Bilgi Üniversitesi, İstanbul 2010 Ajansı’nın desteğiyle İstanbul’un geçmiş tasarımlarını aydınlatan ‘İstanbul 1910-2010’ sergisini düzenliyor. 14 Eylül’de açılan ve 20 Kasım’a kadar açık kalacak olan serginin alt başlığı: ‘Kent, Yapılı Çevre ve Mimarlık Kültürü.’ ‘1910-2010 İstanbul’ sergisi, ‘Payitahtın Günbatımı (1910-1930)’, ‘Cumhuriyet Hamlesi (1930-1950)’, ‘İçe Patlama (1950- 1983)’ ve ‘Küreselin Basıncı (1983-2010)’ adlı dört ana bölümden oluşuyor. Kentin tarihi, sosyal, ekonomik ve mimari dokusunu yansıtan haritalar, gazete küpürleri, maketler, çizimler, kavramsal anlatımlar ve resimler sergide yer alıyor.
‘Küreselin Baskısı’ bölümünün küratörü Tansel Korkmaz serginin 1910 yılından başlamasının ve 1912’de İstanbul’da kurulan ilk elektrik santralinin binasında düzenlenmesinin manidar olduğunu belirterek kurgunun modern İstanbul’u yansıttığını söyledi. Korkmaz, "İstanbul’un anlaşılması zor bir şehir olduğu düşünülür. Biz burada İstanbul’un son yüzyılının öyküsünü kurduk. Süreklilik ve kopuşları, özellikle kopuşları gösterdik. Şehri sahiplenmek için onu tanımak ve anlamak gerekir. İçerisinde yaşarken İstanbul’u anlamak kolay olmayabilir. Bu sergi yukarıdan bakarak anlamayı sağlıyor" diyor.
Serginin genel küratörü Bilgi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İhsan Bilgin ise sergiyi şöyle tarif ediyor: "İstanbul’un son yüzyılını resmediyor. Öyle bir yüzyıl ki, yenilenmelerin, değişimlerin, kabuk değiştirmelerin üst üste bindiği, birbirini eskittiği dönemler silsilesi… "
KENT MÜZESİNE TEMEL
Serginin diğer küratörleri ise Mimari Tasarım Yüksek Lisans Programı öğretim üyeleri Günkut Akın, Burak Boysan, Sibel Bozdoğan, Murat Güvenç ve Eda Yücesoy. Sergi, aynı zamanda eksikliği hissedilen ve kurulması düşünülen İstanbul Şehir Müzesi için atılmış bir ilk adım. Konseptin, kurulacak müzenin temellerini oluşturması bekleniyor.
Sergi 20 Kasım’a kadar Pazartesi günleri hariç hergün 10.00-20.00 saatleri arasında Santralistanbul Ana Galeri’de izlenebilir.