Genç Müslümanlar Örgütü

Tarih
1941 yıllından itibaren Balkan coğrafyasında Panslavizm etkisi ile komünizm ve milliyetçilik akımları etkili olmuştu. Bu akımların yanı sıra Boşnaklar bölgedeki Çentik ve Ustaş gibi örgütlerin baskınl...
EMOJİLE

1941 yıllından itibaren Balkan coğrafyasında Panslavizm etkisi ile komünizm ve milliyetçilik akımları etkili olmuştu. Bu akımların yanı sıra Boşnaklar bölgedeki Çentik ve Ustaş gibi örgütlerin baskınlarına maruz kalmıştır. Adı geçen yaptırımlardan sonra, Mart 1941 yılında Genç Müslümanlar  Örgütü kuruldu.  Kurucuları ise ; Esat Karacozoviç, Tarık Muftiç, Emin Granov, Murtez Dervişeviç, ve Husref Başagiç.

İzledikleri ilkeleri ise, İslam dinine ve bu dinin inanç sistemlerine ayrılık teşkil eden komünizm ve faşizm  görüşlerine karşı, Boşnakların milli, manevi, siyasi, ahlaki gelişimini sağlamaktı. Bu konuda paneller, konferanslar, kurslar düzenleyerek gençleri bilgilendirmişler. Bunula beraber durumu olmayan öğrencilere ise burs imkanı da sağlamışlardır. Genç Müslümanların üyeleri  1 Mart 1946 aykırı gelen düşüncelere yaptıkları gösteriler neticesinde tutuklandılar. Tutuklar arasında ise Bosna Hersek Cumhurbaşkanı olacak Aliya İzzetbegoviç’te bulunmaktaydı. İzzetbegoviç yapılan gösteriden dolayı örgüte mensub olma suçundan 3 yıl hapis yemiştir.

Mahkum edilenlerin bir bölümü sorgusuz idam cezasına çarptırıldı. Gerçekleşen bu olaylardan sonra kısa sürede örgütün ideolojisi Boşnak gençlerinin dikkatini çekmiş, ancak bu durum rejimin istemediği bir durumdu. 1947-48 yıllarında büyük çaplı tutuklamalar gerçektirilmiştir. İzzetbegoviç bu sayının 1000, örgütün sekreteri Anez Cuzunoviç bu sayıyı 1200 olarak söylemiştir. Asıl amaçlarının Yugoslav rejimi yıkmak olduğunu belirten Genç Müslümanlar 1 ila 2  Ağustos 1949 yıllarında terör ve devleti yıkmak suçlarından yargılanmışlardır. İsnad edilen bu suçlamaların neticesinde idam cezası, ağır işlerde çalıştırılması gibi cezalar verilerek hükümlülükleri başlamıştı.

Örgüt, genel olarak üst düzey kişilerden oluşuyordu (öğretmen, mühendis, hukukçu, profesör). İzzetbegoviç , 1949-1951 yıllarında yapılan tutuklamalar sonucunda örgütün tahrip edildiğini belirtmişti. Çünkü, yakalananlar genellikle örgütün önderleri olup, kalanlar ise ya saklanıyor ya da kaçıyorlardı.

Bosnalı Boşnakların kurdukları bu örgüt kısa sürelide olsa aktif durumdaydı. Yukarıda belirttiğim tarihlerde yapılan tutuklamalar ile Tito’nun rejimini yıkamadıkları için mağlub olmuşlar ve örgütün etkinliğine son vermişlerdi.