Film Gibi Desenler

Etkinlikler
Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, 2009’u iki önemli sergiyle karşılıyor. Sergilerden ilki olan “Kurosawa  Desenler”, dünya sinemasının ‘imparator’u olarak tanıml...
EMOJİLE

Suna ve İnan Kıraç Vakfı Pera Müzesi, 2009’u iki önemli sergiyle karşılıyor. Sergilerden ilki olan “Kurosawa  Desenler”, dünya sinemasının ‘imparator’u olarak tanımlanan Japon yönetmen Akira Kurosawa’nın desenlerinden oluşuyor. Diğer sergi ise Nurullah Berk, Fikret Mualla, Nejad Devrim, François Claude Hayette’in de aralarında olduğu, Galatasaray Lisesi’nden mezun ressamlar ve resim öğretmenlerinin eserlerinden oluşan “Mekteb-i Sultani’den Galatasaray Lisesi’ne Ressamlar 1868 – 1968”.

Sergilerin basın toplantısı dün, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür Sanat İşletmeleri Genel Müdürü Özalp Birol, Kurosawa’nın desenlerinin telif haklarını elinde bulunduran HoriPro adlı şirketin direktörü Katsumi Suzuki ve Galatasaraylılar Derneği Başkanı Candan Erçetin’in katılımıyla yapıldı.

Birol, “Müzemizin üçüncü katında yer alan sergide, 100 yıllık süreçte Galatasaray Lisesi’nde verilen resim eğitimi, resim hocaları ve okuldan yetişen ressamlar ilk kez kapsamlı bir şekilde ele alınıyor. ‘Kurosawa – Desenler’ sergisi ise yönetmenin az bilinen bir yönünü keşfetmemizi sağlıyor” dedi. Birol, Paris’teki Le Petit Palais’den hemen sonra İstanbul’a taşınan Kurosawa sergisinin yeni duraklarının Yunanistan, İspanya ve ABD’yi olduğunu söyledi.
Katsumi Suzuki ise arşivlerinde yer alan iki bine yakın desenden en iyi 87’sini İstanbul’a taşıdıklarını belirterek, “Umarım sergi, Türklerin Kurosawa’yı ve sinemasını yakından tanımalarına imkân sağlar” dedi.

Müzenin 4. ve 5. katlarına yayılan “Kurosawa  Desenler” sergisi, usta yönetmenin beş filmi için çizdiği desenleri bir araya getiriyor. Her biri Kurosawa’nın eşsiz düş gücünü ve yeteneğini ortaya koyan desenler, bu usta yönetmenin dehasını bir kez daha kanıtlıyor.

Sergi, yönetmenin en iyi filmlerinden biri olarak gösterilen “Ran” için yaptığı çizimlerle açılıyor. Burada filmin her sahnesini, hatta oyuncuların giysilerinden başlıklarına kadar tüm ayrıntıları resmettiğini görüyoruz Kurosawa’nın.
Serginin bir başka desen dizisi olan “Kagemusha” ise Kurosawa’nın meslek yaşamında özel bir öneme sahip. “Kagemusha -Gölge Savaşçı” adlı filmi çekmek isteyen ama maddi sorunlar yaşayan Kurosawa, gerçekleştirmek istediklerini göstermek amacıyla filmi kare kare resmetmiş.

Francis Ford Copolla ile George Lucas, bu desen dizisinden çok etkilenerek Kurosawa’nın filmi çekmesine yardımcı olmuş.  Bir diğer desen dizisi de sanatçının “Yume – Düşler” filmi için yaptığı çizimlerden oluşuyor. 
Kurosawa’nın son filmi “Madadayo – Hayır, Henüz Değil” için yaptığı çizimler de sergide. Ayrıca sanatçının “Umi Wa Miteita” için yaptığı son desen dizisi de görülebiliyor burada: 1998’de ölen Kurosawa’nın “Umi Wa Miteita -Denizin Gözleri” adlı film için yaptığı desenlerin her biri çok çarpıcı. Yönetmen Kei Kuma “Umi Wa Miteita”yı, Kurosawa’nın bu desenleri sayesinde çekmişti.

Her iki sergi 26 Nisan’a kadar izlenebilir.

  • Universitas terbaik Tapanuli
  • tutorial dan tips zeverix.com
  • https://insidesumatera.com/
  • https://prediksi-gopay178.com/
  • https://margasari.desa.id/
  • https://sendangkulon.desa.id/