6-10 Ekim tarihleri arasında 62’ncisi düzenlenecek Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı‘nın bu yılki onur konuğu Arjantin. Arjantin’in tanıtılması amacıyla düzenlenen kültürel etkinliklere Mart ayında başlandı. Fuara 60’dan fazla Arjantinli yazar katılıyor.
Arjantin’in ağırlıklı konusu 1976 yılında yapılan askeri darbelerin yaralarının sarılması. Dünyanın en büyük kitap fuarlarından sayılan Frankfurt Kitap Fuarı’na bu yıl 100 ülkeden 7000 yayıncı katılıyor. 300.000 ziyaretçinin beklendiği fuara bu yıl da e-kitap, dijital alandaki gelişmeler ve bunların yayıncılığa yansımasının damgasını vuracağı belirtiliyor. Fuar süresince gerçekleştirilecek 3000 etkinliğin 350’sinin dijital alanla ilgili olduğu belirtiliyor. Bu yıl ayrıca elektronik kitapçıları bir araya getiren Frankfurt Sparks, yani telsiz adı altında bir inisiyatif kurulacak.
Uluslararsı Frankfurt Kitap Fuarı’nın başlamasından bir gün önce açıklanan bu yılki Alman Yayıncılar Birliği Ödülü’nü eski Yugoslavya kökenli İsviçreli yazar Melinda Nadj Abonji alacak. Jüri, ödüle yazarın ‘Güvercinler Yükseğe Uçar’ adlı romanını, bugünkü Avrupa‘ya dair ayrıntılı bir tablo çizdiği için layık gördü.
Otobiyografik bir roman olan ‘Güvercinler Yüksek Uçar’ da yazar, Sırbistan’daki Voyvodina kentinden İsviçre’ye göç eden bir ailenin bu ülkede hayatını gastronomiden kazanmasının hikayesini anlatıyor. 42 yaşındaki yazar Melinda Nadj Abonji diğer beş kitabının değil de bu romanının ödüllendirilmesinden şaşkınlık duyduğunu belirtti.
Frankfurt Kitap Fuarı sırasında yapılacak resmi bir törenle verilecek 37.500 Euro’luk ödül, eserlerini Almanca kaleme alan çağdaş yazarlara dikkat çekerek desteklemeyi amaçlıyor. 6 yıldır verilen ve İngiliz Man Booker ve Fransız Goncourt ödülleriyle karşılaştırılabilecek Alman Kitap Ödülü’ne Almanca konuşan ülkelerdeki yayınevleri katılabiliyor. Fuarda genç yazarlar ve karikatür kitapları da dahil olmak üzere çok sayıda ödül verilecek.
Daha önce Orhan Pamuk ve Yaşar Kemal’e de verilen Barış Ödülü’ne ise İsrailli yazar David Grossmann layık görülmüştü.
FUARDA TÜRKİYE
Türkiye, Frankfurt Kitap Fuarı’na Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koordinasyonunda Türkiye Yayıncılar Birliği, Basın Yayın Birliği, Türkiye Yazarlar Sendikası, Türkiye Yazarlar Birliği, İTO ve İBB Kültür AŞ temsilcilerinin yer aldığı Ulusal Organizasyon Komitesi ile katılıyor. Ulusal Organizasyon Komitesi tarafından hazırlanan program çerçevesinde fuar alanında; paneller, okuma etkinlikleri ile kültürel ve sektörel tanıtım faaliyetlerinden oluşan 15 etkinliğin gerçekleştirilmesi planlanıyor.
Bu etkinlikler şöyle: Türk Yayıncılığında Yeni açılımlar; Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ‘Huzur’unda Huzursuzluk; Farklı Kültürlerin Çocuk Edebiyatının Türkiye’ye Yansıması; Edebiyatta İstanbul; Yazınsal Geçişler, Türk Alman/Alman Türk Çevirmen Ödülleri ve Türk Kitaplığı; Gezginlerin Gözüyle İstanbul; Hegel ve Goethe’de Türk İmajı; Edebiyat Sınırları Aşar; Almanya’da Türk Kökenli Edebiyat, Dijital Yayıncılığın Geleceği; 2010 Kültür Başkenti İstanbul; Geçmişten Geleceğe Oyuncak Köprüsü ‘Tarihi Eyüp Oyuncakları’; Şehirlerin Kraliçesi- Dünyanın İlk Günü, Modern Dünyanın Oluşumunda Osmanlı İmparatorluğu’nun Rolü, Türkiye’de Genç Roman; Genç Şiir ve Genç Öykü ve Benim İstanbul’um başlıklarıyla gerçekleştirecek.
Doğan Hızlan, Abdullah Uçman, Enver Ercan, Ali Ural, Müge İplikçi, Adnan Özer, Aslı Tohumcu, Alper Canıgöz, Yavuz Ekinci, Enis Batur, Beşir Ayvazoğlu, Haydar Ergülen, Gonca Özmen, Ömer Erdem, Şeref Bilsel, Nalan Barbarosoğlu, Ahmet Büke, Ayşegül Çelik, Feridun Zaimoğlu, Sezer Duru, Roni Margulies, Mıgırdiç Margosyan, Müren Beykan, Bahar Siber Necdet Neydim, Ari Çokona, Ömer Faruk Dönmez,Mine Söğüt gibi yazarlar, Fahri Aral,Münir Üstün, Nevzat Bayhan, İsrafil Kuralay, Erhan Erken,Hayati Bayrak, Kenan Kocatürk, Ahmet Atakan Babalık,Mehmet İnhan, Murat Menüoğlu gibi yayıncılar fuara katılacak, panellerde konuşmalar yapıp okurlarla buluşacak ve yayıncılığın yeni eğilimleri hakkında bir gelecek projeksiyonu ortaya koyacaklar.