Kürt Açılımı Varlık’ta

Kitap
Geçtiğimiz ayki sayısında yazar ve şairlere darbeler ve Ergenekon süreciyle ilgili düşüncelerini soran aylık edebiyat ve kültür dergisi Varlık, eylül sayısında da gündemdeki Kürt açılımını ele aldı. D...
EMOJİLE

Geçtiğimiz ayki sayısında yazar ve şairlere darbeler ve Ergenekon süreciyle ilgili düşüncelerini soran aylık edebiyat ve kültür dergisi Varlık, eylül sayısında da gündemdeki Kürt açılımını ele aldı. Dergi edebiyatçılara; ‘Kürt açılımı gerekli mi, Türkiye’yi böler mi?’ sorusunu yöneltti. Adnan Özyalçıner, Ahmet Telli, Murat Gülsoy, Şükrü Erbaş, Sema Kaygusuz‘un da aralarında bulunduğu şair ve yazarların büyük kısmı hükümetin açılımını olumlu bulduklarını ve sürecin devam etmesi gerektiğini söylediler.

12 Eylül Anayasası’nın baskıcı düzeni ortadan kaldırılmadıkça her açılımın sözde kalmaya mahkûm olduğunu söyleyen Adnan Özyalçıner, Kürt halkıyla Kürt kültürüne eşit haklar tanınması gerektiğine dikkat çekiyor. Halkların insanlık onuruna yakışır biçimde yaşamasının hangi sınırlar içinde yaşadığından daha önemli olduğunu belirten Sema Kaygusuz, "Kürt açılımının bölünmeye neden olup olmayacağıyla ilgili bir kaygı taşımıyorum. … Ayrıca sırf bu korku yüzünden, yasaklamalar ve ceberut yönetimler yüzünden bölünmedik mi?" diyor.

Şükrü Erbaş, ‘açılım’ın, Türkiye’nin uygar bir ülke olmasının çok önemli mihenk taşlarından biri olduğu görüşünde. Belki de ilk kez devletin çok ‘tehlikeli’ kutsallarından birinin kamuoyu ile paylaşılarak tartışıldığını dile getiren Erbaş, bu sorunun çözümünün, yalnızca Kürtlerin değil, bu coğrafyada yaşayan diğer halkların da kendisini iyi hissetmesini sağlayacak tarihî bir dönemeç olacağını iddia ediyor. Ahmet Telli ise açılıma karşı çıkanların tavırlarının bir ret cephesi oluşturarak, egemenlikçi, asimilasyoncu, yok sayıcı ceberut devlet anlayışı ile özdeşleştiğini söylüyor.