Tüyap’ta bu yıl “Devrim” Var!

Etkinlikler
Bülent Şahin Erdeğer/on5yirmi5.com/ÖZEL Otuzuncu yılını kutlamaya hazırlanan Uluslararası İstanbul Kitap Fuarın bu yıl ki onur konuğu "Mısır" 12-15 Kasım tarihleri arasında Uluslarası S...
EMOJİLE

Bülent Şahin Erdeğer/on5yirmi5.com/ÖZEL

Otuzuncu yılını kutlamaya hazırlanan Uluslararası İstanbul Kitap Fuarın bu yıl ki onur konuğu "Mısır" 12-15 Kasım tarihleri arasında Uluslarası Salonda Mısır kültürü ve edebiyatı yazarlarıyla, mutfağıyla, müziğiyle ve tarihsel tanıtımıyla okurlarla buluşacak.

TÜYAP yönetiminin Mısır’ın yeni Büyükelçisi Abdurrahman Selahaddin ile birlikte yaptığı basın toplantısına sizler için katıldık. TÜYAP adına söz alan Deniz Kavukçuoğlu, İstanbul Kitap Fuarının bu yıl Uluslararası kimlik kazandığını belirtti. 500’ün üzerinde yayınevinin katıldığı ve Avrupa’nın en büyük okur Fuarı olma özelliğine sahip olan İstanbul Kitap Fuarının Mısır’ı onur konuğu olarak seçmesinin Arap dünyasındaki değişimle paralel olduğunu belirtti.

Bu sene 12-20 Kasım 2011 tarihleri arasında TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi-Büyükçekmece’de düzenlenecek 30. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı çocuk edebiyatının çok değerli isimlerini konuk edecek. Aralarında Brigitte Labbé, John Boyne ve Anne Goscinny’nin bulunduğu yazarlar genç okurlarıyla buluşacak.

Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Metin Celal ise Arap dili ve edebiyatı açısından Mısır’ın merkezi konumuna dikkat çekti. Türkiye’de Arap edebiyatına yönelik bir yetersizlik gözlemlendiğini belirten Celal, Arapça eserlerin çevirilerindeki zayıflığın Türkiye ile Arap dünyası arasında kurulacak köprülerle aşılabileceğini söyledi. Ayrıca TEDA Projesi çerçevesinde Türkiyeli edebiyat yapıtlarının da Arapça’ya çevrilmesi konusunda bir artış umut ettiklrini de sözlerin ekledi.

Onur Konuğu Mısır’ın yeni Ankara Büyükelçisi Abdurrahman Selahaddin ise, özellikle Başbakan Erdoğan’ın Mısır’a ziyareti ve sonrasında gelişen stratejik ortaklığın ekonomide de gittikçe arttığını ifade etti. Giderek güçlenen Mısır-Türkiye ilişkilerinin yüzlerce yıllık bir kardeşliğe dayandığını ancak aynı durumun kültürel alanda kesintiye uğradığını belirtti. Kültürel alanda geliştirilemeyen ilişkilerin Mısır Devrimi sonrası tersi yönde ivme kazandığını da sözlerine ekledi. Bu ivme ancak son otuz yıldır kesintiye uğrayan kültür birliğimizin ortak toplantılar vesilesiyle güçlendirilebileceğinin de altını çizdi.

Mısır’ın seçimi tesadüf değil diyen Selahaddin 19. yy’dan bu yana bölgede iki kültür merkezi var bunlardan birisi İstanbul diğeri ise Kahire’dir. dedi.

İstanbul Fuarındaki amacımız ise Türkiye’de pek fazla bilinmeyen Mısır Edebiyatı hakkında bir farkındalık oluşturmaktır diyen Büyükelçi, fuara Mısır Kültür Bakanının da gleceğini belirtti.

Sorularımızı da cevaplayan  Abdurrahman Selahaddin on5yirmi5.com okuyucularına şu mesajı verdi:

-Tahrir Meydanında yakılan özgürlük ateşini hepimiz izledik. Mısır-Türkiye halkları arasında ne gibi bağlar var?

"Mısır’daki değişimin öncüsü gençlerdi. Türkiyeli gençlerin dinamizmi ile Mısır gençliğinin dinamizmi kültürel alanda da örtüşüyor. Çünkü hepimiz aynı bölgenin aynı kültürün iki koluyuz. Türkiyeli gençleri Mısır’ı daha yakından tanımaları için Uluslararası İstanbul Kitap Fuarına bekliyoruz."

-Fuarda Mısırla ilgili Ne gibi etkinlikler olacak?

"Kitap fuarı, bu yıl Dünyaca ünlü Mısır’lı edebiyatçıu Necib Mahfuz’un 100. doğum yılına denk geldi. Mahfuz’un tüm eserlerinin Türkçe’ye tercüme edildiğini öğrenmiştim çok memnun olmuştum. Fuarda inşaallah Necip Mahfuz’u da anacağız. Ayrıca Mısır’da yaşanan Devrim coşkusunu da kültürel değişim ruhumuzu da standımıza yansıtmaya çalışacağız. Misafirlerimiz baharatlı Mısır yemeklerini de tatmış olacaklar. Mısır sinemasına ait 7 başyapıt Türkçe altyazılı olarak gösterime girecek. Hepinizi bekliyoruz…" 

-Teşekkür ederiz.

on5yirmi5.com