Prof. Arslan: Cumhuriyetçiler modern Selefilerdir

Etkinlikler
Konuşmasına gelenek kavramının tarifiyle başlayan ve selefilik düşüncesine değinen Prof. Arslan; modernlerin gelenek reddinin de bir yanılgı olduğunu savundu ve “Modernler gelenekten bağımsız olduklar...
EMOJİLE

Konuşmasına gelenek kavramının tarifiyle başlayan ve selefilik düşüncesine değinen Prof. Arslan; modernlerin gelenek reddinin de bir yanılgı olduğunu savundu ve “Modernler gelenekten bağımsız olduklarını düşünürler hâlbuki onların da modern gelenekleri vardır.” dedi.

CUMHURİYETÇİLER MODERN SELEFİLERDİR

28 Şubat günü gerçekleşen seminerinde gelenek konusunu anlatan Prof. Dr. Hüsamettin Arslan, konuya girişte Selefilik düşüncesine değindi. Gelenek kavramının bugünkü İslam dünyasında tartışmalarla ilişkisi olduğunu belirten Prof. Arslan “Bana göre geleneği reddeden her hareket selefidir.” dedi. “Müslüman dünyada geleneği sünnet olarak önümüze koyarsak, Selefilik sünnetin reddidir. Selefilik kavramını tırnak içinde modernler için de kullanabiliriz. Hatta Cumhuriyetimizin kurucuları da bir toplum kurmak için geleneği reddettiklerinden onlar da modern Selefilerdir.”

Geleneğin geçmişten tevarüs eden bir şey olduğunu, devlet gücü ile insana intikal etmediğinin altını çizen Prof. Arslan; “Biz içinde yaşarken bu geleneğin farkında olmayabiliriz. Gelenek müziğe, halıya, ebruya vs. indirgenecek bir şey de değildir. Bunlar geleneğin türevleri, sonuçlarıdır sadece. Modernler gelenekten bağımsız olduklarını düşünürler fakat farkında olmadıkları modern gelenekleri vardır. Her çağın kendi geleneği vardır. Modernlerin biz akılcılıkla biz mitten ve dinden arındık düşüncesi yanılgıdır.”

Modernlerin mitlerden ve dinden arınarak ilerleme düşüncesinin hatalı olduğunu söyleyen Prof. Arslan, bugün geleneği, dini ve mitleri reddeden “aydınlanma çağı” sonrası gelinen noktada bilimin de mit üretmek zorunda kaldığı düşüncesini şu cümlelerle anlattı:

BİLİM “NEREDEN GELDİK” SORUSUNA CEVAP VEREMEZ

“Modernlerin biz mitten arındık, tarihte kaldı düşüncesi yanılgıdır. Çünkü insanlığın başlangıç ve son düşüncesi daima mitolojiktir. Dinde insanlar Adem ile Havva yaratıldı, insanlık başladı dedi. Adem ve Havva’yı ne gören ne bilen var. Evrim teorisinin ise başka bir savı var. Yine bu savı da gören, bilen yok. Bu başlangıç ve sonu sadece Tanrı görebilir. Bilim “nereden geldik?” sorusuna cevap veremez. Bu Bu soruya sadece mitler ve dinler cevap verebilir. İnsan modern de olsa bu sorunun cevabını bulmak, hayatına bir anlam katmak için mit üretir. Mesel bugün “Tanrı parçacığı” buldular. Bilim bile mit üretmek zorunda kaldı. Cumhuriyet bile mit üretmiştir. Sarı saçlar, mavi gözler ve atfedilen özellikler mittir. Bunu yapmasalardı onları kabul eden insanlar için anlamı olmazdı.”