Arkeolojik kazı nasıl yapılıyor biliyor musunuz?

Tarih
Günümüz arkeolojik kazılarının nasıl yapıldığını anlayabilmek için, antik Roma döneminden bir evin nasıl yapıldığını bilmek iyi bir metot olabilir. Çağdaş arkeologlar Roma döneminden bir evi ya da yap...
EMOJİLE

Günümüz arkeolojik kazılarının nasıl yapıldığını anlayabilmek için, antik Roma döneminden bir evin nasıl yapıldığını bilmek iyi bir metot olabilir. Çağdaş arkeologlar Roma döneminden bir evi ya da yapıyı ortaya çıkarmak için, ilk yapılış aşamalarını sondan başa doğru yeni baştan kurgularlar.

Antik Roma dönemi evleri yapılmaya başlandığında ilk önce toprak temizlenir ve arkasından temel çukurları kazılır. Daha sonra zemine mozaik resimler veya motifler yapılarak zemin tamamlanır. Peşinden duvarlar örülür ve üzerine çatı konulur. Artık insanların yaşamaya başlamasına uygun hale gelmiştir. Buna arkeolojide yerleşme dönemi denilmektedir. Yaşanan bir savaş ya da doğal afetten dolayı evleri yıkılabilir, insanlar da yaşadıkları evleri terk etmek mecburiyetinde kalabilirler. İçinde insan yaşamayan ev zamanla bütünüyle çökebilir, ahşap aksamları çürüyüp duvarları çökebilir. Bu duruma gelen evler, uzun yıllar geçtikçe toprağın altında kalmaya başlar ve zamanla da üzerindeki toprak tamamen kapanır.

Arkeologlar, çalışmalarına başlamadan önce toprağın altında böyle bir evin ya da yapının varlığını tespit ederler. Kazı yapılacak alan ince çelik tellerle çevrilir ve koruma altına alınır. Bundan sonra sıra, evin ya da yapının çatısından temeline kadar tüm tabakalarının teker teker özenle kaldırılmasına gelmiştir. İlk tabaka olan çatı kısmına kadar kazı makineleri kullanılabilmektedir. İlk tabakaya ulaşıldığında, kazı sırasında artık sivri mala, kürek ve kova kullanılır.

Büyük bir özenle insan yapımı objeler birbirinden ayrılır, özenle temizlenerek bulunduğu tabakaya göre numaralandırılırlar. Kazıyı yapan arkeolog, bu evin ya da yapının yapıldığı ve yıkılmaya başladığı tarihi belirler. Bunun yanı sıra, evde yaşamış kişilerin yaşam biçimlerini ve özelliklerini de ortaya çıkarabilirler.

Kentlerde yapılan arkeolojik kazılar, açık alanlarda yapılan kazı çalışmalarından daha karmaşık ve zordur. Yüzyıllar boyu insanların yaşadıkları şehirlerdeki kazı çalışmaları çok uzun yıllar boyu sürebilmektedir. Şehirlerde bir kalıntı tespit edilse bile, mevcut yapıların altında olacağından kazı yapma imkanı dahi yoktur. Tüm bunlardan dolayı, antik şehirlerde daha az kazı çalışmaları yapılmaktadır.

Mailce.com