Namaz Hikayelerini Resimleştirdi

Etkinlikler
Dünyada ilk kez namaz resimleri sergisi açan Ressam Arif Ergun‘un namaz tablolarının hikâyeleri yazar Nesrin Çaylı tarafından kaleme alındı. Tablo ve hikayeler "Tablolarıyla Namaz Hik...
EMOJİLE

Dünyada ilk kez namaz resimleri sergisi açan Ressam Arif Ergun‘un namaz tablolarının hikâyeleri yazar Nesrin Çaylı tarafından kaleme alındı. Tablo ve hikayeler "Tablolarıyla Namaz Hikâyeleri" adı altında kitaplaştırılarak okuyucuyla buluşturuldu.

Nesil Yayınları tarafından yayın hayatına kazandırılan kitapta Ressam Arif Ergun tarafından resmedilmiş 41 tablo ve yazar Nesrin Çaylı tarafından kaleme alınmış 33 hikaye bulunuyor.

Ressam Arif Ergun‘un çeşitli zaman ve mekânlarda kılınan namazları resmettiği 41 adet yağlıboya tablo, 2008 yılı içerisinde İstanbul’da sergilenmişti. Savaş anında namaz kılmaktan selde namaz kılmaya, deniz altında namaz kılmaktan baba ve oğulun birlikte namaz kılmasına kadar birçok farklı mekân ve zamanda kılınan namaz resimlerinin bulunduğu sergi aynı zamanda dünyada bir ilk olma özelliğini de taşıyordu. Sergi, sanatseverlerin ve medyanın yoğun ilgisi ile karşılaşmıştı.

Yazar Nesrin Çaylı, sanatseverlerin yoğun ilgisi ile karşılaşan namaz tablolarının hikâyelerini günümüze uyarlayarak kaleme aldı. Çaylı, hikâyelerinde tablolarda resmedilen namaz sahnelerini günümüz insanının nasıl yaşaması gerektiğini, nasıl yaşayabileceğini anlatıyor. Çaylı, Ressam Ergun tarafından resmedilen 41 namaz tablosu için 33 hikâye kaleme aldı.

Namaz Gönüllüleri Platformu Sözcüsü Cemil Tokpınar‘ın proje koordinatörlüğünde gerçekleştirilen kitap, Nesil Yayınları tarafında cilt ve lüx şamua kağıda basılarak kitaplaştırıldı.

Proje Koordinörü Cemil Tokpınar, daha düne gelinceye kadar namaz konusunun sadece ilmihallerde ve "namaz hocası" adı verilen kitaplarda yer aldığını belirterek, "Çocuklarımız ve gençlerimiz başta olmak üzere namazı öğrenmek, yaşamak ve aşkla kılmak isteyen herkesin bu iki kaynaktan başka yararlanacağı bir seçenek hemen hemen yoktu. Ne yazık ki namaz eğitimini, iletişimin ve sanatın bütün dallarıyla anlatamadık. Hâlbuki insanlar her gün yazılı, sesli ve görüntülü binlerce mesajın hedefi oluyor. Bir bakıma namazdan alıkoyan unsurlar en güçlü ve en yaygın iken, namaza çağıran mesajlar çok zayıf ve çok yetersiz kalıyor. Bu kitapla büyük bir eksikliği gidermiş olduğumuza inanıyorum. Resim ve edebiyatın namaz için bir araya gelmesi namaz bilincinin oluşmasında büyük katkı sağlayacaktır. Bu çalışma sanat ve edebiyatın namaza hizmetini gösteren belki de dünyadaki ilk projedir." dedi.

GÜNÜMÜZ HAYATINDAN TABLOLAR VE HİKÂYELER

Ressam Arif Ergun, 1970’lerden beri namazla ilgili gazete ve dergilerdeki fotoğrafları toplayarak çalışmalarına ilk adımı attığını söyledi. Ergun, kendisinin ve etrafındaki insanların namaz kılarken karşılaştığı sıkıntıları düşünerek, insanların yolculuk esnasında rahat bir şekilde namazlarını kılamaması gibi durumlardan ve ‘Hastalık halinde nasıl namaz kılınır?’ diyerek olumsuz şartlar altında namaz kılmak isteyenlerden esinlenerek namaz resimlerini yapmaya başladığını belirtti.

Ergun, resimlerinde yaşananları kendi hayal dünyasıyla yorumlayarak tamamladığını ifade ederek "Resimlerimi yaparken tamamen gerçek olaylardan hareket ettim. Her yerde, her şartta namaz kılmaya çalışan insanların oluşturduğu güzellik tablolarını resmettim. Belki kimi insanlar tabloları görünce bir kısmına çok şaşıracaklar. Ama birçok kimse de kendi hayatından veya çevresinde gözlemlediği kimselerden izler bulacak" diye konuştu.

Yazar Nesrin Çaylı, Namaz Gönüllüleri Platformu’nun çalışmalarını kurulduğu günden itibaren heyecan ve dualarını katarak takip ettiğini belirterek şunları söyledi: "Bu takibin benim için anlamlı bir gerekçesi vardı. Çünkü ben, -dokuz yaşından beri namaz kılan ve fakat otuzlu yaşlarında namaza (kıldığım halde) başlayandım.- Bu gerekçem karmaşık görünebilir. Ancak; düzenli ve tertip biçimde namaz kılmanın namazı keşfetmek, onunla hemhal olmak anlamına gelmediğini anlamıştım. Bir miras yedi gibi bu lûtfu layıkıyla tasarruf edemeden sadece kılma eyleminden ibaret olduğunun pişmanlığı yüreğimde bir yüktü. Ben hiç fasılasız çocukluğumdan beri namaz kılıyordum ama namazın içine girip ona bürünemiyordum.

Namazın içinde yitip gidemiyordum. Bu nedenledir ki hep yaptığım bu armağan hükmündeki ibadetime yineli ama yenidenli bir başlangıç yapmalıydım. 2008 yılında Platforma tebriklerimi ve gönüllü olmak isteğimi bildiren bir e-posta yazdım. Bu sancılı seslenişim dualarımın kabulü gibi bir cevap buldu. Henüz sergi resimleri tamamlanmamışken Cemil Tokpınar Hocamız; tuvallere aktarılan namaz resimlerinin hikâyelerini yazmamı önerdi. Bu teklif benim için bir yazım önerisi değil; bir hastanın ihtiyacı olan reçete hükmündeydi. Sergi gerçekleştikten, tuvaller üzerinde kalbi, zihni etüdümü yaptıktan sonra hamd ve heyecanla çalışmalarıma başladım. Her bir satırın muhatabı olarak kendi nefsimi aldım. Ve uzunca bir çalışma sonunda 33 hikâyenin kâh okuru, kâh müstefidi, kâh kahramanı oldum. Her bir hikâyede kendimi başka diyarlarda buldum."

Nesil Yayınları tarafından yayınlanan "Tablolarla Namaz Hikâyeleri" kitabının sanat yönetmenliğini ise grafik sanatçısı Eray Hacıosmanoğlu yapmış.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107