Peygamber dışında hiç kimse mutlak otorite değil

Fikir
İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ekrem Demirli, Zeytinburnu Belediyesi’nin düzenlediği Tasavvuf ve İslam seminerinde, günümüzde yaygın ve eksik olan tasavvuf söylemi...
EMOJİLE

İstanbul Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Ekrem Demirli, Zeytinburnu Belediyesi’nin düzenlediği Tasavvuf ve İslam seminerinde, günümüzde yaygın ve eksik olan tasavvuf söylemi kalıplarının dışında bir sohbetle, dinleyicilerine tasavvufun ehil isimlerinin sözleri ışığında esas manasına anlatmaya devam ediyor.

Ekrem Demirli, 21 Kasım Perşembe akşamı Zeytinburnu Kültür ve Sanat Merkezi’nde dinleyicilerine İbn-i Arabi’yi merkeze alarak, çevresini anlattı. İslam âlimlerinin görüş ayrılıklarına değinen Demirli, âlimlerin görüş ayrılıklarının bir zenginlik olarak kabul edilmesi gerektiğini belirterek “İslam düşüncesi mevzu olduğunda farklılıkları kabullenmek gerekiyor. Büyükler arasındaki görüş ayrılıklarını rahmet olarak karşılayacak soğukkanlılıkta olmalıyız. İslam içerisinde Peygamber dışında hiç kimse mutlak otoriteye dönüşmesi mümkün değildir.” dedi.

Ekrem Demirli; daha sonra âlimlerin farklı görüşlerinin Müslümanlar arasında bir kavga unsuru değil, istifade edilecek bir konu olarak değerlendirilmesi gerektiğinin altını şu örnekle çizdi: “Bir takım konulardaki görüş ayrılıklarından öte, hangi noktada birleşiyorlar ona bakmalıyız. Mesela İmam Rabbani ve İbnül Arabi  arasında vahdet-i şuhud  ve vahdet-i vücud olarak görüş ayrılıkları vardır. Burada ikinci terimden önce birinci terime odaklanmamız gerekir. Mühim olan temel mesele vahdettir.”