İslam Kültür ve Sanat Platformu tarafından, Doğuş Grubu’nun katkıları, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi ve İSMV’nin desteğiyle düzenlenen sergide 9.yy’da ceylan derisi üzerine yazılmış bir Kur’an-ı Kerim ve tamamı altın mürekkeple 10 metrelik ruloya yazılmış Esma-ül Hüsna dikkatleri çekiyor. 99 eserin yer aldığı sergiyi ziyaret etmek için 29 Mart Pazar son gün.
Koleksiyoner Mehmet Çebi’nin inşası olan sergide ilk kez gün yüzüne çıkan 9’uncu yüzyıldan 19. Yüzyıla nadide Kur’an-ı Kerim’ler İstanbul’un güzel sanatlar lisesi öğrencileri ve öğretmenleri tarafından incelendi.
“İnsanlığın kadim tarihi bu sergide dile gelmiş”
Kadıköy Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi Resim Öğretmeni Abidin Baysal, serginin yüzlerce yıllık bir mirasın yansıması olduğuna dikkat çekerek: “Bu sergi bizim inancımız içerisinde şekillenmiş estetik bir dışavurum. Dolayısıyla kutsal ve özel yönleri var. Çok etkileyici. İnsanlığın kadim tarihi burada adeta dile gelmiş. Bu kültürel ve tarihi mirasa sahip çıkılmalı ve çıkılıyor da. Ben bu eserlerden çok etkilendim, resimlerimi yaparken ilham kaynağım olacak. Çok sık tekrarlanması gereken bir sergi olduğunu düşünüyorum. Buraya gelen herkes altınla yazılmış bu 10 metrelik rulo Kur’an-ı Kerimi dikkatle incelesinler. Büyük bir miras yatıyor bu sergide.” şeklinde konuştu.
“Bu değerin hakkını vermişler”
Kadıköy Avni Akyol Güzel Sanatlar Lisesi öğrencisi Eda Ağaoğlu, eserleri daha önce görmediğini ve oldukça sabır gerektiren ince bir sanat olduğunu söyledi. Ağaoğlu, herkesin bu eserleri görmesi gerektiğini, özellikle de altınla yazılmış rulo Kur’an-ı Kerimin görülmesi gerektiğini ifade etti ve ekledi: “Bu devirde sanata çok değer verilmediği düşünülse de bu işin mimarları bu değerin hakkını veriyor.”
Ayşegül Özcanlı ise “Çok farklı ve önemli bir sanat gözler önüne serilmiş. Oldukça değerli. Çünkü tarih, inanç ve sanat bir arada. Tabii sergilendiği atmosfer de önemli. Burada oldukça güzel bir şekilde dizayn edilmiş, serginin anlam ve ruhunu veren bir mekân var. Herkes gelip görmeli.” yorumunu yaptı.
“Sergiye hayran kaldık”
Esenler Belediyesi Dr. Kadir Topbaş Kültür Merkezi Hat ve Tezhip sınıfı öğrencileri de sergiyi ziyaret edenler arasındaydı. Eserlere hayran kaldıklarını ifade eden öğrenciler, kalben ve ruhen çok etkilendik. Özellikle serginin mekânla bütünleşmiş olması bizi çok etkiledi. Geçmişe yolculuk yaptık. Kendimize de örnekler aldık. Emeği geçen herkese çok teşekkürler.” diye konuştu.
Yüzlerce yıllık Safevi ve Endülüs Kur’an-ı Kerimleri dikkat çekiyor
Sergide 9. 16. ve 19. yüzyıllara ait Keşmir, İran, Safevi, Kacâr, Endülüs, Osmanlı menşeili el yazması Kuran-ı Kerim’ler ve 19. yüzyıl Osmanlı Fermanları, 19.yy Osmanlı Hilye-i Şerifeler sergileniyor.
Osmanlı Fermanları ilk kez bu sergide
Sanat çevrelerince sıklıkla aranan Osmanlı Fermanları bu sergide ilk kez görülebilecek. Kanuni Sultan Süleyman’dan II. Abdülhamit’e birçok Osmanlı Padişahı ile IV. Mehmed, II. Ahmed, II.Mustafa, III. Ahmed, III.Osman, III.Mustafa’nın Feraşet Fermanı, I.Abdulhamid’in Feraşet Fermanı gibi önemli fermanların da yer aldığı sergi 29 Mart Pazar gününe dek ücretsiz olarak ziyaret edilebilecek.