İstanbul Araştırmaları Enstitüsü, Suna ve İnan Kıraç Vakfı Fotoğraf Koleksiyonu’ndan bir seçkiyle erken Cumhuriyet İstanbul’undaki Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına odaklanan bir sergi düzenliyor. 27 Ekim 2015’de başlayan sergide yer alan fotoğraflarda, yeni rejimin ilk yıllarında İstanbul’da yapılan kutlamalardan çarpıcı kareler yer alıyor. Sivil ve askeri topluluklar, hükümet yetkilileri, esnaf dernekleri, üniversite, lise ve ortaokul öğrencileri ile izciler eşliğinde Beyazıt Meydanı’ndan Taksim Meydanı’na uzanan geçit töreni fotoğraflarında toplumsal dönüşümün hızı ve yeni bir kimliğin inşası da vurgulanıyor.
Erken Cumhuriyet Dönemi’nde İstanbul’da Bayram
Sergi panosunda erken Cumhuriyet dönemindeki kutlamalar şöyle anlatılıyor:
“İstanbul’da Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına birkaç gün önceden başlanırdı. Taksim’de Cumhuriyet Anıtı’na çiçekler bırakılır, resmi kurumlar, özel kuruluşlar, evler, dükkânlar, vapurlar, tramvaylar bayraklarla donatılırdı. Tören yeri, Beyazıt Meydanı’ydı.
O yıllarda, tören alayının meydandan ayrıldıktan sonra değişmez bir yürüyüş hattı vardı. Yol üzerinde toplanan halkın arasından, Yeniçeriler Caddesi, Divanyolu, Alemdar Caddesi, Sultanahmet, Sirkeci, Reşadiye Caddesi ve Galata Köprüsü’nden geçilir, Şişhane Yokuşu’ndan çıkılır, Tepebaşı’na gelinir, İstiklâl Caddesi’nden, Taksim Meydanı’na ulaşılırdı. Geçit töreni burada sona ererdi.”
9 Ocak 2016 tarihine kadar açık kalacak “Cumhuriyet İstanbul’da: Bir Bayramdan Sahneler” sergisi, Beyoğlu Tepebaşı’ndaki İstanbul Araştırmaları Enstitüsü’nde, Pazar günleri hariç hafta içi her gün 10:00 – 19:00 saatleri arasında gezilebilir.