak ben kendi ekibimle 25-27 bin liraya mal ettim.

ALBÜMDE 28 ŞARKI VAR 

Peki, kimlerle çalıştınız?

Daha önceki albümümde tambur çalan Ege Yıldız’a yapmak istediğim şeyi söyledim ve ekibi kurma sorumluluğunu ona verdim. Piyasa işi olsun istemedim, ticari bir şey değildi niyetim. Olabildiğince eserlerin otantik şekillerine sadık kalmayı tercih ettim. Repertuvarı da Ege’yle birlikte yaptık. 40 şarkı vardı ama telif sorunları sebebiyle sayıyı 28’e indirdik. 

Albüme koyamadığınız için içinizde ukde kalan bir şarkı var mı?

Aslında kalmadı. Zaten adı geçen şarkıları sahnede canlı söylüyorum. O şarkılar olmadan da dolu dolu oldu bir albüm oldu, dinleyen herkes çok sevdi. Albümde Türk Sanat Müziği’nin değerli pek çok eseri yer alıyor. O nedenle içim rahat. Sonuçta Türk Sanat Müziği Münir Nurettin Selçuk’tan ibaret değil. Çok değerli bir bestekar, keşke okuyabilseydim ama başka projelere inşallah. 

Popçuların sanat müziği söylemelerini ya da albüm çıkarmalarını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Müzeyyen Senar, yıllar evvel çıkardığı bir albümde popçularla düet yapmıştı. İçlerinde Sanat Müziği’ni layıkıyla okuyan tek kişi vardı; Tarkan. Onun dışındaki diğer popçular hep pop gibi söylemişlerdi. Bu durumun daha sonraki yıllarda da değişmediğini görüyorum.

AJDA ALATURKA GIRTLAĞI İLE SÖYLER 

Sizi rahatsız eden nedir?

Sanat müziğinin pop gibi söylenmesini doğru bulmuyorum. Türk Sanat Müziği gırtlağıyla söylenmeli. Ajda Pekkan’ın da Türk Sanat Müziği albümü yapmak istediğini duyuyorum. Eminim Ajda da Sanat Müziği gırtlağına sahip bir yorumla seslendirecektir. Tarkan da Türk Sanat Müziği yapsa en başarılılarından biri olur. Dolayısıyla, nasıl ki biz mankenlerin şarkı söylemesini doğru bulmuyorsak sanat müziğinin duayenleri de popçuların sanat müziği söylemesini hoş karşılamıyor olabilirler. Ama yine müziğimize sahip çıkmaları güzel bir şey. Bence bir popçu da başka tarzları söyleyebilmeli.

Biraz önce Bülent Ersoy’un kalabalık saz istediğinden bahsettiniz. Maliyetler artınca ortaya çıkan sonuç daha mı tatminkar oluyor sizce?

Bunun maliyetle alakası yok aslında. Ben; bizim gibi 7-8 kişiden oluşan bir sazla çalışacaklarını düşünmüyorum. Bülent Ersoy, Adnan Şenses gibi büyük isimlerin albüm yapması daha zor. Çünkü belli birikimleri var ve belli şartlar istiyorlar. Daha zengin, daha armonize edilmiş kalabalık bir orkestrayla sunacakları bir şey arzu ediyorlar. Öyle olunca da maliyet artıyor. O yüzden işleri daha zor. Ayrıca Bülent Ersoy’un o kalabalık saz grubunu arabeske yakınlaştırıyorum. 

Beste ve besteci olmadığı için Türk Sanat Müziği öldü deniyor. Siz ne düşünüyorsunuz?

Beste yapanlar var ancak yapılan bestelerin çoğu Türk Sanat Müziği klasikleri niteliğinde olmayabilir. Halihazırda değerli besteciler var; Mahmut Oğul onlardan biri. Sibel Can, Ebru Gündeş de albüm yapıyor ama tam anlamıyla Türk Sanat Müziği değil.

Sabah