İnternet sahafçılığında yeni soluk: Ekin Sahaf

Kitap
Bir sahaf için internetten hizmet vermenin, satış yapmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir? Yaşadığımız dünyada internet denilen sanal alem her şeyin kimyasını değiştirdi. Bütün kabulleri, yerl...
EMOJİLE

Bir sahaf için internetten hizmet vermenin, satış yapmanın avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Yaşadığımız dünyada internet denilen sanal alem her şeyin kimyasını değiştirdi. Bütün kabulleri, yerleşik düzenleri altüst etti. Artık dünyada birçok şey hızlı bir şekilde internete evriliyor. Siz, gözünüzü kapatsanız da kapatmasınız da bu koca bir gerçek olarak ortada duruyor. Böylesi teknolojik bir gelişmeye bîgane kalamazdık. Eskide, klasik olanda diretmenin bir anlamı yok. Bir şey başka türlü de olabiliyorsa o kanalları da kullanmak gerekir. Sözün özü, sanal alemde ticaret yapmanın hayrımıza olduğunu düşünerek internetteki yerimizi aldık ve Ekin Sahaf’ı kurduk. Ekin Sahaf’ta sahafiye ve ikinci el kitap satışı yapmaktayız.

İnternetin avantajları hakkında neler söylemek istersiniz?

Bir sahaf için internet elbette hayati önem taşıyor.  Bunun birçok sebebi var. Bir defa, internet size çok geniş bir pazar ağı sunuyor. Ürünlerinizi sergilediğiniz platformda milyonlara hitap ediyorsunuz. Yani, milyonlarca kişi sizin potansiyel müşteriniz durumunda. Bu çok önemli bir şey, göz ardı edilemez.

Bu evrende binlerce, belki milyonlarca yazan, çizen, okuyan, günlük tutan, arşiv yapan, koleksiyon yapan insan var. Bunların hepsi bizim potansiyel müşterimiz konumunda. Bunlar aradıkları, istedikleri ürünleri bir tıkla bulup, ikinci bir tıkla sipariş verebiliyorlar. İşte bu, hem bizim için hem de alıcı için büyük bir avantaj ve kolaylık. İnternete girmiş olduğunuz bir kitap kaydı milyonlara ulaşan ve alıcı bekleyen müthiş bir avantaja dönüşmüş oluyor. Bu, sanal alemde ticaret yapmak için önemli ve vazgeçilmez bir etkendir.

Dezavantajlarına gelecek olursak…

Efendim, her ne kadar iyi satışlar yapsanız da, internet sonuçta sanal bir alemdir. Bu alemde öyle sıcak, kalıcı, güzel, dostane ilişkiler pek fazla olmuyor. Alıcı, ürününü alınca sizinle olan ilişkisi bitmiş oluyor. Bu nedenle internetteki ilişki genellikle soğuk, suni ve anlıktır. Açıkçası müşteri ile sizin aranızda pragmatist bir ilişki biçimi vardır. Yani faydaya dayalıdır. Alıcı/müşteri ürününü alır, siz de paranızı alırsınız ve ilişki nihayete erer.

Oysa sahaf dükkânlarındaki, kitabevlerindeki ilişki biçimi daha sıcak, daha samimi ve daha dostçadır. Kim ne derse desin bu böyledir. Dükkâna gelen biri kitap alsa da almasa da onunla çok şahane, samimi ilişkiler kurulup, kitapların büyülü dünyası üzerine keyifli sohbetler, bilgi alışverişi yapılabilir. Gerçek sahaflık da budur zaten.

Gelecekte e-kitapların, basılı kitapların yerini alacağı şeklinde kehanetler var? Bunun, sizin işinize yansıması ne şekilde olur. Bu noktada neler söylemek istersiniz?

Efendim, herkes her şeyi konuşuyor. Kehanetler, komplo teorileri gırla gidiyor. Biz rahatız. Her zamanki gibi işimizi ruhumuzla yapmaya devam ediyoruz ve edeceğiz de… İlla bir şey söylemek gerekiyorsa şunu söyleriz; e-kitap satışları yakın vadede bizim satışlarımızı etkilemez. İleride etkileyebilir, ancak e-kitabın sahaflığı öldüreceğini, tamamen yok edeceğini düşünmüyorum.

Kitap dediğimiz şey; fiziki olarak elle tutulan, zaman zaman koklanan ve sayfaları zevkle çevrilerek okunan bir şeydir. Kaldı ki, biz gerçek kitap dostlarına kitap satıyoruz. Gerçek kitap dostları; elle tutmadıkları, dokunmadıkları, ön kapağına bakmadıkları, arka kapak yazısını okumadıkları, içindekiler kısmına göz gezdirmedikleri, yapraklarını çevirmedikleri, önemli gördükleri bazı sayfaların altını çizmedikleri bir kitaba kitap demezler.

Biz, kitabı ilgilisine, sevdalısına satıyoruz. e-kitabın avantajları olduğu gibi dezavantajları da var. Gerçek okuyucu bunları hesaba katıyor ve ona göre tercihini yapıyor. Basılı kitap farklı bir şey, e-kitap daha farklı bir şeydir ve hiçbir zaman ikisi birbirinin yerini tutamaz.

Son olarak neler söylemek isterseniz?

Kitaplı olmak lazım efendim. Hekimoğlu İsmail’in çok sevdiğim bir sözü var. Üstad, “ölüler kitap okumaz!” diyor. Kitabın sıcaklığına, dostluğuna ve bizi adam kıldığına bu dünyada inanmak lazım. Can tenden çıkınca artık hiçbir şeyin anlamı kalmıyor. Dünyasını kitaplarla anlamlı kılma kararlılığında olanlara selam olsun!..