Gurbete 50 Yıl Sonra Sirkeci’den Nostaljik Göç

Etkinlikler
İsimleri okunan Ahmet, Hüseyin ve daha birçokları, gözü yaşlı sevdiklerini arkada bırakarak yeni bir iş ve hayat arzusuyla binmişlerdi kara trene. Yolculukları Almanya’yaydı. Kimi fabrikalarda k...
EMOJİLE

İsimleri okunan Ahmet, Hüseyin ve daha birçokları, gözü yaşlı sevdiklerini arkada bırakarak yeni bir iş ve hayat arzusuyla binmişlerdi kara trene. Yolculukları Almanya’yaydı. Kimi fabrikalarda kimi de inşaatlarda çalışıp para biriktirmenin derdine düştü yıllarca. 50 yıl önce işçileri bir araya getiren Sirkeci Garı’nda o an dün yeniden yaşandı. Türkiye ile Almanya arasında imzalanan işgücü değişim anlaşması kapsamında gurbete giden işçiler, bu kez işçi göçünün 50. yılı nedeniyle düzenlenen bir etkinlik için trendeki yerlerini aldı. Bu yolculuk, aynı zamanda TRT tarafından belgesele dönüştürülecek. İlk yolculuk görüntülerinin de kullanılacağı belgeselin ismi trenle aynı ismi taşıyan ‘Almanya Treni’ olacak.
 
Almanya’ya ilk göç edenler arasında yer alan 40 işçi, ailesiyle birlikte dün Sirkeci Garı’ndan uğurlandı. Almanya’ya ilk giden kafilede yer alan İbrahim Yorgun, "Biz oralara amele olarak gittik ama evladımın biri avukat, diğeri doktor oldu." diyerek, o anları tekrar yaşamanın mutluluğunu dile getiriyor. Trenin yolcularından bir diğeri de 1962’de Kayseri’den yola çıkan Muhtat Mıhmat. O dönemde yeni evli olmasına rağmen eşini memleketinde bırakan Mıhmat, "Almanya’nın kültürünü bilmiyorduk. Dil sorunumuz da vardı. Bir şey alacağımız zaman satıcının kolundan tutup ‘Şunu istiyorum’ diye gösterirdik. Cebimizde para da yoktu. Hep patates, makarna ve yumurta yerdik." diyor.
 
Dört kuşak göçmenleri taşıyacak olan tren Plovdiv, Belgrad, Zagreb, Salzburg duraklarında konakladıktan sonra 30 Ekim’de Münih Garı’na ulaşacak. Onları uğurlamaya gelen TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, 50 yıl önce Sirkeci Garı’ndan Almanya’ya hareket eden trenin, hasret götürdüğünü, üzüntüler taşıdığını, sevgi getirdiğini söylüyor. Belgrad’a kadar trende yer alacak TBMM Başkanı Cemil Çiçek ise gurbetçi Türklerin Almanya’nın bugünlere ulaşmasında büyük katkılar sağladığını belirtiyor. Çiçek, "Almanya’da ve Avrupa’da çıkarılan bütün engellere rağmen, oralarda Türkler hep olacak, bilgisi, üretimi, ülkelere sağladıkları katma değer ve hepsinden önemlisi gururlarıyla olacak." diyor.

Zaman