Ortadoğu’daki mezhep gerilimleri BSV panelinde

Fikir
Ortadoğu’da mezhep gerilimlerinin tırmandığı bir dönemde Bilim ve Sanat Vakfı Küresel Araştırmalar Merkezi, 27 Kasım’da bir panel düzenleyerek bölgedeki hem Sünni-Şii gerilimini hem de Sünnilik içi mü...
EMOJİLE

Ortadoğu’da mezhep gerilimlerinin tırmandığı bir dönemde Bilim ve Sanat Vakfı Küresel Araştırmalar Merkezi, 27 Kasım’da bir panel düzenleyerek bölgedeki hem Sünni-Şii gerilimini hem de Sünnilik içi mücadeleleri enine boyuna tartışacak. 

İstanbul Şehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Burhanettin Duran, İstanbul Şehir Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Büyükkara ve SED Akademi Eğitim Koordinatörü Ömer Korkmaz’ın konuşmacı olacağı panelde Ortadoğu’daki mezhep gerilimlerinin geçmişi ve “Arap Baharı” sürecindeki seyri değerlendirilerek geleceğe dair öngörüler paylaşılacak. “Ortadoğu’da Tetiklenen Fay Hattı: Mezhep Gerilimleri” başlıklı panel 27 Kasım Çarşamba günü 18:30’da Bilim ve Sanat Vakfı’nın Vefa salonunda başlayacak. 

Panel

ORTADOĞU’NUN TETİKLENEN FAY HATTI: MEZHEP GERİLİMLERİ

27 Kasım 2013 Çarşamba / 18:30-20:30 / Vefa Salonu

Oturum Başkanı

Talha Köse

İstanbul Şehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi

Konuşmacılar

Burhanettin Duran

İstanbul Şehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı

Ortadoğu’da Bölgesel Rekabet ve Mezhep Siyaseti

Mehmet Ali Büyükkara

İstanbul Şehir Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanı

Mezhebi Rekabetten Jeopolitik Çatışmaya Sünni-Şii Geriliminin Geleceği

Ömer Korkmaz

SED Akademi Eğitim Koordinatörü

Sünniliğin Rakip Siyasal Formları: Selefilik-İslamcılık-Sekülerlik

Burhanettin Duran, 1993’te Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden mezun oldu. 1993-2001 yılları arasında Bilkent Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi’nde yüksek lisans ve doktora çalışmalarını yaptı ve Sakarya Üniversitesi Kamu Yönetimi’nde araştırma görevliliğini sürdürdü. 2001-2009 yılları arasında Sakarya Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde öğretim üyesi olarak çalıştı. 2006’da doçent ve 2013’te profesör oldu. 2010-2011 eğitim yılını George Mason Üniversitesi’nde misafir öğretim üyesi olarak geçiren Duran, halen İstanbul Şehir Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölüm başkanlığını yürütmektedir. Değişik kitap ve dergilerde İslamcılık, Avrupa, demokrasi, sivil toplum, Türk düşünce tarihi ve Türk dış politikası konularını işleyen Türkçe ve İngilizce makaleleri yayınlandı. 19. Dönem Türk Parlamento Tarihi(3 cilt) kitabının yazarı olan Duran, Dönüşüm Sürecinde TürkiyeDünya Çatışma Bölgeleri I-IIOrtadoğu Yıllığı 2008Türk Dış Politikası Yıllığı 2009Türk Dış Politikası Yıllığı 2010ve Türk Dış Politikası Yıllığı 2011 adlı eserlerin editörleri arasındadır. 

Mehmet Ali Büyükkara, Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden 1990’da lisans, 1993 yılında yüksek lisans derecesini aldı. 1997 yılında Edinburgh Üniversitesi İslam ve Ortadoğu Bilimleri doktora programından “Mûsa al-Kâzim ve Alî al-Ridâ döneminde İmâmi-Şii Hareketi” isimli teziyle doktora derecesini aldı. 2012 yılından bu yana İstanbul Şehir Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dekanlığını yürütmektedir. İslami ilimler ve İslam siyaset düşüncesi alanında pek  çok makale ve ansiklopedi maddesi kaleme alan Büyükkara; İmamet Mücadelesi ve Haşimoğulları (Rağbet Yay., 1999) İmamiyye Şiası’na Göre Önemli Tarih, Gün ve Geceler (Aslı Ofset, 1999), İhvan’dan Cuheyman’a Suudi Arabistan ve Vehhabilik (Rağbet Yay., 2004), Geçmişten Günümüze Kabe’nin İşgali (Samanyolu Yay., 2011), Ehl-i Beyt ve Ehl-i Devlet: Musa Kâzım ile Ali Rızâ Dönemi Şiiliği ve Abbasiler (İFAV Yay., 2010) isimli kitapların da yazarıdır. 

Ömer Faruk Korkmaz, Pakistan/İslamabad’da Uluslararası İslam Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde lisans ve dinler tarihi alanında yüksek lisans eğitimini tamamladı. Ankara İlahiyat’ta Dinler Tarihi Ana Bilim Dalı’nda “Günümüzde Zerdüştlük” başlıklı teziyle doktora derecesi aldı. Bir süre Sivas Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dinler Tarihi Bölümü’nde araştırma görevlisi olarak çalıştı.İslam Dünyasında kurulan ilk STK’lardan biri olan Uluslararası Müslüman Öğrenci Teşkilatları Federasyonu (IIFSO)’nun genel sekreterliğini yaptı. D-8’in kuruluşunda etkin rol oynadı. Daha sonra eğitim alanında faaliyetlere yoğunlaştı. Yurtiçinde ve yurtdışında İslam Dünyası ve eğitim ile ilgili konularda birçok seminere ve konferansa katıldı; çeşitli gazete ve dergilerde makaleleri yayınlandı. Hâlihazırda Sürekli Eğitim ve Dayanışma Derneği (SED)’nin kurucusu ve yönetim kurulu başkanı, Yabancı Öğrenciler Vakfı (SIRF)’nın kurucusu ve yönetim kurulu başkan yardımcısı, İHH İnsani Yardım Vakfı’nın yönetim kurulu üyesi ve KÜTTAB Derneği yönetim kurulu başkanıdır. Cumartesi akşamları güncel gelişmelerin tartışıldığı TRT ARAPÇA’daki “Min İstanbul” adlı programın katılımcılarındandır.

Ayrıntılı bilgiye şu linkten ulaşabilirsinizhttp://bisav.org.tr/merkez.aspx?module=panelayrinti&menuID=6_6&merkezid=6&panelid=68