Mimar Sinan’ın yaptığı ve yıllarca metruk halde kalan külliye restorasyonun ardından yeni yüzüne kavuştu. Tenha bir sokakta gizlenmiş bu hazineyi görenlerin dilinde ‘Yıllarca neden kapalı kaldı?’ sorusu vardı. Üsküdar Belediyesi ve nakkaş Semih İrteş’in katkılarıyla restore edilen Valide-i Atik Külliyesi, Nakkaş Tezyini Sanatlar Merkezi olarak hizmet verecek. Ekim ayından itibaren eğitim çalışmalarına başlayacak merkezde tezhip, ebru, minyatür, kalem işi ve hat kursları düzenlenecek. Mimari ve kitap süsleme sanatlarının bir çatı altında birleştiği merkez, Osmanlı nakkaşhane geleneğinin küçük bir modeli adeta. Tezyini sanatlar arşivi, sergiler, seminerler ve çeşitli etkinlikler yapılacak merkezin başında Semih İrteş yer alıyor. Bunun yanında Sadreddin Özçimi, Hüseyin Kutlu, Mamure Öz gibi usta sanatçılar da bu tarihî mekânda dersler verecek. Yahya Kemal’den ödünçle, ‘Atik Valde’den inen sokakta’ artık sanat var diyebiliriz.
Yaklaşık üç yıldır külliyenin restorasyonu için çalıştıklarını söyleyen Semih İrteş, "Burada geleneksel sanatların bir hobi olarak yapılmasından öte medeniyetimiz için sanatçılar yetiştirmek, kalıcı eserler üretmek istiyoruz. Böyle bir mekânda geleneksel sanatları icra etmek çok mutluluk verici. Bu sayede hem tarihî eserler bakımlı oluyor hem de yaşıyor. Kültürümüz bizi toplum olarak ayakta kalmamızı sağlayacak en büyük etkendir. Bu medeniyet için ne kadar uğraşırsak o kadar güçlü oluruz." dedi.
III. Murat’ın annesi Nurbanu Valide Sultan tarafından 1570-1579 yılları arasında yaptırılan Valide-i Atik Külliyesi’nin mimarı Koca Sinan. Külliye cami, medrese, tekke, sıbyan mektebi, darülhadis, darülkurra, imaret, darüşşifa ve hamamdan meydana geliyor. Nakkaş Tezyini Sanatlar Merkezi, külliyenin tekke kısmında açıldı. 1925’e kadar Halvetiliğe bağlı olan tekkenin 33 odası, geleneksel sanatlar ile canlanacak. Dervişlerin tevhidleriyle şenlenen külliyede artık fırça sesleri yükselecek.
Dr. Filiz Çağman, Necdet İşli, Cahide Keskiner, Hüseyin Kutlu ve Mehmet Çakır’a plaket verilmesinin ardından açılış programı, Sadreddin Özçimi yönetimindeki klasik saz musikisi dinletisiyle sona erdi. Mekânı kuşatan revaklarda hat, tezhip, minyatür ve kalemişi 150 eserden oluşan serginin açılışı da yapıldı. Sergi 10 Mayıs’a kadar pazar hariç her gün, 09.00-18.00 saatleri arasında ziyaret edilecek. Sergide Semih İrteş, Mamure Öz, Arzu Uzunosman, Esra Elitaş, Handan Akbulut, Sinem Yağız, Gülnur Nalbant, Sevim Öz ve Sadreddin Özçimi’nin eserleri yer alıyor. Açılışta davetlilere tezyini sanatlarımızdan örneklerin yer aldığı şık bir kitapçık da dağıtıldı. Programda ziyaretçiler, Atik-Valde’de haz ve duyguyla dolu farklı bir gün yaşadılar.
irtibat: (0216 495 09 00)