İlk Belgesel Fotoğraf Okulu

Etkinlikler
Türkiye’de son dönemde ilginin yoğunlaştığı belgesel fotoğraf, okuluna kavuşuyor. 2011 yılında kapılarını, basın fotoğrafçısı ve belgesel fotoğrafçı olmak, bu alanda profesyonelleşmek isteyenler...
EMOJİLE

Türkiye’de son dönemde ilginin yoğunlaştığı belgesel fotoğraf, okuluna kavuşuyor.

2011 yılında kapılarını, basın fotoğrafçısı ve belgesel fotoğrafçı olmak, bu alanda profesyonelleşmek isteyenlere açması planlanan Fotoğraf Akademisi’nin hazırlık dönemi olarak planlanan Belgesel Fotoğraf Okulu’nun ilk periyodu, 5 ay sürecek olan bir seminer dizisiyle 1 Mart 2009 tarihinde başlıyor.

Araştıran, sorgulayan, tartışan muhalif 15 fotoğrafçının katılımcı olarak seçileceği okula başvurular 1 Şubat 2009 tarihinde başlayacak. 25-27 Şubat tarihleri arasında yapılacak mülakatlar sonucunda belirlenecek olan katılımcılar, Türkiye’nin ilk belgesel fotoğraf okulunun ilk öğrencileri olacaklar.

Fotoğraf Vakfı’nın desteği ile Galata Fotoğrafhanesi tarafından hayata geçirilen proje kapsamında 15 fotoğrafçı, 5 ay boyunca belgesel fotoğraf ve bu alanla ilişkili diğer bilimsel disiplinlerden oluşan bir dizi seminere katılacak. Pazar günleri yaklaşık 8 saat sürecek öğrenimin önemli parçalarından biri de danışman hocalar eşliğinde yürütülecek olan belgesel projeler…

Belgesel Fotoğraf Okulu’nda verilecek olan seminer dizisinin bugüne kadar gerçekleştirilen daha kısa vadeli çalışmalardan belirgin farkları bulunuyor. Doğrudan fotoğraf alanının dışında da çok sayıda seminer düzenlenerek kişisel gelişimin güçlendirilmeye çalışılacak olması bu belirleyici noktaların başında geliyor.

Katılımcıların seminerlere devam zorunluluğu da okulun bir diğer belirleyici özelliği…

Belgesel Fotoğraf Okulu’nda bir yandan geleneğin etkisindeki klasik belgesel fotoğrafın kilometre taşlarını öğrenip, bunlar üzerine tartışırken, bir yandan da dünyanın çeşitli ülkelerinde gelenekten kopmaya başlayan yeni bir belgesel rüzgarının ilk sonuçları masaya yatırılıp değerlendirilecek. Fotoğrafçıların üretim süreçlerinin yoğun biçimde destekleneceği okulda, düşünsel birikimin güçlendirilmesi de en büyük hedeflerden biri olarak benimseniyor. Belgesel Fotoğraf Okulu katılımcılarının ilk aşamada bir tarz etrafında toplanmalarından çok, etik bir davranış kültürü geliştirmesini hedefleniyor. Bu davranış kültürünün alt yapısı ise, temel hak ve özgürlüklere kayıtsız ve şartsız sahip olunması gerektiği, düşüncesinden oluşuyor.

Koordinatörlüğü’nü Yücel Tunca’nın yürüttüğü projede çeşitli üniversitelerde çalışan çok sayıda fotoğrafçı ve öğretim görevlisi gönüllü olarak yer alıyor. Belgesel Fotoğraf Okulu’nda seminerlere katılacak olan öğretim görevlileri arasında fotoğrafçı ve eğitmen Mehtap Orgun, Murat Yaykın, Nilüfer Gökeşmeoğlu, Şamil Hazır’ın yanı sıra araştırmacı, yönetmen Petra Holzer, İstanbul Bilgi Üniversitesi’nden Ayça Çiftçi, Esra Arsan, Ethem Özgüven, Orhan Cem Çetin, İstanbul Kültür Üniversitesi’nden İsmail Gökçe ve Yücel Tunca; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nden Gamze Toksoy, Sabancı Üniversitesi’nden Ahmet Öncü ile NarPhotos Fotoğraf Ajansı’ndan Mehmet Kaçmaz ve Özcan Yurdalan bulunuyor. Öğretim görevlisi listesi Şubat ayı boyunca yeni katılacak öğretim görevlilerinin de eklenmesiyle daha da genişleyecek.

2011 yılında Fotoğraf Akademisi’nin açılışına kadar üç kez tekrarlanacak seminer dizisinin bir sonraki takvimi 2009 Ekim’inde başlayacak ve bu defa 8 ay sürecek.

Okul ile ilgili detaylı bilgi için: 0212 243 7187 – 0212 292 1939


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107