Yeni Dalga Altyazı’da

Kitap
Aylık sinema dergisi Altyazı‘nın Ekim sayısında özel bir dosyayla 50. yılında Yeni Dalga inceleniyor. ‘Korkunun auteur’ü Sam Raimi, ‘İki Dil Bir Bavul’, Altın Portakal ve...
EMOJİLE

Aylık sinema dergisi Altyazı‘nın Ekim sayısında özel bir dosyayla 50. yılında Yeni Dalga inceleniyor. ‘Korkunun auteur’ü Sam Raimi, ‘İki Dil Bir Bavul’, Altın Portakal ve Filmekimi incelemeleri, film eleştirileri yeni sayıda öne çıkan diğer başlıklar.

Aylık sinema dergisi Altyazı’nın Ekim sayısı çıktı. 88. sayının kapağında Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan’ın belgeseli ‘İki Dil Bir Bavul’ yer alıyor. Denizlili bir öğretmenin, tüm öğrencilerin Kürtçe konuştuğu bir köy okuluna atanmasını ve anadil farklılığından dolayı öğretmen ve öğrenciler arasında yaşanan iletişimsizliği sade bir dille aktaran İki Dil Bir Bavul, filmi Türkiye’deki güncel politik bağlamı içerisinde değerlendiren iki ayrı yazıyla ele alınıyor.

50. Yılında yeni dalga

Derginin yeni sayısının büyük bir bölümü ise Yeni Dalga’nın (Nouvelle Vague) 50. yıldönümü için hazırlanmış özel içeriğe ayrılmış durumda. Yıllardır üzerinde yazılıp çizilen bir akımın ne olduğunu tarif etmekten ziyade günümüzden Yeni Dalga’ya bakınca neler gördüğümüzü, kimi klasikleşmiş kimi kıyıda köşede kalmış sekiz Yeni Dalga filmiyle inceleyen dosyada Altyazı yazarları, Alain Resnais’nin ‘Hiroşima Sevgilim’, François Truffaut’nun ‘Çalıntı Öpücükler’, Jean-Luc Godard’ın ‘Vivre sa vie’ ve Agnès Varda’nın ‘Yersiz Yurtsuz’ gibi filmlerinin kendilerinde bıraktığı izler üzerinden ‘Yeni Dalga ruhu’ denen kavramı filmlerin içinde arıyorlar.

Altyazı’nın Ekim sayısında dikkat çeken diğer filmlerden bazıları ise şöyle: ‘Yukarı Bak/ Up’, ‘Ölümcül Tuzak’, ‘Son Vampir’, ‘Günışığı Temizleme Şirketi’, ‘Pontypool: Öldüren Kelimeler’, ‘Hayatın Tuzu’, ‘Tıkanma‘, ‘Donmuş Irmak’

Ekim sayısının başlıkları ise şöyle:

– İki Dil Bir Bavul, Bir iletişimsizlik aracı olarak ‘dil’
– 50. Yılında Yeni Dalga, 8 yönetmenden 8 film ile Yeni Dalga’ya bugünden bakmak
– Uzak İhtimal, Mahmut Fazıl Coşkun’dan bol ödüllü bir ilk film
– Aşkın (500) Günü, En son ‘gençlik fenomeni’
– Sam Raimi, ‘Korkunun auteur’ü son filmiyle köklerine dönüyor
– Altın Portakal ve Filmekimi