Her yıl dünyadan ve Türkiye’den önemli şairleri İstanbul’da buluşturan Uluslararası İstanbul Şiir Festivali, bu yıl 11-15 Mayıs tarihlerinde gerçekleştiriliyor.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş.‘nin düzenlediği festivalin Onursal Başkanı Doğan Hızlan. Festivalin Direktörü ise Adnan Özer. Kültür A.Ş. Genel Müdürü Nevzat Bayhan’ın başkanlığını üstlendiği Yürütme Kurulu’nda Metin Celal, Ömer Erdem, Prof. Dr. Abdullah Uçman, Ali Ural ve İstanbul 2010 AKB Edebiyat Yönetmeni Ahmet Kot yer alıyor. Bu yıl festivale 24 Türk, 24 yabancı 48 şair katılıyor. Festivalin bu seneki ana teması İrlanda şiiri ve edebiyatı.
Tanışma Kokteyli ve Festival Açılışı
Festivalin 10 Mayıs’ta saat 19.00’da Pera Müzesi’nde yapılacak tanışma kokteyline tüm şairler katılacak. Kokteylde şairlerin birbirleriyle, festival görevlileriyle tanışmaları ve böylelikle daha sıcak, daha verimli bir festival gerçeklenmesi amaçlanıyor.
Festivalin açılışı ise, yine yabancı ve Türk tüm şairlerin katılımıyla 11 Mayıs Salı günü, saat 20.00’de Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde yapılacak. Açılışta şairler tanıtılacak, şiir okumaları yapılacak ve son olarak da ünlü sanatçı Zuhal Olcay şiirseverler için sahnede olacak.
Festivalin Diğer Etkinlikleri
Festival kapsamında Beyoğlu Sanat Galerisi’nde günümüze değin retrospektif nitelikte “Modern İrlanda Şiiri Sergisi” düzenlenecek; tema ülkeye ilişkin bir diğer çalışma olarak da “Çağdaş İrlanda Şiiri Antolojisi” hazırlanacak.
Bu sene de D&R kitabevleri etkinlik mekânı olarak kullanılıyor. Arkeoloji Müzesi, Yerebatan Sarnıcı, Galata Kulesi ve köşkler diğer etkinlik mekânları.
Şiir Akademisi çerçevesinde üniversitelerde oturumlar, konferanslar düzenlenecek ve şiir nasıl yazılır, yazma süreçleri nasıl işler gibi sorular üzerine çalışmalar yapılacak. Oturumlarda festivale katılan şairler öğrencilerle buluşacak.
· Bu bağlamda Bilgi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümü’nde İrlanda şiiri üzerine bir oturum düzenlenecek. Tarık Zafer Tunaya Kültür Merkezi’nde ünlü akademisyen ve eleştirmen Mary Shine Tompson moderatörlüğünde İrlanda Şiiri Konferansı yapılacak.
· Chicago Üniversitesi Edebiyat ve Sanat Fakültesi öğretim üyesi, ülkesinde 68 Kuşağı’nın önemli temsilcilerinden Polonyalı şair Adam Zagajewski, Boğaziçi Üniversitesi’nde “68 Kuşağı’nın Şiire Etkisi” üzerine bir seminer verecek.
· Amerika’da yaşayan ünlü şair ve akademisyen Christopher Middleton ile Kadir Has Üniversitesi Amerikan Dili ve Edebiyatı Bölümü’nde bir söyleşi düzenlenecek.
Şiir Okumaları etkinliklerinde ise şairler kendi şiirlerini okuyacaklar. Dinleyiciler şiirleri şairlerin kendi sesinden dinleyebilecekler.
Şiir Performansı başlığında Muammer Karaca’da gerçekleştirilecek Nazım Hikmet’in “Piraye İçin Yazılmış Saat 21-22 Şiirleri” isimli gösterisi Atilla Birkiye tarafından sahneye konulacak.
Konserler festival açılış ve kapanış mekânları ile Galata Kulesi Meydanı’nda İstanbullularla buluşarak festivale renk verecek.
· Murathan Mungan’ın “Olmasa Mektubun” şiiriyle başlayacak Yeni Türkü konseri, 14 Mayıs Cuma günü Galata’da.
· Festivalin kapanış etkinliği Cem Adrian konseriyle 15 Mayıs Cumartesi günü Arkeoloji Müzesi Bahçesi’nde olacak.
Şiir Hatları Vapuru etkinliğinde ise Kabataş’tan kalkan vapur tüm Boğaz’ı dolaşacak, Rumeli Kavağı’nda mola verip geri dönecek. Yol boyunca, Boğaz’ın enfes atmosferinde tüm şairlerle buluşulacak hem de şiirler dinlenebilecek.
Bu yıl festival, İstanbul’un 2010’da Avrupa Kültür Başkenti olması nedeniyle “İstanbul” özel teması olan bir bölümü şiir severlerle buluşturuyor. İstanbul üzerine yazdıkları şiirlerle akıllarda yer eden şairler festivalin açılışında bir okuma gerçekleştirecekler.
Yabancı Şairler
Nuala Ni Dhomhnaill, İrlanda (Tema Ülke)
Eilean Ni Chuilleanain, İrlanda (Tema Ülke)
Alan Jude Moore, İrlanda (Tema Ülke)
Macdara Woods, İrlanda (Tema Ülke)
Adam Zagajewski, Polonya
Carles Torner, İspanya
David Harsent, İngiltere
Ferida Duraković, Bosna
Hussein Habasch, Suriye
Joumana Haddad, Lübnan
Mara Zalite, Letonya
Marica Larocchi, İtalya
Michael Krüger, Almanya
Ritta Cankoçak, Finlandiya
Shabbir Banoobhai, Güney Afrika
Tarek Eltayep, Sudan
Thomas Möhlmann, Hollanda
Udo Kawasser, Avusturya
Volker Braun, Almanya
Khanamir Telmanoğlu, Azerbaycan
Türk Şairler
Abdülkadir Budak
Bejan Matur
Betül Dünder
Cevdet Karal
Cumali Ünaldı
Çiğdem Sezer
Deniz Durukan
Didem Madak
Ertan Yılmaz
Hasip Bingöl
Hayriye Ünal
İhsan Deniz
Küçük İskender
Mehmet Can Doğan
Mehmet Taner
Murat Menteş
Salih Bolat
Seyhan Erözçelik
Sina Akyol
Tuğrul Tanyol
İstanbul Şairleri
Türk Şairler
Vedat Türkali
Turan Oflazoğlu
Melisa Gürpınar
Hüseyin Avni Dede
Yabancı Şairler
Christopher Middleton, İngiltere
Luis Alberto Cuenca, İspanya
Vasiliki Papageorgiyu, Yunanistan
Marc Delouze, Fransa
Festival Günlüğü: