‘TYB Kültür Kervanı’ Türkiye’yi dolaşıyor

Etkinlikler
Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluşunun 35.yılında Ankara’dan yola çıkan ‘KÜLTÜR KERVANI’ Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde Cemil Meriç Araştırmaları Merkezinin organ...
EMOJİLE

Türkiye Yazarlar Birliği’nin kuruluşunun 35.yılında Ankara’dan yola çıkan ‘KÜLTÜR KERVANI’ Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde Cemil Meriç Araştırmaları Merkezinin organize ettiği yazar okur buluşması, şiir dinletisi,  resim sergisi ve  ‘Uzaktaki yakın Endülüs’ konferansı ile etkinliğini sürdürüyor.

Cemil Meriç Araştırmaları Merkezi Başkanı Doç.Dr. Eyüp Çoşkun’un güzel organizesiyle gerçekleştirilen programın açılış konuşmasını Üniversite rektörü Prof. Dr. Hüsnü Salih Güder yaptılar. Üniversitelerinin Avrupa standartlarında bir yapıya kavuşturulduğunu bu nedenle de diploması Avrupa’da kabul gören 15 Türk üniversitesi arasında yer aldıklarını belirtti.

Türkiye Yazarlar Birliği ile kültür işbirliğini gerçekleştirmekten memnun olduklarını belirten Rektör Güder Türk irfan hayatına önemli katkıları olan TYB’yi kutlayarak, medeniyetler toplumların biriken mirası olduğunu Kültürel değerlerin ithal edilebileceği gibi ihraç da edilebileceğine işaret etti.

Avrupa’nın Endülüs’e çok şey borçlu olduğunu ve Avrupa’nın ilim ve sanatı Endülüs sayesinde tanıdığına işaret eden Güder, Rönesans’ın temelinde Endülüs medeniyetinin önem rolü olduğu da ifade etti.

Rektör Prof. Hüsnü Salih Güder beyin açış konuşmasının ardında şairlerin şiir dinletisine geçildi. İlk olarak Şair İbrahim Eryiğit, Sezai Karakoç’un ‘Balkon’ şiiri ile kendi yazdığı ‘Hayalin Düşer’ şiirini okudu. Şair Vedat Güneş ‘Şehrin izlerinde Kervanlar’ şiirini, Şair A.Vahab Akbaş ‘Dağı özleyen Adamın şiirini’, Şair M.Atilla Maraş’ta Cahit Sıtkı Tarancı’dan ve Üstad Necip Fazıl Kısakürek’ten  birer şiir okuduktan sonra ‘İstanbul ve Asel’ şiirini okudu. Hataylı Şair Hasan Çağlayan ise ‘Gemiler Ayrılır’ ve ‘Kalem Diliyle’ şiirlerini okudu.

Görüntüler eşliğinde ‘Endülüs 8 asırlık Yurt’ konferansını D. Mehmet Doğan ile Mehmet Sılay birlikte takdim ettiler. Konuşmasında Endülüs’ün 19.yy’da gündemimizi işgal eden bir konu olduğuna işaret eden Doğan ‘Endülüs sürecinin daha bitmediğini düşünüyoruz’ dedi. Mehmet Sılay ise Endülüs’ü bir kilometre taşına benzeterek "Endülüs için dökülen gözyaşı hiçbir ülke için dökülmemiştir. Endülüs bilinciyle beraber Avrupa’da bir aydınlanma sürecinin de başlamıştır" dedi.

Endülüs’ü ziyaretleri sırasında çekmiş oldukları resimler üzerinden verdikleri bilgilerin ardından konferans sona erdi. Konferansın sonunda Rektör Güder konuşmacılara günün anısına düzenlenen Plaketleri takdim etti.

Toplantı açılan resim sergisinin gezilmesi ile yazarların ve şairlerin eserlerini okuyucularına imzalamasının ardından sona erdi.

Şair M.Atilla Maraş Hatay Mustafa Kemal Üniversitesindeki toplantının ardından Kırıkhan Naim Atakoç Anadolu Lisesi’nde Cemil Meriç’i anma toplantısına katılarak gençlere Cemil Meriç’i ve eserlerini anlattı. Hatay’dan sonra ‘Kültür Kervanı’ Gaziantep yoluna revan oldu.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107