Program Yemenli Hafız öğrenci Muhammed Hamza’nın Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başladı. Kur’an tilavetinin ardından Bâb-ı Âlem’in faaliyetlerinin anlatıldığı tanıtım klibi izlenildi. Ardından Bâb-ı Âlem Uluslararası Öğrenci Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Arıkmert açılış ve selamlama konuşması yaptı.
Her şeyden önce geceye destek veren herkese teşekkürlerini sunan Arıkmert, Şair ve şiirle ilgili Kur’an-ı Kerim’de geçen ayetleri hatırlatarak şiirin önemine vurgu yaptı. Derneğin onuncu yılında böyle bir programla ülkemizin ve İslam dünyasının en çok ihtiyaç duyduğu kardeşlik değerini hatırlatmak istediklerini dile getirdi.
Seslendirme ve Tiyatro sanatçısı Seyfullah Kartal’ın sunuculuğunu yaptığı programda, açılış konuşmasının ardından öğrenciler kendi dillerinin ön plana çıkmış şairlerinden şiirler seslendirdiler.
Azerbeycanlı öğrenci İskender Tağıyev’in, Bahtiyar Vahapzade’den “Azerbeycan-Türkiye” isimli şiiri ile başlayan programda;
Hafız-ı Şirazi’den Seyid Kutup’a, Muhammed İkbal’den Ali Şir Nevai’ye, Faruk Cüveyde’den Mevlana’ya kadar; medeniyetimizin ihyası ve inşası yolunda fikir rehberliği yapan şairlerin şiirleri öğrenciler tarafından yorumlandı.
14 farklı şiirin seslendirildiği, kardeşlik ikliminin hâkim olduğu programda, dinleyiciler zaman zaman duygusal anlar yaşadılar. Özellikle yakın zamanda Mısır’da gerçekleşen darbe esnasında, İslam ümmetinin direniş sembolü haline gelen Seyid Kutub’un “Ehi Ente Hurrun” şiiri dinleyiciler üzerinde büyük etki uyandırdı.
Şiir Gecesi, protokol tarafından şiir seslendiren öğrencilere plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.
Program sonrasında katılımcılara gecede okunan şiirlerin yer aldığı “Şiir Gecesi Kitapçığı” ve Bâb-ı Âlem Faaliyetlerinin yer aldığı tanıtım bültenleri hediye edildi.