Kocaeli, artık bir kültür sanat şehri olacak

Kitap
Gizem Gül’ün röportajı Kocaeli 4. Kitap Fuarı için artık hazır. Ağaçlar çoktan kitap açtı bile… Bu yıl 4.’sü düzenlenen Kocaeli Kitap Fuarı bugün kapılarını ziyaretçilere açıyor. Dü...
EMOJİLE

Gizem Gül’ün röportajı

Kocaeli 4. Kitap Fuarı için artık hazır. Ağaçlar çoktan kitap açtı bile… Bu yıl 4.’sü düzenlenen Kocaeli Kitap Fuarı bugün kapılarını ziyaretçilere açıyor. Dün kitap fuarı kapsamında gerçekleştirilen ‘Ağaçlar Kitap Açtı’ projesiyle İzmit yürüyüş yolunda ağaçlara asılan kitapların çocuklar tarafından toplanması ve bir okuma etkinliğinin gerçekleşmesiyle etkinlikler çoktan başladı. Türkiye’nin 3. büyük kitap fuarı, 350 katılımcı ve 450 etkinlik programıyla 12-20 Mayıs 2012 tarihleri arasında kitapseverlerle buluşacak. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen Kocaeli Kitap Fuarı ziyaretçilerine eğlenceli bir kitap fuarı gezisi sunmayı amaçlıyor. Kocaeli’nin kitap fuarı heyecanını Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Ali Yeşildal ile paylaştık.

Kocaeli, kitap fuarına her yıl olduğu gibi bu yıl da çok iyi hazırlanmış durumda. Kitap fuarının Kocaeli için öneminden bahseder misiniz?

Biliyorsunuz burası bir sanayi şehri, yani Türkiye’deki algılaması böyle. Bacalarından dumanlar çıkan bir şehir imajı var. Oysa Kocaeli doğasıyla, yeşiliyle yemyeşil bir kent. Kocaeli’nin sadece bir sanayi kenti olarak değil, aynı zamanda bir kültür sanat şehri olarak anılması bizim ana misyonumuz. Biz de kitap fuarını bu imajı değiştirecek önemli etkinliklerden birisi olarak da düşünüyoruz. Kitap fuarları Türkiye’de genellikle TÜYAP tarafından yapılıyor. Biz de yerel yönetimler olarak TÜYAP’la aynı büyüklükte bir kitap fuarı yapabilir miyiz diye düşündük ve böyle bir yola çıktık.

Türkiye’nin 3.büyük kitap fuarıyız

Bu yıl 4. yılımız ve geçen yılki verilere göre, şu an TÜYAP’ın yapmış olduğu İstanbul ve İzmir’den sonra büyüklük, izleyici ve katılan yayınevleri bakımından 3. büyüklükteki kitap fuarıyız. Yerel yönetimler anlamında da böyle bir organizasyon yapma anlamında tekiz zaten. Kocaeli’nin nüfusu 1 buçuk milyon, bu sene kitap fuarına katılacak ziyaretçi sayısı 350 milyona gidebilir diye düşünüyoruz. Herkesin dört gözle beklediği bir etkinlik. Kitap fuarı Kocaeli’ne kültür sanat şehri olma misyonu olma yolunda en fazla katkı sağlayan etkinliklerden bir tanesi. Bu anlamda bizim için çok önemli. Tabi kitap fuarı sadece Kocaeli için değil, Doğu Marmara için önemli bir fırsat, önemli bir yayın fuarı. Bolu, Düzce ve Adapazarı’ndan belediyelerimiz de standlarıyla katılıyorlar. Bu şehirlerden otobüslerle insanlar, üniversitelerden öğrenciler kitap fuarını gezmeye geliyorlar. Yalova’dan, Bursa’dan hatta İstanbul’un Anadolu Yakası’ndan geliyorlar. İstanbul trafiğini düşünürseniz Beylikdüzü’nde bulunan TÜYAP’a gitmek daha zor olabiliyor. İstanbul’dan yola çıktığınızda 1 saatte burada olabilirsiniz. Ama TÜYAP’a gitmek istediğinizde 4-5 saatinizi harcamak durumunda kalabiliyorsunuz. Bu nedenle hinterlandı olabildiğince geniş bir kitap fuarı.

Bu yıl kitap fuarına kaç yayınevinin katılmasını bekliyorsunuz?

Bu yıl 350 yayınevi katılıyor.

Onlarca yazar katılacak

Hangi yazarlar katılacak, ne tür etkinlikler olacak? Bu yıl onur konuğu kim olacak? Kitap fuarı ziyaretçilerini bu yıl neler bekliyor?

Yaklaşık 450 adet de kültürel etkinlik var.  Bu etkinliklerin 400 tanesini de yayınevleri düzenliyor, imza günleri şeklinde. Onun dışında konferanslarımız da olacak. Hatırı sayılır sayıda yazarımız katılacak. 450 etkinliğimiz var ben size en önemlilerinden bahsedeyim. Bu sabah itibariyle zaten ağaçlara kitap asarak başladık. Yaklaşık 5 bin çocuğumuz ve TRT Çocuk’un  meşhur çizgi film karakteri Pepee ile birlikte ağaçlardan kitap topladılar ve yarım saat kadar kitap okuması yaptılar.  Bu toplumun kitap okumasına teşvik açısından önemli bir çağrı oldu. Onun dışında tarih boyunca yaşamış önemli yazarlar tiyatrocular tarafından canlandırıldı.  Shakespeare, Nietzsche, Necip Fazıl Kısakürek ve Mevlana gibi. Onların kostümleriyle kendi kitaplarını imzaladılar. Onun dışında fuara katılacak yazarlardan bahsedeyim. Uğur Dündar, Mehmet Altan, Ayşe Kulin, Mustafa Armağan, Ahmet Ümit, Ece Temelkuran gibi onlarca yazar var. Ayrıca onur konuğu olarak da Orhan Koloğlu yer alacak. Biliyorsunuz Darıca’da yaşıyor, huzurevinde ikamet ediyor.

Van için bir sosyal sorumluluk projesi…

Bu yıl kitap fuarında Van için bir sosyal sorumluluk projesine de imza atılıyor. Bize biraz "Bir Bana Bir Van’a" kampanyasını anlatır mısınız?

"Bir bana, bir Van’a" sosyal sorumluluk projemiz ile Van’daki deprem nedeniyle yıkılmış iki tane okulun kütüphanesini bu proje sayesinde yapmış olacağız. NTV ile birlikte organize ediyoruz bu kampanyayı. NTV yayın sponsoru olarak katkı sağlıyor. Buraya gelen kitapseverler bir kendi çocuğuna bir de Van için kitap almış olacak. Kumbaralara atacaklar kitapları, para değil kitap kumbaraları yaptık. Sonra da toplanan bu kitapları Van’a götürüp teslim edeceğiz, böylece onların kütüphaneleri oluşturmuş olacağız.

İnsanlar kitap fuarını dört gözle bekliyor

Kocaeli Kitap Fuarı’nın Kocaeli’nin kültürel ve sosyal hayatına yansımalarından söz eder misiniz? Mesela ziyaretçi profili nasıl? Yıllara göre gözlemlediğiniz değişiklikler var mı ziyaretçi profilinde?

Geçen yıl televizyon programında izlemiştim, Selim İleri’nin programıydı. Yapmış olduğumuz kitap fuarının Kocaeli’deki okuma yazma oranını arttırdığına yönelik uzun bir haber vardı. Böyle bir haberi izleyince çok mutlu oldum, bu değişimi anlatması bakımından önemli bir durum. Önceleri kitap fuarına öğrencileri taşıyorduk, ikinci senesinde lise ve üniversite öğrencilerine dönüştü, üçüncü yıl da büyükler gelmeye başladı. Büyükler de artık öğrencilerle birlikte kitap okuyorlar. O anlamda önemli bir dönüşüm olduğunu düşünüyorum. Kitap fuarı sürekli konuşuluyor Kocaeli’de, yani insanlar dört gözle kitap fuarını bekliyorlar. Yoğun bir talep var. Yayınevleri açısından da önemli bir talep var. Seçmeye başladık artık yayınevlerini…

Bu yıl kaç yayınevi fuara katılacak? Geçen yıllara göre yayınevlerinin ilgisini nasıl buluyorsunuz? Fuara katılacak yayınevlerine ne tür imkanlar sağlıyorsunuz? Onlara sunduğunuz özel imkânlar var mı?

Bütün imkanları sağlıyoruz. Burada hiçbir şekilde ücret ödemiyorlar bir defa. Sigortalarından İstanbul’da çalışanların ulaşımına kadar, otobüs servisine kadar tüm masraflarını karşılıyoruz. Standlar ücretsiz, kitaplarını taşıyan kargolar ücretsiz, her şey ücretsiz burada hiçbir ücret ödemiyorlar. Kazandıkları yüzde yüz kendilerinin.

Bu yıl en az 300 bin ziyaretçi bekliyoruz

Geçtiğimiz yıl Kocaeli Kitap Fuarı’nı 260 bin kişi ziyaret etmişti. Bu yılki ziyaret sayısı ile ilgili beklentileriniz nasıl?

En az 300 bin kişi diyoruz, tabi 300 bin kişiyi de geçmeyi düşünüyoruz ama. Bu yıl Kocaeli Üniversitesi’nden arkadaşlar da çok çalıştılar, yoğun bir katılım sergileyecekler. Dolayısıyla 300 bini çok rahat geçebileceğimizi düşünüyorum.

İzmit yürüyüş yolunda bulunan ağaçlara kitaplar astınız ve bu kitapları vatandaşlar ücretsiz olarak toplayabildi. Peki böyle bir çalışma nereden aklınıza geldi?

Çalıştığımız arkadaşlar Avrupa ve Ortadoğu’daki kitap fuarlarını geziyorlar. Oralardan esinlendiler herhalde. Tabi birebir değil ancak başka bir projeden bu şekle dönüştürüldü. Güzel de oldu… Şu anda billboardlarda Sheakespeare geliyor, Marx geliyor, Ahmet Hamdi Tanpınar geliyor gibi ilanlar var… Herkes burada yani…

Kocaeli İstanbul’a sadece 45 dakika uzaklıkta

Ve son olarak fuarı ziyaret etmek isteyenlere neler söylemek istersiniz?

Doğu Marmara ve İstanbul’un Anadolu yakası için söylemek istiyorum. Anadolu yakasından TÜYAP’a gitmek için en az bir 6 saat gerekli trafiğe takıldığınız zaman. Ama Kocaeli sadece 45 dakika uzaklıkta. Bu 45 dakikada onlarca yüzlerce yayınevi ve etkinlikle buluşma imkanı sunuyoruz. Burada alan geniş, otopark sorunu yok, kargaşadan uzak, dinlenme alanları, restoranlarıyla bu ziyareti çok rahat bir eğlenceye dönüştürebilirler diye düşünüyorum. İstanbul’da işkence oluyor çünkü. İstanbul’da birkaç kere gittim, epey de yoruldum. Buyursunlar gelsinler ve görsünler… Bekleriz.

Kocaeli Kitap Fuarı hakkında detaylı bilgi ve etkinlik broşürüne ulaşmak için http://www.kocaelikitapfuari.com/ linkine tıklayabilirsiniz. Kitaplar arasında bir yolculuğa çıkmak için mutlaka 20 Mayıs’a kadar bir fırsatını bulup gitmenizi öneririz. Gidince siz de göreceksiniz ki Kocaeli sandığınızdan daha yakın!

on5yirmi5


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107