Dijital Pazarın Kazananı “Şıkır Şıkır”

Albümler
 TTNET ve GSM şirketleriyle yapımcılar adına işbirliği anlaşmaları imzalayan MÜYAP, 2010 yılında dijital gelirlerden 7,3 milyon lira kazandı. En çok satış yapan yapıt ise Gülben Ergen, Mustafa Sa...
EMOJİLE

 TTNET ve GSM şirketleriyle yapımcılar adına işbirliği anlaşmaları imzalayan MÜYAP, 2010 yılında dijital gelirlerden 7,3 milyon lira kazandı. En çok satış yapan yapıt ise Gülben Ergen, Mustafa Sandal düeti Şıkır Şıkır oldu.
MÜYAP Başkanı Bülent Forta, yaptığı açıklamada, müzik albümlerinde fiziki satışların önce korsan sonra da izinsiz dosya paylaşımı nedeniyle büyük oranlarda düştüğünü belirterek, 2000 yılında alınan 40 milyon bandrol sayısının bugün 12 milyona kadar gerilediğini söyledi.

Müzik piyasasında yaşanan değişimin gelir kayıplarını da beraberinde getirdiğini ifade eden Forta, “İnternet kullanımının yaygınlaşmasıyla insanlar albüm satın almak yerine izinsiz dosya paylaşımını (P2P) tercih ediyor. Ücretsiz dinlemelerin yaygınlaşmasıyla 2000´li yılların başında yaklaşık 160 milyon lira civarında olan sektörün büyüklüğü bugün 70 milyon liraya kadar geriledi. Daha önceden daha ucuz olduğu gerekçesiyle korsan albüm alanlar artık hiçbir ücret ödemeden istedikleri albümlere yine yasal olmayan yollarla sahip olabiliyor. Daha az para yerine hiç para vermemeyi tercih eden dinleyicilerin bu tutumuyla korsan albüm satışları bitmiş oldu. Bu emniyet ekipleri tarafından yapılan baskınların sayısının azalmasından ve ele geçirilen albümlerin adedinden rahatlıkla anlaşılıyor” diye konuştu.

Fiziki satışların düşmesiyle yapımcıların gelirlerini artırmak için dijital alana yöneldiğini vurgulayan Forta, şunları kaydetti:

“MÜYAP tarafından oluşturulan ve sadece üyemiz olan şirketlere ait kayıtların bulunduğu 150 binin üzerinde kaydın olduğu bir dijital platform mevcut. Bu bağlamda üyelerimiz adına mobil alan için Turkcell, Vodafone ve Avea ile sözleşmeler yaptık. Bir internet servis sağlayıcı olarak meslek birliği ile sözleşme imzalanması ilk defa TTNET ve MÜYAP tarafından gerçekleştirildi. TTNET, abonelerine az miktarda bir ücret karşılığında veya kimi zaman promosyon amaçlı herhangi bir ücret almaksızın farklı müzik hizmetleri veriyor. Bunun dışında dünyanın en büyük sosyal paylaşım ağlarından biri olan Youtube ile yapılan sözleşmeyle Türkiye repertuvarı dünyaya açılmış oldu. Bunun yanında The Orchard sözleşmesiyle Türkçe repertuvarın iTunes, Spotify gibi farklı müzik hizmeti veren platformlarda da repertuvarlarımız değerlendiriliyor.”

YILDA 40 MİLYON İZİNSİZ DOSYA İNDİRİLİYOR

Dijital alandaki işbirlikleri ve yatırımların meyvelerini vermeye başladığını ama gelir düzeyinin istedikleri düzeyde olmadığını belirten Forta, dünyada müzik endüstrisindeki dijital gelirlerin 2008 yılında 2007 yılına göre yüzde 24 büyüyerek 3 milyar 784 milyon dolar olduğunu bildirdi.

Forta, Türkiye´de de yapımcıların dijital gelirlerinin her yıl bir önceki yıla göre artmaya devam ettiğini ifade ederek, müzik yapımcılarının dijital gelirleriyle ilgili şu bilgileri verdi:

“2009 yılında 6 milyon 362 bin 16 lira gelir elde edilirken, yapımcıların dijital ortamdaki gelirleri 2010 yılında 7 milyon 389 bin 359 liraya çıktı. Bu rakamların önümüzdeki yıllarda artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Ancak ne yazık ki dijital alandan elde edilen gelirler fiziki alandaki kayıpları henüz telafi edememekte. P2P olarak adlandırdığımız izinsiz dosya paylaşımları dijital alan gelirlerinin istenilen düzeyde olmamasında önemli bir etken. Uluslararası Fongram Yapımcıları Birliği´nin raporuna göre 2008 yılında yaklaşık 40 milyon dosya izinsiz indirilmiş. Basit hesapla bir adet indirmenin 1 dolar kayba karşılık geldiği düşünülürse, yapımcıların toplam 40 milyar dolarlık kaynaktan mahrum kaldığı aşikar.”

´ŞIKIR ŞIKIR´ DİJİTAL GELİRİN ZİRVESİNDE

Fulltrack en çok satış yapan ilk 5 yapıt (mobil ve internet birlikte – Eylül 2011) şu şekilde:

1- Gülben Ergen-Mustafa Sandal / Şıkır Şıkır / Seyhan Müzik (133.253)

2- Sibel Can-Kenan Doğulu / Seyyah / Emre Müzik 80.943)

3- Rafet El Roman / Sevgiye Zaman Ver / Emre Müzik (69.315)

4- Mustafa Ceceli-Elvan Günaydın / Kalbim / Doğan Müzik (66.190)

5- Sinan Akçıl-Hande Yener / Kalp Sesi / Poll Müzik (64.441)

EN ÇOK DİNLENENLER

En çok dinlenen (Streaming) ilk 5 yapıt ise (Youtube hariç internet ve mobil birlikte – Eylül 2011) şöyle:

1- Mustafa Ceceli-Elvan Günaydın / Eksik / Doğan Müzik (3.422.167)

2- Rafet El Roman / Direniyorum / Emre Müzik (3.384.824)

3- Gülben Ergen-Mustafa Sandal / Şıkır Şıkır / Seyhan Müzik (3.287.525)

4- Soner Sarıkabadayı / Seveni Arıyorum / PDND Müzik (3.043.633)

5- Sibel Can-Kenan Doğulu / Hançer / Emre Müzik (2.840.365)

hürriyet

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/