Dünyanın En Büyük Arması…

Etkinlikler
Dünyadaki en büyük arma olma özelliğini taşıyan "Orhaniye" fırkateynine ait 24 ayar altın varaklı ahşap kabartma baş arması, bir asır sonra "Osmanlı Bahriyesinde Ahşap Sanatı" serg...
EMOJİLE

Dünyadaki en büyük arma olma özelliğini taşıyan "Orhaniye" fırkateynine ait 24 ayar altın varaklı ahşap kabartma baş arması, bir asır sonra "Osmanlı Bahriyesinde Ahşap Sanatı" sergisinde gün yüzüne çıktı.

24 ayar altın varakla kaplı gemi armaları, gemi baş figürleri, gemilerde ve karargahlarda kullanılan tuğralar ile gemilerin isim plaketlerinin içinde yer aldığı "Osmanlı Bahriyesinde Ahşap Sanatı" sergisi, ziyaretçileri adeta Osmanlı dönemi ahşap sanatının ihtişamlı yolculuğuna götürüyor.

Sergide, 18 adet arma, 5 adet gemi baş figürü, 22 adet tuğra, 28 adet gemi isim levhası ve 77 adet çeşitli süslemelerden oluşan eser yer alıyor.

Tersane-i Amire, İstanbul’un fethinin ardından kurulmasıyla birlikte Osmanlı bahriyesinin idari merkezi ve gemi inşa faaliyetlerinin sürdürüldüğü başlıca yer oldu. Burada çalışan ve "tersane halkı" diye tabir edilen marangoz, kumbaracı, kalafatçı, burgucu ve oymacı gibi birçok ustanın arasında bugün Deniz Müzesi’nde sergilenen ahşap eserlerin yaratıcısı olan sanatkar ustalar da yer alıyor.

Deniz Müzesi’nde örnekleri görülen gemi armaları, baş figürleri, gemi isim levhaları ve padişah tuğralarının ilk envanter kayıtları incelendiğinde, Tersane-i Amire’deki tavşan mağazası, oymacı mağazası ve burgucu mağazası denilen atölyelerde imal edildikleri ve müzeye buralardan geldikleri görülüyor.

150 PARÇA ESER SERGİLENİYOR

İstanbul Deniz Müzesi Komutanı Kurmay Kıdemli Albay Ali Rıza İşipek, sergideki tüm eserlerin ahşap oyma ve 24 ayar altın varakla kaplı olduğunu belirterek, sergide 18 ve 19. yüzyıla ait süslemelerin bulunduğunu ifade etti.

İşipek, dünyadaki en büyük ahşap oyma kabartma arma olan 14,5 metre boyunda "Orhaniye" fırkateynine ait baş armanın sergide yer aldığını anlatarak, "Sergide yer alan Aziziye fırkateynine ait başarması da 8 metre boyundadır. Bu arma da dünyanın ikinci en büyük ahşap oyma kabartma armasıdır" dedi.

Sergideki 150 parça eserin 2010 yılı süresince gezilebileceğini dile getiren İşipek, müzenin deposunda bulunan bu eserler restore edildikçe serginin güncellendiğini anlattı.Albay İşipek, bu tür bir serginin Türkiye’de nadiren açıldığına dikkati çekti.