Türkiye’de dergi çıkartmak ve bunu sürdürmek gerçekten zor bir uğraştır. Medya devleri bile senede birkaç dergiyi yayınlar ve yıl bitmeden yayın hayatına son verir. Bunların yanında bir de ilgi duydukları bir alanda gönül vererek dergi çıkartanlar var. Gönüllü çıkarılan bu dergilere özellikle kültür ve edebiyat dünyasında rastlanıyor. Bununla birlikte internetin hayatımıza girmesiyle dergi yayıncılığının iyice zorlaştığını söylemek zorundayız.
Ancak yine de dergilerin fikir dünyasının genişlemesindeki katkılarını düşünürsek, sürekli takip edilecek bir dergi olması tercih edilecek bir davranış olmalı… Biz de okuyucularımızın dergilere ilgisini artırmak için bazılarını sizler için derleyelim istedik…
Türkiye’de 30 binden fazla satan aylık dergiler arasında Bilim Çocuk, Evim, Bilim Teknik, Chip, PCNet, Atlas, Seninle, National Geografic, National Kids gibi dergiler bulunuyor.
En çok satan haftalık haber ve ekonomi dergileri arasında ise Aksiyon, Gerçek Hayat, Newsweek Türkiye, Ekonomist, Yeni Para gibi dergiler bulunuyor.
Kadın dergileri arasında ise Cosmopolitan, Elle, M.Clarie Türkiye ve Elele gibi dergiler bulunuyor.
Köprü, Doğu Batı, Cogito, Birikim gibi yıllardır çıkan siyasi düşünce dergilerinin yanı sıra bir de Express gibi aykırı ya da alternatif olarak nitelendirilebilecek dergiler yayın dünyamızda yerini koruyor. Mizgin, Nubihar gibi Kürtçe dergiler de yayın hayatını sürdürüyor.
Mizah dergileri arasında ise Penguen, Leman, Uykusuz, Caf Caf gibi dergiler yer alıyor. Spor dergileri içinde ise Four Four Two, F1 Racing, Slam, FastBreak gibi dergiler bulunuyor.
Kitap, edebiyat, müzik ve kültür dergileri ise oldukça zengin. Bunlar arasında Kitap-lık, K Dergisi, Dergah, Varlık, Virgül, Merdiven, Milliyet Sanat gibi dergiler var.
Bir de gençlerin kendi ilgilerine göre dikkatle takip ettikleri dergiler yer alıyor. Dünya Bizim internet sitesinden Mehmet Fatih Kutan’ın haberine göre çok popüler olmasa da gençlerin ilgiyle takip ettikleri arasında Mavera, Mostar, Yolcu, Aşkın, İzdiham, Roll, Post Express, Arkadaş, Underground Poetix, Amargi, Bant, Atlas, Fayrap, Ay Vakti, Hece, Otuzuncu Harf, Notos Öykü, Hece Öykü, Kül Öykü, Wetbewerbe, Arredemento, Ja, Muhafazakâr Düşünce, Cogito, Doğu Batı, Keşkül, Akatalpa, Edebiyat Ortamı, Yasak Meyve, Özgün Düşünce, Kültür, Mor Taka, Anadolu Gençlik ve Tohum bulunuyor.
Bundan sonrası ilgi alanınıza göre okuyacağınız dergilere kalmış. İyi okumalar…