Kampüse sığmayan üniversite dergileri

Kitap
Bünyamin Köseli’nin haberi  Üniversite bünyesinde çıkarılan dergi ya da gazetelerin pek çoğu bülten havasındadır. Hatta bazı öğrenciler bu yayınlar için şakayla karışık, "Rektör gazete...
EMOJİLE

Bünyamin Köseli’nin haberi 

Üniversite bünyesinde çıkarılan dergi ya da gazetelerin pek çoğu bülten havasındadır. Hatta bazı öğrenciler bu yayınlar için şakayla karışık, "Rektör gazetesi!" yakıştırmasını bile kullanır. Bu algıyı kıran, sesini kampusun dışına taşıyan yayınların hikâyesine kulak verdik.

Üniversite öğrencilerinin çıkardığı dergi ya da gazeteler genelde kampus içerisinde sınırlı sayıda kişiye ulaşıyor. Sesleri solukları üniversite dışına taşmayan, taşamayan bu yayınların çoğu amatör bir ruhla çıkıyor. Bu amatörlük, içerisinde büyük bir heyecanı da barındırıyor aynı zamanda. Makaleler yazılıyor, fotoğraflar çekiliyor ve sayfalar yine öğrencilerin elinde şekilleniyor. İşin büyük bir bölümünü iletişim fakülteleri öğrencileri yükleniyor. Yazılan makaleler, tasarlanan sayfalar ve çekilen fotoğraflar iletişim fakültesi öğrencileri için bir nevi staj özelliği taşıyor. İyi bir gazeteci olmak isteyenler mesleğin ilk temellerini buralarda atıyor.

Üniversite bünyesinde yayın yapan sınırlı sayıda dergi ise kampüs sınırlarını aşarak ilgi uyandırmayı başarabiliyor. Daha çok bilim kültür ve sanat dergileri bu niteliği taşıyor. Yayınlanan haberler ilgiyle okunuyor ve hatta gündem bile oluşturabiliyor. Bunlardan ilk akla geleni sinemaseverlerin yakından takip ettiği Altyazı dergisi. Boğaziçi Üniversitesi öğrencileri tarafından çıkarılmaya başlanan dergi, sektörde bir hayli söz sahibi. İstanbul Üniversitesi bünyesinde yayınlanan bilim kültür ve sanat dergisi, dünya genelinde bine yakın üniversiteye gönderiliyor. Egeden isimli bilim kültür ve sanat dergisi ise geniş bir okuyucu kitlesine ulaşıyor.

İstanbul’da basılıyor, dünyaya dağıtılıyor

İstanbul Üniversitesi bünyesinde çıkarılan Bilim Kültür ve Sanat Dergisi, dünyanın farklı yerlerinde faaliyet gösteren bine yakın üniversiteye gönderiliyor.Her dört ayda bir yayınlanan dergi, akademisyenler, öğrenciler, sivil toplum kuruluşu yöneticileri ve Türkiye’deki büyükelçilikler tarafından okunuyor. Dergi, Bilim-Teknik tadında yayın yapıyor ama kültür ve sanat haberlerine de yer verdiği için kendine özgü bir çizgi oluşturabilmiş. Türkçe ve İngilizce çıkan derginin ilk kapağında İstanbul’un tarihi için çok büyük bir öneme sahip olan Yenikapı batıkları üzerine bir dosya yayınlayanmış. Sonraki sayılarında ise tıp ve çocuk eğitimi alanlarında ciddi haberlere imza atılmış.

En iyi sinema dergilerinden biri olarak gösteriliyor

Altyazı, Boğaziçi Üniver-sitesi’nde eğitim gören bir grup öğrenci tarafından 2001 yılında çıkarılmaya başlanmış. O yıllarda mütevazı imkânlarla yola koyulan dergi, bugün sinema dünyasının nabzını tutan en iyi yayınlardan biri olarak gösteriliyor. Dergi, Türkiye’nin her yerine dağıtılarak bayilerde satılıyor. 100. sayısını geride bırakan Altyazı dergisi, yeni çıkan filmlerle ilgili yorum ağırlıklı bir yayın yapıyor. Medyada fazla yer bulamayan kısa film, belgesel ve deneysel sinema filmleri de dergide kendine yer bulabiliyor. Derginin editörlerinden Senem Aytaç, "Filmlere popüler ya da popüler olmayan gözüyle bakmıyoruz. Ayrıca yurt dışındaki temsilcilerimiz sayesinde yabancı kaynaklı filmleri de ilk ağızdan yorumlayabiliyoruz." diyor.

‘Derginin müdavimleri oluştu’

Ege Üniversitesi’nin dergisi Egeden, bugüne kadar Hatay, Mardin ve Alaçatı’yı tanıtan gezi yazıları yayınlamış. Ege’de yaşayan Afrika kökenli vatandaşları ‘Afro-Türkler’ ismiyle kapağa taşıyarak okuyucularıyla paylaşmış. Hal böyle olunca derginin müdavimleri oluşmuş ve hatta İzmirliler, "Daha çok basın, bizler paramızla alalım." demeye başlamışlar. Bilim kültür ve sanat ağırlıklı haberlere yer veren derginin Genel Yayın Yönetmeni Yrd. Doç. Dr. Engin Önen, "Bazı üniversiteler, bülten niteliğinde dergi çıkarıyor. Biz bu algıyı kırmaya çalışıyoruz. Sadece rektörün haberlerini yapan bir dergi değiliz." diyor.

Zaman