Minareleriyle Gökyüzüne Bağlı Kent

Etkinlikler
"Eğer dünya tek bir ülke olsaydı başkenti İstanbul olurdu" Napoléon Bonaparte 8 bin yıllık bir geçmişi olan bu kadim kent İ.S. 325’te Roma İmparatorluğu’nun Doğu kanadının...
EMOJİLE

"Eğer dünya tek bir ülke olsaydı başkenti İstanbul olurdu" Napoléon Bonaparte

8 bin yıllık bir geçmişi olan bu kadim kent İ.S. 325’te Roma İmparatorluğu’nun Doğu kanadının başkenti olur. İşte o zamandan bu yana iki büyük imparatorluğun beşiği olan İstanbul tüm tarihi liderlerin rüyalarını süslemiştir. Öyle ki Fransız yazar Alphonse de Lamartine idamlık bir mahkumun son sözlerine benzeyen şu cümleyi kurmuştur; "Dünyaya bir kez bakmak zorundaysan sadece İstanbul’a bak."

İslamiyet’in yayılmaya başladığı yıllarda bir küresel bir güç olan Bizans’a merkezlik eden Konstantinapolis Hz. Muhammed’in de hayallerinde İslam’ın başkentidir. Peygamber "İstanbul bir gün elbet fethedilecektir. Onu fetheden kumandan ne güzel kumandan ve onun askeri ne güzel askerdir." diyerek bu sevdasını dile getirir. Öyle ki onun ölümünden sonrada Müslümanlar İstanbul’u ele geçirmek için seferler düzenler. Bu seferlerin birinde Ebu Eyyûb El-ensarî şehit düşer. Ölümünün üzerinden 800 sene sonra Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u alır ve Ebu Eyyûb El-ensarî’nin mezarını bulur. Burada onun şerefine büyük bir cami inşaatına başlar. Müminler için cami dinin direğidir. Bu sebeple de kısa zamanda İstanbul’un her semtinde camiler inşa edilmiş. Sultanlar hatıraları baki kalsın diye adlarına, eşlerinin veya evlatlarının adına cami inşa ettirmiştir. Büyük üstad Mimar Sinan da adını tarihe bu yapıtlarıyla yazdırmıştır. Böylece İstanbul minareleriyle gökyüzüne bağlı bir kent görüntüsü kazanmış.

Günümüzde ise İstanbul’da 3 bine yakın cami var. Peki, hangi camiler diğerlerine kıyasla daha önemli ve gezilmeye değer? Yerli veya yabancı turistlerin bulunduğu bir tur yapmaya kalkışırsak bize rehberlik edecek bir katalog var mı? Ya da dostlarımıza İstanbul’un camilerini anlatan bir kitapçık hediye edebilir miyiz?

Uranus Fotoğraf Ajansı ve Yayıncılık bu ihtiyacı karşılayan değerli bir koleksiyonu bizlere sundu. Ülkemize gelen tursitlerin, "Cardbook of İstanbul’s Mosques" ile İstanbul’un tarihi yirmi camisi hakkında kısa bilgiler edinebileceği gibi resimleride bulabilecekler. Bu eseri hem yabancı dostlarınıza armağan edebilirsiniz hem de arşivinizde bulundurabilirsiniz. İsterseniz her biri bir kartpostal olan tanıtım kartlarını kitapçıktan söküp dostlarınıza bayram kartı olarak yollayabilirsiniz. Tabi içiniz elverirse, çünkü kimse böylesi bir derlemeyi elinden çıkaramayacak. Eyüp Sultan, Fatih, Süleymaniye, Sultan Ahmet, Ortaköy ve 15 caminin içmekan ve çevre fotoğraflarının sergilendiği kartpostallarda yapının inşasında kullanılan sanat eserleri, yapının kuruluş amacı ve tarihi anlatılmakta.

Fotoğraflar Erdal Yazıcı imzası taşmakta. Metinler ingilizce olup yabancı turistlere İslam mimarisinin merkezinde bulunan caminin önemini anlatmayı hedeflemekte. Uranus Fotoğraf Ajansı ve Yayıncılık 2007 yılından bu yana çalışmalarını gezi ve turizm alanında sürdürmekte. İstanbul’u manzaraları, müzeleri ve kiliseleriyle anlatan üç kartpostal kitabı olduğu gibi Anadolu konulu üç eser daha basmış.

on5yirmi5.com


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107