Gazipaşa ilçesine bağlı Güney köyündeki Antiocheia ad Cragum Antik Kenti’nde, üzerinde bitki ve geometrik şekillerin bulunduğu Roma dönemine ait 2 bin yıllık mozaik ortaya çıkarıldı.
ABD Nebraska Üniversitesi’nden Prof. Dr. Michael Hoff’un başkanlığında, Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Birol Can koordinatörlüğünde, Roma dönemine ait hamam ve tapınaklarda kazı çalışmaları yapılıyor.
Sabah erken saatlerinde toprak zemini büyük bir titizlikle açan ekip, milattan sonra 3. yüzyıla ait seramik parçaları ve mozaikleri fırçalarla temizleyip gün yüzüne çıkarıyor. 10 yıldır kazı çalışması yapılan antik kentte bugüne kadar 600 metrekarelik mozaik gün ışığına çıkarıldı.
Çalışmalar 2005’te başladı
Uşak Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Birol Can, AA muhabirine yaptığı açıklamada, antik kentte 2005 yılında başlatılan kazı çalışmalarının uluslararası bir ekiple sürdürüldüğünü söyledi.
Antik kentin birçok yerinde mozaik yapıya sahip binalar bulunduğuna işaret eden Can, kentte birkaç tane de hamam yapısı olduğunu bildirdi. Bu yıl, günümüze en sağlam ulaşan hamamlardan birinde kazı çalışması yürüttüklerine değinen Can, “Bu yılki çalışmalarımızda, 2 bin yıllık Roma dönemine ait mozaikler ortaya çıkarıldı. 150 metrekarelik alanda ortaya çıkan bu mozaik bizi mutlu etti” dedi.
Kentte birçok yapı bulunduğunu vurgulayan Can, çeşitli bölümleri bulunan hamamın yaklaşık yarısını açabildiklerini söyledi. Kazı çalışmalarında hamamın soğukluk kısmında mozaik döşemeye rastladıklarını belirten Can, “Mozaik cenneti olarak nitelendirdiğimiz 600 metrekarelik mozaiğin açığa çıkarıldığı antik kentte önümüzdeki yıllarda daha farklı mozaik motiflerinin çıkacağı inancındayız” diye konuştu.
‘Ahşap basamaklı meclis binası ortaya çıkarıldı’
Hamamın hemen bitişiğinde yer alan kentin meclis binasının da bir kısmını ortaya çıkardıklarını anlatan Doç. Dr. Can, şunları kaydetti:
“Önümüzdeki yıl meclis binasının tamamını açmayı planlıyoruz. Bölgede bu tür meclis binalarına rastlıyoruz. Meclis binasında resmi toplantıların yapılmasının yanı sıra tiyatro performanslarının sergilendiğini, müzik dinletilerinin sunulduğunu tahmin ediyoruz. Bölgede çok büyük tiyatrolar yok. Bulunan binalar bu kentlerin nüfus yapısına cevap verebilecek şekilde tasarlanmış. Meclisin oturma basamaklarından ilk basamağı taş, diğerleri ahşap olarak düzenlendiği için üst basamaklara ait herhangi bir bulguya rastlamadık. Ahşap basamaklara ait çok sayıda çivi ortaya çıktı.”
Farklı üniversitelerden kendi konularının uzmanı akademisyenler ve öğrencilerin kentte çalışmalara katkı sağladığını ifade eden Can, arkeolojik kazı dönemini heyecanla beklediklerini dile getirdi.
Doç. Dr. Can, 60 kişilik ekiple sürdürdükleri çalışmaların bu yılki bölümünün sonuna geldiğini, ortaya çıkarılan mozaiklerin zarar görmemesi için üzerinin özel bir örtü ve kumla kapatıldığını sözlerine ekledi.