Bosna halkının savaştan sonraki hayatlarını yansıtmayı amaçlayan, fotoğraf ve grafiklerin yer aldığı “Hayatta Kalma Sanatı” isimli sergi ziyarete açıldı.
Cemal Reşit Rey Konser Salonu’nun üst fuaye alanında açılan sergi, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) ile IUS Mezunları ve Mensupları Derneği (IUSMED) tarafından düzenlendi.
IUSMED Başkanı Ubeydullah Sakin, açılışta yaptığı konuşmada, serginin dernek olarak yaptıkları üçüncü büyük çalışma olduğuna vurgu yaparak, “Üyelerimize yönelik çalışmalarımızdan sonra, bu defa öğrenci ve mezunlarımızın gözünden kardeş toprakları ve kardeş insanları size aktarmak istedik. Sergimiz adını, 2. Dünya Savaşı’ndan bu yana Avrupa’nın en zalim savaşına hedef olmuş kardeşlerimizin adeta hayatlarını yeniden inşa etme çabasından almış bulunuyor” dedi.
Sergiye ilişkin Saraybosna Eğitimi Geliştirme Vakfı (SEDEF) Başkanı Hasan Topaloğlu, mezunların açtığı sergiden dolayı gururlandığını dile getirerek, “Sergiye verdikleri isim, sergi kadar önemli. Gerçekten, hayatta kalmak bir sanattır. Bunu, genç yaşta bu öğrencilerin kavramış olmaları ve sergiye bu ismi vermiş olmaları, sergiyi daha anlamlı hale getirdi. Bölgenin yapısı ve mimari dokusu, sanatçıları cezbeden bir durumda. Öğrencilerimizin, hem okudukları okulla hem gördükleri eğitimle hem de yaşadıkları bölgeyle, bütün bilgilerini harmanlayıp, bir sanatı ortaya koymaları çok güzel bir durum” diye konuştu.
Serginin küratörü Zehra Gümüş ise serginin adını “Hayatta Kalma Sanatı” seçmelerinin sebebini şu sözlerle ifade etti:
“Boşnakların, savaştan sonra oradaki hayatlarını, hayata nasıl tutunduklarını yansıtmak istedik. Bunu İstanbul’daki insanlara anlatmak istedik. Hem Boşnak hem Türk arkadaşlardan eserler var. Sergimizde hepsi üniversite öğrencilerimize ait 40 eser var. Boşnakların, bizim gözlemlediğimiz, çok farklı bir hayata tutunma şekilleri var. Savaş sürerken de savaş sonrasında da gerçekten ‘sanat’ diyebileceğimiz bir şekilde yaşamışlar.”
Sergi, 30 Kasım’a kadar ziyaret edilebilecek.