Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı’nda yürütülen çalışmalar sonucunda yeri bilinen şehitlik sayısının 11’e ulaştığı bildirildi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün, Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı’nda, kayıp şehitlerin yerlerini belirlemek maksadıyla jeoradar araştırmalarıyla mevzi haritalama çalışmalarına devam ettiği belirtildi.
Sakarya Meydan Muharebesi’nin geçtiği alanda, milli park olarak ilan edilmeden ve etüt çalışmaları başlamadan önce sadece 3 şehitliğin yeri bilindiği ifade edilerek, devam eden çalışmalar sonucunda yeri bilinen şehitlik sayısının 11’e ulaştığı aktarıldı.
Milli park ilanından sonra başlatılan çalışmalarla 4 savunma hattında, 44 mevzii alanında 60 bin 878 metre siperin belirlenerek haritalarının çıkarıldığı vurgulandı.
Açıklamada, Sakarya Meydan Muharebesi’nin 22 gün 22 gece boyunca ve yaz sıcağında cereyan ettiği ifade edilerek, bu durumun şehitlerin bozulmadan süratle defnedilmesini zorunlu kıldığını, şehitlerin toplu şehitliklere nakledilemeden muharebe meydanında bulunan ilk yere, çoğu kez mevzilere defnedildiği kaydedildi.
Muharebelerde şehit olduğu düşünülen yaklaşık 19 bin askerin defin noktalarının bilinmediği anımsatılarak, yürütülen çalışmalar ve akademisyenlerce gerçekleştirilecek jeoradar taramaları sonrasında kayıp şehitlerin bulunmasının hedeflendiği belirtildi.
Açıklamada çalışmalarla ilgili değerlendirmesine yer verilen Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, “Harp literatürüne ‘Sakarya Kan Deryası’ olarak geçen, İstiklal Harbi’nin, dolayısıyla milletimizin kaderini değiştiren bu önemli zaferin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi için çalışıyoruz. Daha da önemlisi bu araştırmalar sayesinde bu topraklarda özgürce nefes alabilmemizi sağlayan şehitlerimizin vatana karıştıkları yerler belirlenecek” ifadesini kullandı.