Uluslararası Osmanlı İstanbul’u Sempozyumu başladı

Etkinlikler
Dünyadan 50’nin üzerinde önemli tarihçi, araştırmacı ve akademisyenin katıldığı, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi tarafından düzenlenen “III. Uluslararası Osmanlı İstanbul’u Sempozyumu” başladı. İstanbu...
EMOJİLE

Dünyadan 50’nin üzerinde önemli tarihçi, araştırmacı ve akademisyenin katıldığı, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi tarafından düzenlenen “III. Uluslararası Osmanlı İstanbul’u Sempozyumu” başladı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) işbirliğiyle düzenlenen sempozyuma, İstanbul Vali Yardımcısı Osman Ateş, İBB’den Sabri Dereli ve pek çok önemli misafir katıldı. Osmanlı İstanbul’unun perde arkasında kalmış tarihi, sırlarla bezeli geçmişi ve bilinmeyenleri araştırmacıların yaptığı çalışmalarda sempozyumun ilk gününde tüm boyutlarıyla ele alındı.

Almanya Münih Maximillians Üniversitesi’nden Türkolog Hans Georg Majer Bavyera “İstanbul’da İzleri Olan Bir Osmanlı Sadrazamı” araştırması ile sempozyumun açılışını yaptı.

“Türkiye dünyanın en çok okuyan ülkesi”

Stratejik Araştırmalar Enstitüsü’nden Dr. Zekeriya Türkmen, 19 yy. Askeri Yenileşme Devri Eğitim Öğretim Kurumlarından Mekteb-i Harbiye-i Şahane ile ilgili bildirisini sunarken dönemin eğitimiyle ilgili 1836 tarihli oldukça ilginç tarihi bir anekdot aktardı. 1836 tarihli Miss Julia Pardoe tarafından yazılan seyahatnamede İstanbul’un panoramasını ayrıntılı olarak vererek, Harbiye Mektebini detaylarla anlatıyor. Türkmen, Pardoe’nin eserinde dünyada en çok okuyan ülkenin Türkiye olduğunun vurgusunu yapıyor.

Tarihte İstanbul “Çarlar Kenti” diye biliniyor

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Tarih bölümünden Cengiz Yolcu, Bulgaristan Çarı Çarlar kentinde adlı araştırmasında, İstanbul’un yakın tarihe kadar Bulgaristan’da “Çarlar Kenti” diye anıldığını belirtti. Yolcu, Bulgaristan Çar ve Çariçesinin İstanbul ziyaretlerini anlattığı bildirisinde ziyaretin kesin olmamakla birlikte 3 nedeni olduğunu söyledi. Ziyaretin temel amacının Osmanlı’yla yakın temas ve dostane ilişkiler olabileceğine dikkat çekti.

Bilgi ve iletişim:

Lorbi Tanıtım ve Halkla İlişkiler

Şule Kartal / 0212 249 45 46 / 0530 763 49 25 / skartal@lorbi.com

Şeyda Kara 0 212 249 45 46 / skara@lorbi.com

Uluslararası