Gençler için Büyük Doğu’nun ruhunu yazdı

Kitap
Türkiye’nin ruh hamuru içinde Cumhuriyet sonrası nesillerin İslâm’dan azade kılınarak yoğrulmuş varlığı karşısında, ilmî kuşatıcılığıyla meseleye geniş perspektiften bakan ve yapılan inkılâpların...
EMOJİLE

Türkiye’nin ruh hamuru içinde Cumhuriyet sonrası nesillerin İslâm’dan azade kılınarak yoğrulmuş varlığı karşısında, ilmî kuşatıcılığıyla meseleye geniş perspektiften bakan ve yapılan inkılâpların millet buudunda oluşturduğu aksulameli incelikle tahlil eden üstad Necip Fazıl Kısakürek, şüphesiz düşünce dünyamızın yıldızları arasında. Cumhuriyet sonrasında kurumlaşmaya hızla devam eden inkılâpların yanlışlıkları, haksızlıkları karşısında ısrarla İslâm’ı mihver olarak gösteren üstad, eserlerini bu doğrultuda kaleme almış, düşünceleriniİslâm’a nispetle örgüleştirmişti. Bu nokta önem arz etmektedir. Osmanlı mevsiminden sonra adeta kanatları kırılan makam-ı hilafet, yeryüzünün değişik coğrafyalarında yaşayan o asırda yaklaşık bir milyar Müslümanışaşkın ve çaresiz bırakmıştı. Koşulların Batı emperyalizmini her gün daha fazla kışkırttığı ve Ortadoğu’nun bir çekim merkezi olarak sürekli çatışmalar, saldırılar ortasında bulunduğu, petrolün bütün çıkar ilişkilerini tersyüz ettiği bir çalkantı, eşsiz bir tufandır bütün yaşananlar.

Özellikle üstadın vefatısonrası kaleme alınan eserlerde, onun, İkinci Dünya Savaşının başlayacağına dair sözde ‘kehanet’lerini anlatıp duranlar, dönemi içerisinde üstadın basiretinin apaçıklığına övgüler dizmişlerdi. Yaşadığımız yeni dünya düzeni içerisinde, üstadla ilgili, daha doğrusu üstadın yazdıkları bağlamında günümüzü tahlil eden sosyologların, âlimlerin, düşünürlerin vardıkları ufuk, geleceğe dair umudumuzun var olması gerektiği yönünde. Geleceğe dair umudumuzu canlı tutan, diri kılan bir eserden, şair-yazar Duran Boz’un kaleme aldığı Büyük Doğu’nun Ruhu: Necip Fazıl Kısakürek isimli eserden söz etmek istiyorum. Cep boy olarak hazırlanmış olsa bile muhtevası ve hacmi ile göz dolduran eser, üstad Necip Fazıl Kısakürek’in hayat çizgisini kronolojik bir belirteç olarak yıl baremi üzerinden merceğe tâbi tutmuş. Üstadın doğduğu ve büyüdüğü konak, çocukluğu, ilk eğitim hamleleri, fikirlerinin oluşumunda amil değerler. Metafizik buhranların yoğunlaştığı ve fakat gündüzünü göremediği Paris gecelerinin ruhunda açtığı onulmaz sancılar, sancılar…

Gençliğin üstadı tanıması ve anlamaya başlaması için atılan bir ilk adım…

Arif Akçalı
Dünya Bizim