F klavye” ile 1965’ten itibaren yarışmalara katılan Türkiye Klavye Takımı yarışmalara damga vurdu.
TRT’nin haberine göre, “F klavyenin” mucidi olarak bilinen Uluslararası Bilgi İşlem Federasyonu Türkiye Grubu Başkanlığı (İntersteno-Türk) Onursal Başkanı İhsan Sıtkı Yener, yaptığı açıklamada, öğretmenlik yaparken 1946’da başladığı Türkçe’ye uygun daktilo geliştirme çalışmalarının, 20 Ekim 1955’te, “Bakanlıklar arası Standardizasyon Komitesi” tarafından, ardından da “Devlet Malzeme Ofisi” ve “Türk Standartları Enstitüsü” tarafından kabul edildiğini söyledi.
Bu tarihten itibaren aralıksız olarak çalışmalarına devam ettiğini dile getiren Yener, bunu sadece Türkiye ile sınırlamadığını, F klavyenin dünyadaki yerini alması için de birçok girişimde ve çalışmada bulunduğunu ifade etti
F KLAVYE BİRİNCİ, Q KLAVYENİN ŞAMPİYONLUĞU YOK
Bu kapsamda Türkiye’de daktilo şampiyonaları düzenlediğini belirten Yener, şunları aktardı:
“2. Dünya Savaşı’ndan sonra yenilenen Dünya Şampiyonaları yönetmelikleriyle, 1955’ten başlayarak her iki yılda bir yapılmakta olan şampiyonalara Türk yarışçıların katılabilmesi için çalıştık. 1960’larda elektrikli, 1970’lerde elektronik daktilolarla, 1980’lerden itibaren bilgisayarlarla ve 2000’lerde internet aracılığıyla yapılan dünya şampiyonalarına, Türk yarışmacılar damgasını vurdu.Paris’te 1965’te düzenlenen şampiyonada Türk yarışmacı Ece Özbayrak ile ilk şampiyonluğumuzu kazandık. O tarihten bu yana yapılan yarışmalarda Türk yarışmacılar kazandıkları 70 şampiyonlukla açık ara önde bulunuyor. İkinci sıradaki Almanlar’ın 48, Çekler’in ise 25 şampiyonlukları var. Yarışmalara Q klavye ile katılan Amerikalılar’ın ve İngilizler’in ise henüz hiç şampiyonlukları bulunmuyor.”
TÜM BAŞARILAR F KLAVYE İLE GELDİ
Yener, dünya şampiyonalarının 2 yılda bir yapıldığını anlatarak, şunları aktardı:
“1950’lerde Almanlar hep şampiyon olurdu ama f klavye sayesinde 1965’te ilk şampiyonluğumuz elde ettik. Son şampiyona 14 Temmuz 2013’te Belçika’da yapıldı. Kimisi Q klavye kimisi de kendi dil özelliklerine göre düzenlenmiş klavyelerle katıldı. Bu şampiyonada gerek bireysel ve gerekse takım halinde yarışmada dağıtılan toplam 33 madalyanın 15’ini alan takımımız dünya şampiyonu oldu. Tüm başarılar F klavye ile geldi. Bu başarılar, F klavyenin bize ne kadar uygun olduğunu gösteriyor” dedi.