İstanbul Kitap Fuarı bu yıl sakin geçiyor

Kitap
Abdullah Güner’in haberi 2- 10 Kasım tarihleri arasında TÜYAP’ta düzenlenen 32. İstanbul Kitap Fuarı’nın nasıl geçtiğini, hangi kitapların ilgi gördüğünü yayıncılarla konuştuk. -TİMAŞ YAYINLARI ...
EMOJİLE

Abdullah Güner’in haberi

2- 10 Kasım tarihleri arasında TÜYAP’ta düzenlenen 32. İstanbul Kitap Fuarı’nın nasıl geçtiğini, hangi kitapların ilgi gördüğünü yayıncılarla konuştuk.

-TİMAŞ YAYINLARI – İbrahim Şamil Köroğlu

Fuarın başladığı hafta sonu yoğunluk vardı. Ama hafta içi geçen seneyi aratmıyor. Bu sene biraz durgunluk olduğunu söyleyebiliriz.

En çok ilgi gören kitaplar: Oktay Tiryakioğlu, Mustafa Armağan, Himi Yavuz ve Ahmet Günbay Yıldız’ın kitapları imza günü dolayısıyla çok fazla ilgi gördü. İlber Ortaylı’nın kitaplarına çok fazla ilgi var.

Yeni çıkan kitaplar: Nazan Bekiroğlu’nun Mimoza Sürgünü yeni yayınlandı.

-İZ YAYINLARI – Eyüp Sabri Yavaş

Fuar güzel geçiyor. Daha çok hafta sonları yoğunluk oluyor.

En çok ilgi gören kitaplar: Daha çok Rasim Özdenören kitapları her daim ilgi görüyor. Cihan Aktaş, Hayrettin Karamanoğlu, Erdem Beyazıt’ın şiir kitabı ilgi çeken kitaplarımız arasında.

-ÇAĞRI YAYINLARI – Mehmet Akif Yurt

Bu sene fuar biraz ölü geçiyor geçen seneye göre. Fazla reklam yapılmamış, katılım da az. Hafta sonu iyi ama hafta içi az.

En çok ilgi gören kitaplar: Hürrem Sultan, Safiye Sultan, Cem Sultan… Klasiklerden Eylül, Yalnız Efe, Safahat kitapları.

-KÜRE & KLASİK YAYINLARI – Yusuf Gündoğdu

Fuar iyi geçiyor. Hareketli bir fuar var.

En çok ilgi gören kitaplar: Bizim daha çok akademik, sosyolojik kitaplarımız var. Bunlar üzerinden Sayın Dış İşleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun kitapları, felsefe kitaplarımız ilgi görüyor.

-NESİL YAYINLARI – Fikret İnan

Fuar geçen seneye nispeten biraz daha sakin geçiyor. Geçen sene daha canlıydı, daha kalabalıktı. Bu sene neden bir durgunluk var.

En çok ilgi gören kitaplar: Adem Güneş’in aile seti, psikolojik kitaplar, dini ağırlıklı kitaplar, Zekeriya Yıldız, Vehbi Vakkasoğlu, Halit Ertuğrul, Yavuz Bahadıroğlu’nun kitapları gidiyor. Ve yeni yazarlarımızın kitapları da yine en çok ilgi gören kitaplarımız arasında.

Yeni çıkan kitaplar: Nazan Bekiroğlu’nun Mimoza, Ahmet Tezcan’ın Sarı ve Kafirun romanları, Zekeriya Yıldız’ın Has Bahçenin Gülleri, Adem Yıldız’ın Çocuk ve İletişim kitabı.

-BİLGİ ÜNİVERSİTESİ YAYINLARI – Cem Tüzün

Bu sene fuarda daha bilinçli okuyucu var diyebiliriz. Kitaba bakıp geçmekten ziyade ya da satın almaktan ziyade kitabı eline alan, okuyan, araştıran bir okur gelmeye başladı. Bizde daha çok akademik bir yayıncılık üzerine çalıştığımız için bu kitapları da daha çok bilenler ve ilgilenenler daha çok alıyor.

En çok ilgi gören kitaplar: Gülru Necipoğlu’nun ilk kez yayınlanan kitabı Sinan Çağı kitabı en çok ilgi gören kitaplarımız arasında. Onun dışında psikoloji serimizle ilgilenen çok fazla okuyucumuz var. Bunun dışında sosyal bilimler ağırlıklı çalışmalar öne çıkıyor. Mesela Türkiye’de çok fazla görülmeyen “Karşılaştırmalı Siyaset Temel Konular ve Yaklaşımlar” kitabı karşılaştırmalı bir okuma imkanı sunan yeni kitaplarımız arasında. Antropoloji alanındaki kült kitaplardan biri olan Doğa ve Kültürün Ötesinde, Philippe Descola kitabı ve Gregory Clark’ın iktisat tarihi kitabı Fukaralığa Veda yine önemli çalışmalar arasında sayabiliriz.

-AYRINTI YAYINLARI – İlbay Kahraman

Fuar her zamanki gibi kalabalık. Bana göre amacına uymayan bir kalabalık. Kendi adıma söyleyecek olursam ben fuarı beğenmiyorum. Buraya katılımı da keyfi değil de zorunlu bir katılım olarak görüyorum. Burası bir panayır, bizde bu panayırda satış yapıyoruz. Buranın hedefi satış yapmak olmamalı. Burası daha farklı olmalı. Okuyucuya okumanın zevkini anlatmalıyız, yazarla okuyucuyu buluşturmalıyız, kitapları konuşmalıyız… Ama bunlar ikinci planda kalıyor.

En çok ilgi gören kitaplar: Bizim Yeraltı Edebiyatı serimiz var. Daha çok onlar ilgi görüyor. Onun dışında Fuco serisi ağırlıklı olarak ilgi gören kitaplar arasında…

Yeni çıkan kitaplar: Fırtınalı Deniz’in Yolcuları. Bu Karadenizle ilgili bir kitap, çok sattı.

-CAN YAYINLARI – Talha Tuncel

Fuar hafta sonu çok yoğundu. Hafta içi de öğrenci ağırlıklı bir yoğunluk var. Okullar direkt servislerle öğrencileri getiriyor.

En çok ilgi gören kitaplar: En çok ilgi gören kitaplarımız dünya edebiyatı kitapları. Şeker Portakalı, 100 Temel Eser, siyasi içerikli diyebileceğimiz George Orwell’in Hayvan Çiftliği, 1984, Jose Saramago’nun Körlük.  Bir de bu yıl Nobel’i alan yazar Alice Munro’nun üç kitabı var. Onlar da çok fazla ilgi görüyor. İlk defa öykü ile Nobel Edebiyat Ödülü’nü aldığı için…

-İTHAKİ YAYINLARI – Alican Saygı Ortanca

Geçen seneye göre daha sakin geçiyor fuar. Emin olmamakla beraber sanırım protestolar var.

En çok ilgi gören kitaplar: Tolkien’in kitapları çok gidiyor. Ayrıca Hobbit, Kral Kahvesi Güncesi, Zaman Çarkı’nın bütün serisi… Bilim-Kurgu serisinden Fahrenheit 451, Cesur Yeni Dünya çok gidiyor. Dünya klasikleri çok gidiyor. Şimdilik keyfimiz yerinde…

METİS YAYINLARI – Devrim Can

Bizim açımızdan geçen seneye göre fuarın daha iyi geçtiğini söyleyebilirim.

En çok ilgi gören kitaplar: Gezi olayıyla ilgili yazılan bir dergi vardı Yaşarken Yazılan Tarih diye… Onu bastık, o ilgi görüyor. Fethiye Çetin’in Hrant Dink cinayetiyle ilgili yazdığı Utanç Duyuyorum! kitabı yine çok ilgi görüyor. Ve klasik Metis kitapları Murathan Mungan, Oruç Aruoba, Ursula L., Yüzüklerin Efendisi kitapları çok satıyor.

On5yirmi5