Kapak yazısında kitabın amacı şu ifadelerle özetleniyor:
“Âdem (a.s) ile başlayıp kıyamete kadar devam edecek olan tarih, sadece okullarda okutulan geçmiş hadiseler kronolojisi değildir; bilâkis insanoğlunun yaşamıyla çok yakından ilgilidir, yaşanan hayatın kendisidir, tarihlerini bilmeyen birey ve toplumlar, başkalarına bağımlı ve uydu olmaya mahkûmdurlar.
Çünkü onlar kendilerine öğretilenden başka bir hakikati göremezler, algılayamazlar. Görmeyi, algılamayı isteseler bile buna müsaade edilmez.
Dolayısıyla insan sadece tarihi bilerek hürriyeti tanır, bağımsızlığa âşık olur ve onun için mücadele eder. İnsanın hayattaki tek hedefi, örnek insan olmak, başka bir tabirle Allah rızasına kavuşmak olmalıdır. Allah Teâlâ insanı bu yüce amaç için yaratmıştır. Kuran-ı Kerim de şöyle buyurulmaktadır: Ben cinleri de. insanları da sadece bana kulluk etsinler diye yarattım.”
Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma kimdir?
Sırma, 1944 yılında, Siirt’in Pervari ilçesinde doğdu. Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden 1966 yılında mezun oldu. Bir süre öğretmenlik yaptı. Fransa’da doktorasını tamamladı. Büyük siyer âlimi merhum Muhammed Hamidullah’ı yakından tanıdı ve onun öğrencisi oldu. 1973 yılında Erzurum Yüksek İslam Enstitüsünde İslam Tarihi hocalığı yaptı. 1993 yılında Sakarya Üniversitesine geçti. 1995 yılında bu üniversiteden oldu.
İslam Tarihi dalında 30 kitabı ve 200’ü aşkın ilmî makalesi yayınlanan İhsan Süreyya Sırma Hoca, birçok gazete ve dergide yazılar yazdı. Fransızca, İngilizce, Arapça ve Farsça bilen Sırma Hoca, hâlen ilmî çalışmalarına devam etmektedir.