Bakırköy’den “Düşünen Şarkılar”

Albümler
Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi gören hastaların yazdıkları şiirler, Teoman, Ahmet Özhan, Soner Arıca, Betül Demir, Mercan & Rashit ve Demet Sa...
EMOJİLE

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi gören hastaların yazdıkları şiirler, Teoman, Ahmet Özhan, Soner Arıca, Betül Demir, Mercan & Rashit ve Demet Sağıroğlu gibi ünlü sanatçılar tarafından seslendirilerek, ‘Düşünen Şarkılar’ adlı bir albüme dönüştü.

Albümün tanıtım toplantısı 15 Mart Salı Günü The Marmara Hotel’de BRSHH Başhekimi Doç. Dr. Erhan Kurt ve Bilim İlaç Genel Müdürü Dr. Erhan Baş’ın katılımıyla gerçekleştirildi. Prodüktörlüğünü Hakan Eren’in yaptığı “Düşünen Şarkılar” adlı albüm, Psikiyatri Uzmanı Dr. Vedat Bilgiç ve Müzik Eğitmeni Volkan Uruk tarafından hazırlandı.

Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi (BRSHH) ve  Bilim İlaç, ruhsal hastalığı ve özellikle şizofreni hastalığı olan bireylere karşı toplumda oluşan ön yargıları kırmak amacıyla önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza attı.
Hastanede tedavi gören hastaların yazdıkları şiirler bestelenerek, Psikiyatri Uzmanı Dr. Vedat Bilgiç ve Müzik Eğitmeni Volkan Uruk tarafından ‘Düşünen Şarkılar’ adıyla bir albüme dönüştürüldü.

1964 yılında Bedia Tuncer isimli bir edebiyat öğretmeni tarafından derlenip ‘İnilti’ ismiyle kitaplaştırılan şiirler; Teoman, Ahmet Özhan, Soner Arıca, Betül Demir, Mercan & Rashit ve Demet Sağıroğlu gibi ünlü sanatçılar tarafından seslendirildi.
Bilim İlaç da 2008 yılından bu yana sürdürmekte olduğu “Gerçekler Maskelenmesin” Ateşin Düştüğü Yerden, Sesler, Yüzler, Öyküler projesi kapsamında albüme destek verdi.

Albümün tanıtımı amacıyla 15 Mart Salı günü The Marmara Hotel’de düzenlenen basın toplantısında konuşan Başhekim Doç. Dr. Erhan Kurt, “Meşhur bir söz vardır ‘divana sığmaz söz çıkar divaneden’ diye… Bu eser bir bakıma, ‘divane’lerin divana sığmaz sözlerini notalara dökerek melodileştirme ve müziğin evrensel diliyle dünyaya seslenme çabasıdır” dedi.
Sanatın, özellikle şiir ve müziğin, var olmanın, kendini var etmenin en önemli araçlarından biri olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Kurt, sözlerine şöyle devam etti:

“Müzik ve ruhsal hastalıkların bizim kültürümüzde özel bir beraberliği vardır. Müziği ruhun gıdası olarak gören kültürümüz, belki de yüzyıllar boyunca Türk hekimlerinin ruhsal hastalıkların tedavisinde müziği kullanmasına zemin teşkil etmiştir.”
“Bu proje basit bir amaçla başladı, hala aynı basit amacı taşıyor; hastalarımızın herkes gibi olduğunu, onlardan farklı olmadığını göstermek.. Hastalarımıza zaman zaman “uzaylı” muamelesi yapılıyor ve bu bizi çok üzüyor. Bizim hastalarımız da herkes gibi duygulanır, aşık olur, şiir yazar, beste yapar.. Çünkü onlar hasta, “aptal” değil. Hedefimiz, ruhsal hastalığı olan bireylere karşı var olan ötekileştirmeyi önlemeye katkı sağlamaktır. Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi olarak, 14 Mart Tıp Bayramı haftasında böyle bir projeyi kamuoyuna duyurmaktan mutluluk duyuyoruz.”

Bilim İlaç Genel Müdürü Dr. Erhan Baş ise toplantıda yaptığı konuşmada, “Sorumlu vatandaş olmanın yolu toplumsal yatırım projelerini hayata geçirmekten geçiyor. Kurumsal sorumluluk anlayışımız doğrultusunda pek çok toplumsal yatırım projesini gerçekleştiriyoruz. Bakırköy Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nden Düşünen Şarkılar projesi bizim için önemli bir kurumsal sorumluluk çalışmasıdır. Bu anlamlı projeyi desteklemekteki esas amacımız; ruhsal hastalıklara özellikle şizofreni hastalığına dikkat çekmek ve fırsat verildiğinde hastaların neler yapabileceğini, ne kadar üretken olacağını göstermektir. Bu kapsamda üç yıldır sürdürdüğümüz toplumsal yatırım çalışmamız Ateşin Düştüğü Yerden Sesler, Yüzler, Öyküler kapsamında, Düşünen Şarkılar projesine destek olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz” dedi.

Ruhsal hastalıkların özellikle şizofreni hastalığının tedavisinde önemli bir sorun olan “dışlama” politikasına karşı bir “duruş” sergileme ihtiyacıyla bu projenin hayata geçirilmesine destek olduklarını belirten Dr. Erhan Baş, şunları söyledi: “Düşünen Şarkılar projesiyle; bu zor hastalıkla baş etmeye çalışan hastalara ve onların yakınlarına destek olmak istiyoruz. Ruhsal hastalıkların kendisi kadar büyük bir sorun olan dışlama politikasına karşı hepimizi önce bilgilenmeye sonra da duyarlı olmaya davet ediyoruz. Hastalık hakkında doğru bir şekilde bilgilenen ve hastayı/hasta yakınlarını anlamaya gayret eden bir toplumda; şizofreni hastaları ve hasta yakınları daha kolay bir şekilde yaşamın içine dahil olabilecek, hastaların tedavi aşamasına olumlu katkılar sağlayacaktır.”

Albümdeki tüm şarkılar ve şiirler gerçek öykülere dayanırken, şarkılarda bahsi geçen her olay, her duygu ve her ifade gerçek hayat öykülerinin izlerini taşıyor. Teoman, Betül Demir, Demet Sağıroğlu, Ahmet Özhan, Soner Arıca, Mercan & Rashit gibi ünlü sanatçıların sesinden hayat bulan projede, Doç. Dr. Erhan Kurt da ‘Teselli İsterken’ adlı şiiri seslendirdi.
Albüm satışından elde edilecek gelir, hastaların rehabilitasyonunda kullanılmak üzere Bakırköy Akıl Hastanesi Vakfı’na bağışlanacak.