Galata Köprüsü’nün unutulmaz hikayesi

Tarih
Üzerinden her gün binlerce kişinin ve aracın geçtiği Galata Köprüsü, Eminönü ile Karaköy’ü birbirine bağlayan önemli bir köprümüzdür. İşte, ilk Galata Köprüsü ve unutulmaz hikayesi; 1845 yılında tahta...
EMOJİLE

Üzerinden her gün binlerce kişinin ve aracın geçtiği Galata Köprüsü, Eminönü ile Karaköy’ü birbirine bağlayan önemli bir köprümüzdür. İşte, ilk Galata Köprüsü ve unutulmaz hikayesi;

1845 yılında tahta kullanılarak yapılan köprü 500 metre uzunluğundaydı ve yaklaşık 18 yıl kadar dayanmıştı. Yapılan bu ilk köprünün Fransızca yayınlanan İllüstrasyon dergisinde bir resmi bulunmaktadır. Bu resme bakıldığında köprünün ortasında Unkapanı Köprüsünde olduğu gibi, gemilerin geçebilmesi için bir kabarıklık bulunmaktaydı. İlk Galata köprüsü 1863 yılında yıkılarak, yeniden aynı şekilde yapılmış ve 12 yıl kadar kullanılmıştır.

İlk Galata Köprüsünün tarihinde önemli yeri olan bir olayı, bu vesileyle anlatalım istedik.

O tarihlerde Kaptan Magnan adındaki bir Fransız, nehir sularında çalışan altı düz olan gemilerin denizlerde de işleyeceğini iddia ederek, Cygne adlı gemisiyle 15 Ağustos 1855 tarihinde Marsilya limanından ayrılarak İstanbul’a hareket etmişti. O tarihte Sivastopol savaşı yeni bitmiş, İstanbul Avrupa’da ismi çokça anılan bir şehir olmuştu. Kaptan Magnan 26 günlük tehlikelerle dolu bir yolculuktan sonra 26 Eylül gece yarısı İstanbul’a ulaşabilmişti. Fransız kaptan ortaya attığı iddiasını kanıtlamış ve kendi adına bir zafer elde etmişti.

Bir gün İstanbul’dayken binlerce kişinin gözleri önünde müthiş bir gösterinin altına imza attı. Gemisini son hızla ilk Galata Köprüsünün altından başarıyla geçirdi. Sultan Abdülmecid bu gemiyle ilgilenmiş ve satın aldırarak Adalar’a yolcu getirip götürmesi için işletilmesine müsaade etmiş. Ancak gemi 8 Ekim 1855 tarihinde Adalar’dan aldığı 300 yolcusuyla Sarayburnu açıklarında bir Avusturya gemisiyle çarpışmış, gemi ikiye ayrıldığı halde Kaptan Magnan tarafından Sarayburnu’na kadar gelebilmişti. Gemideki yolculardan kaçının öldüğü ile ilgili kesin bir bilgi ise bulunmuyor.