“İslami Camiada Eleştiri Kültürünün Yeri”

Etkinlikler
Yaşadığımız ülkede ve daha genel bir perspektiften baktığımızda tüm Ümmet coğrafyasında vahiy dışı anlayış ve pratikler zemininde gelişen bir kuşatmanın Müslümanları da etkilediği, düşünce, eylem ve i...
EMOJİLE

Yaşadığımız ülkede ve daha genel bir perspektiften baktığımızda tüm Ümmet coğrafyasında vahiy dışı anlayış ve pratikler zemininde gelişen bir kuşatmanın Müslümanları da etkilediği, düşünce, eylem ve ilişkilerini değişik biçimlerde yönlendirdiği görülmektedir. Ayaklarımızı sabit tutmadığımızda kimi zaman modalaşan ideolojik akım ve kavramlar, kimi zaman da adeta hayatın doğal akışının gereklilikleri gibi sunulan ambalajlanmış dayatmalar vasıtasıyla inancımızla, kimliğimizle çelişen tutum ve davranışlara sürüklenmek kaçınılmaz hale gelebiliyor.

Bu tarz eklektik yaklaşımların net sonucu ise karşımıza tevhidin kavranması ve muvahhid kimlik zemininde yaşanan zaaflar demeti şeklinde karşımıza çıkmakta. Oysa tevhidi çağrının en temel vurgusu ve alametifarikası muhataplarına her şeyi, tüm olan biteni ve öncelikle de kendisini, hayatını ve özlemlerini bütüncül bir yaklaşımla konumlandırma perspektifi kazandırmasıdır. Bütüncüllüğün zaafa uğradığı her aşamada ise muhatapları bekleyen şey eklektik bir kimlik ve hayat algısıdır.

Özgür-Der olarak uzun bir süredir sürdürdüğümüz ve Müslümanlar arasında rastlanan gerek bakış açısına, gerekse de ilişkilere yansıyan tutarsızlıklar ile benzeri içsel zaafları ele aldığımız ve vahyi hakikatler ışığında geliştirilmesi gereken hassasiyetlere dikkat çekmeye çalıştığımız Aylık Paneller dizisini bu dönemde de aynı kaygıları merkeze alarak sürdürmeyi hedefledik.

Bu yıl yapılacak Özgür-Der aylık panel konuları işte bu amaca matuf olarak belirlendi. Bu bağlamda;

“Medya ve Mahremiyetin Sınırları

“Toplumsal Yapıda Çözülme ve İfsada Karşı Tavır”

“Özgürlüğün Erdemi ve Sınırları”

“İnancımız Hayatımızı Ne Ölçüde Belirliyor?”

“Dindarlık ve İktidar İlişkisi”

“İslami Camiada Eleştiri Kültürünün Yeri”

“Muhalefet ve Maslahat Dengesini Nasıl Kurabiliriz?”

“İzzet, İtikadi ve Ameli Düzlemde Nasıl Tezahür Eder?” gibi başlıklar altında meseleyi tartışarak doğru tavrın ne olması gerektiği sorusuna cevap aranacak.

Aylık panellerin altıncısında “İslami Camiada Eleştiri Kültürünün Yeri” konusu tartışılacak. Eleştiri-özeleştiri gerek ferdi, gerek cemaat-topluluk hayatımızda yanlışlardan arınma, kendimizi geliştirme açısından en yaygın ihtiyacımız. Hakkın ve sabrın karşılıklı tavsiyesi emri de bu hayati sorumluluğa işaret etmekte. Ne var ki, söz düzeyinde genel kabul gören bu yaklaşım pratiğe taşındığında adeta sert kayalara çarpmakta ve muhataplar arasında gerilim kaynağına dönüşmekte. “Yapmayacağımız şeyi söylemekten men edilmiş Müslümanlar olarak neden eleştiriye bu kadar kapalıyız? Bu zaafımızdan nasıl kurtulabiliriz?” soruları müzakere edilecek.

Mehmet Alagöz’ün yöneteceği, Nurcan Büyük ve Yılmaz Çakır’ın konuşmacı olduğu program 9 Mart Çarşamba günü yapılacak. Ali Emiri Kültür Merkezi Fatih Belediyesi Nikâh Salonu’nda yapılacak panel, saat 20.00’de başlayacak.

Tarih: 9 Mart 2016-Çarşamba

Saat: 20.00

Yer: Ali Emiri Kültür Merkezi Nikâh Salonu-Fatih

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/