Tarihte Bugün! 14 Mart Tarihinde Yaşananlar..

Tarih
Tarihte Bugün! 14 Mart Tarihinde Yaşananlar.. 1-) Eli Whitney, pamuk ayrıştırma makinesinin patentini aldı. (1794) 2-) II. Mahmud döneminde, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane kuruldu. (1827) II. Mahmud Osmanl...
EMOJİLE

Tarihte Bugün! 14 Mart Tarihinde Yaşananlar..

1-) Eli Whitney, pamuk ayrıştırma makinesinin patentini aldı. (1794)

2-) II. Mahmud döneminde, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane kuruldu. (1827)
II. Mahmud Osmanlı İmparatorluğu’nun en önemli padişahlarından birisidir. Osmanlı’nın modernleşmesinde büyük katkıları vardır. Bu özelliğinden ötürü Osmanlı İmparatorluğu’na makas değiştirttiği bile söylenebilir. II. Mahmud’un en bilinen icraatlerinden birisi Osmanlı’nın sırtında büyük bir yük teşkil eden Yeniçeri ocağının lağvedilmesi olmuştur. Osmanlı’nın hakimiyetindeki ticaret yolları coğrafi keşiflerin başlamasıyla önemini yitirmiştir ve bu durum Osmanlı maliyesinin bozulmasına sebebiyet vermiştir. Maliyenin bozulmasıyla birlikte Yeniçerilerin maaşları düzgün olarak ödenemez olmuştur. Bundan dolayı Yeniçeriler asli işlerinden uzaklaşmış olup manavlık, kasaplık, kahvecilik, esnaflık gibi işler yapmışlardır. Yeniçerilerde meşru yollardan uzaklaşıp kabadayılık ve eşkıyalık yapanlarda olmuştur. Bununla birlikte teknolojik yetersizliklerden dolayı Yeniçeriler asrın standartlarına uygun bir ordu olmaktan çok uzaklaşmıştır. 16 Haziran 1826’da Etmeydanı’nda bulunan Yeniçeri kışlası topçu ateşi ile yıkılmış olup kalan Yeniçerilerin idam edilmesi veya tutuklanması ile bu Yeniçeri ocağı lağvedilmiştir. Bu olay tarihimize ‘’Vaka-i Hayriye’’ olarak geçmiştir. Bu ocağın lağvedilmesine müteakiben ‘’Asakir-i Mansure-i Muhammediye’’ adıyla Avrupai tarzda yeni bir ordu kuruldu. II.Mahmud reformları sadece askeri alanda kalmayıp her alana yayılmıştır. Örnek vermek gerekirse Divan-ı Hümayun kaldırılarak yerine nazırlıklar(bakanlık) getirilmiş, memurlar hariciye ve dahiliye olarak ikiye ayrılmış, memurlara ceket, pantolon giyme ve fes takma zorunluluğu getirilmiş, posta servisleri ve salgın hastalıklar için karantina servisleri kurulmuştur. Ayrıca Takvim-i Vakayi adındaki ilk resmi gazete bu dönemde yayımlanmıştır. Bununla birlikte Harbiyeler bu dönemde kurulmuş olmakla birlikte Mekteb-i Tıbbiye, Mızıka-i Hümayun gibi yüksek okullar bu dönemde açılmıştır. Yine Avrupa’ya ilk kez bu dönemde öğrenci yollanmıştır.

3-) Slovakya Cumhuriyeti ve Karpatlar Ukraynası, Nazi Almanyasının baskısı altında Çekoslovakya’dan bağımsızlıklarını ilan etti. (1939)

4-) Hatay Meclisi, Türk lirası’nı resmi para olarak kabul etti. (1939)

5-) Devlet Güvenlik Mahkemeleri’nin kurulmasını öngören yasa tasarısı, Danışma Meclisi’nde kabul edildi. (1983)