Şampuan sadece şampuan değildir!

Fikir
Şampuan sözcüğü ilk olarak 18. yüzyılda kullanılmış. Hint dilinde ‘masaj yapma’ manasına gelen ‘champna’ kelimesinden türemiş bir isim. Endonezya’da o zamanlarda pirinç t...
EMOJİLE

Şampuan sözcüğü ilk olarak 18. yüzyılda kullanılmış. Hint dilinde ‘masaj yapma’ manasına gelen ‘champna’ kelimesinden türemiş bir isim.

Endonezya’da o zamanlarda pirinç taneleri ve pirinç kabuğu yakılıyor, külleri de suya karıştırılarak saçı temizlemek için kullanılıyordu. Pirincin içindeki etken maddeler nedeniyle saçlar çok kuruduğu için yıkandıktan sonra Hindistan cevizi yağı sürülerek saç nemli ve parlak hale getiriliyordu. Şampuanın tarihi hakkında bu kısa bilgiden sonra, neredeyse 300 yıldır hayatımızda önemli bir yeri olan şampuanı evlerimizde pratik bir yardımcı olarak nasıl kullanacağımıza bakalım.

Çeken kazaklarınız için üzülmeyin

Kazağınızı yıkadınız, makineden çıkardınız ve sürpriz; kazak çekmiş. Üzülmeyin, bebe şampuanı bu durumdan sizi kurtarabilir. Derin bir leğenin içine bolca ılık su koyun ve üzerine biraz bebe şampuanı dökerek iyice köpürtün. Sonra kazağınızı suyun üzerine bırakın ve kendiliğinden suyun içine dalmasını sağlayın. Bu şekilde on beş dakika ılık şampuanlı suda kaldıktan sonra, leğenden çıkarın ancak kesinlikle sıkmayın. Kazağınız bir kenarda dururken leğenin içindeki şampuanlı suyu boşaltın, leğeni çalkalayıp temiz suyla doldurun. Kazağı ilk başta yaptığınız gibi suyun üzerine bırakın. Bir müddet temiz suda beklettikten sonra çıkarın ve düz bir zemine koyduğunuz havlunun üzerine sıkmadan serin. Kazağınız kuruyuncaya kadar arada bir, eski formunu alacak şekilde hırpalamadan çekiştirin. Sabır isteyen bu işlemden sonra kazağınız eski haline dönünce, gösterdiğiniz sabra değdiğini görerek mutlu olacaksınız.

Kapı menteşelerini yağlamayın

Gıcırdayan kapı menteşeleri hem sizi hem de komşularınızı rahatsız eder. Sıvı yağ ya da makine yağı yerine menteşelere iki damla şampuan ya da sıvı deterjan damlatırsanız sorunu hemen çözersiniz. Böylelikle yağ damlattığınızda menteşe ve kapılarınızın kir tutmasını da önlemiş olursunuz.

Fermuarlar artık takılmayacak

Takılan fermuarları neredeyse koparıncaya kadar çekiştirmenize hiç gerek yok. Bir parça pamuğun üzerine az şampuan damlatın sonra da pamuğu birkaç kere fermuarın üzerine bastırın. Böylelikle tekrar eski kayganlığını kazanacak. Fermuarın dişleri arasına saklanan bazı kirler de giysinizi yıkadığınızda çıkar, endişelenmeyin.

Ayaklarınız yumuşacık olsun

Zamanla sertleşen ayak tabanlarınız için en iyi çözümlerden biri de ayaklarınızın her tarafına şampuan sürüp üzerine de ince pamuklu bir çorap giymek. Sabah çorapları çıkardığınızda, yıkayıp üzerine de vazelin sürdüğünüzde ayaklarınızın yumuşacık olduğunu göreceksiniz.

Hassas giysileriniz yıpranmasın

Birkaç damla şampuanı ılık suya döküp çalkaladığınızda bol köpük çıkarır. Bu suyun içinde narin çamaşırlarınızı fazla hırpalamadan yıkayabilirsiniz. Duruladıktan sonra kurutma işini de büyükçe bir havlunun üzerinde yaparsanız hiçbir problem çıkmaz.

Çelik evye ve musluklar tertemiz

Acil durumlarda ya da temizlik maddeleriniz tükendiğinde banyonuzun küvetini, evye ve muslukları temizlemek için şampuan kullanabilirsiniz. Şampuan, kir olarak gözüken sabun kalıntılarını derhal çıkarır ve pırıl pırıl yapar.

Taraklar da kirlenir

Tarak ve fırçalar, kullanılmaya başlandıktan bir süre sonra saç ve cilt yağıyla kirlenir. Temizlemek için önce üzerindeki saçları alın. Sonra şampuanlı suyun içinde yarım saat bekletin. Sudan çıkardıktan sonra da elma sirkesi koyduğunuz başka bir kapta yarım saat daha bekletin. Son olarak o sudan da çıkarıp güzelce silkeleyin ve durulayıp kurumasını bekleyin. Ya da saç kurutma makinesiyle kurutun. Artık tarak ve fırçalarınız tertemiz.

Zaman


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107