Türkiye İsrail saldırılarına en çok tepkiyi gösteren ülkelerden biriydi. Gerek hükümet, gerekse halk nezdinde katliam kınandı. Edebiyat çevrelerinde de duyarlı sesler eksik olmadı. Edebiyat-kültür dünyamızın hatırı sayılı dergileri Gazze saldırılarını değişik yönleriyle ele alarak kapaklarına taşıdı.
Türkiye’nin halen yayınlanmakta olan en eski dergisi Varlık, iki farklı dosyayla Gazze ve Filistin konusuna eğiliyor şubat sayısında. Genel yayın yönetmenliğini Enver Ercan’ın yürüttüğü derginin, ‘Ortadoğu’da Vicdan Sınavı: Gazze’ başlıklı ilk dosyası, analizci yazılardan oluşuyor. Amerika’nın değişik üniversitelerinde görev alan Joseph Massad ve Jennifer Loewenstein ile Filistin konusundaki kitaplarıyla tanınan Norman Finkelstein’in makalelerinin yanı sıra Sezai Sarıoğlu’nun "Tarihe Bak Anlarsın" yazısı da meselenin tarihî yönünü inceliyor. ‘Şiirimizde Filistin Direnişi’ adlı ikinci dosya ise, Sezai Karakoç’un ‘Alınyazısı Saati – 1’ ile Gülten Akın’ın ‘Deprem Savaş ve Çocukların Tanrısı’ şiirleri eşliğinde bir soruşturma niteliğinde. İhsan Deniz, Tahir Abacı, Adnan Özer, Afşar Timuçin, Zeynep Uzunbay, Ömer Erdem, Emel İrtem, Betül Dünder ve Mustafa Köz’ün katıldığı soruşturma, Karakoç ve Akın’ın şiirlerinin değerlendirmesi üzerinden ilerliyor.
Şeref Akbaba editörlüğünde çıkan ‘Ay Vakti’ dergisinin ‘Gazze’ adlı kapak dosyasında Naz Ferniba, "Kalk ayağa’ desem Filistin" başlıklı denemesiyle insanlığa sesleniyor. Nurettin Duman’ın ‘Buradan Bakınca Gazze’ ve Şeref Akbaba’nın ‘Yaşamak İçin Öldürmeyeceksin’ şiirleri de dosyadaki yerini almış. Son Gazze saldırıları ve Filistin sorununun daha çok siyasi yönlerine odaklanan Mostar dergisi, kanlı bir çocuk ayakkabısını koymuş kapağına. Derginin Gazze dosyasında Mustafa Şentop, Naci Bostancı ve Mesut Özcan’ın yazılarının yanı sıra Rasim Özdenören’in ‘Filistin Dilemması’ başlıklı yazısı dikkat çekici.
Yayın yönetmenliğini Mürsel Sönmez’in yaptığı ‘Bir Nokta’, Mahmut Avcı, Serkan Tarifçi, Resul Tamgüç ve Michael Heart’ın şiirleriyle Gazze konusuna şiirsel bir bakış sergiliyor. Abdülkadir Budak yönetiminde yayınlanan ‘Sincan İstasyonu’, şiirin işlevini sorguluyor. İnsanlığın şairlikten önce geldiğini belirten Budak, ‘Gazze ve Şair’ başlıklı kapak yazısında, şair için "Şiirdir onun tüfeği; namlusundan çiçekleri fırlatan" diyor. Ferhat Kalender’in yayın yönetmeni olduğu ‘Yolcu’ dergisi, Filistin direnişinin sembollerinden sapanı yerleştirmiş kapağına. Dergi, birçok ismin şiirleriyle destek verdiği dosyaya ek olarak politik Arap şiirinin en önemli isimlerinden Suriyeli şair Nizar Kabbani’nin ‘Kudüs’ adlı şiirinin bulunduğu bir poster hediye ediyor okurlarına.