Bu Hafta Nereye Gitmeli?

Etkinlikler
Michael Cooney’in yazdığı, Arif Kumru’nun yönettiği, ”Olacak Şey Değil” adlı oyun, 20-22 Kasım tarihlerinde Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde sahnelenecek. Bir ele...
EMOJİLE

Michael Cooney’in yazdığı, Arif Kumru’nun yönettiği, ”Olacak Şey Değil” adlı oyun, 20-22 Kasım tarihlerinde Necip Fazıl Kısakürek Kültür Merkezi’nde sahnelenecek. Bir elektrik şirketinde çalışırken kriz nedeniyle işinden ayrılmasını 2 yıldır eşine söyleyemeyen Eric Swan’ın başından geçen ilginç olayların anlatıldığı eserde, K. Burak Salimoğlu, Tuna Gürcoşkun, Elif Kasapçopur, Ufuk Tuncer, Y. Ferhat Kanat, Osman Kot, Mevra Ustaoğlu, A. Burak Palabıyık, Doğuş Yılmaz, Başak K. Ertanoğlu, Elif Kasapçopur, Canan Umur ve Beyza Birgen oynuyor. 

İki kişinin kendileriyle, birbirleriyle, içine düştükleri durumla ve baskı unsurlarıyla çatışmaları anlatılan oyunda, karakterlerin ”dışsal” ve ”içsel” motivasyonları, seçimleri ve davranış biçimleri arasındaki farklılıklara rağmen hiçbir sonuca ulaşmayan çabalamaları, günümüzde bireyin sistem karşısında çıkış noktası bulamaması yansıtılıyor.

Can Ceylan‘ın yazıp yönettiği ”Platesim Geldi” 22 Kasım Pazar Günü Müjdat Gezen Tiyatrosu Savaş Dinçel Sahnesi’nde gösterilecek. Dila Göklü, Tuğba Çom ve Ali Şahin’in oynadığı eserde, aynı evde yaşayan iki genç kızın tek hedefi zayıflayabilmek için verdikleri mücadele ve aynı anda, apartmanlarına genç bir erkeğin taşınmasıyla gelişen olaylar ele alınıyor.

ŞEHİR TİYATROLARI

Joe Masteroff‘ın yazdığı, Yücel Erten‘in yönettiği ”Kabare” adlı eser, 25 Kasım Çarşamba Günü Ümraniye Tiyatrosu‘nda izleyiciyle buluşacak. Bir kabare aktristi ile Amerikalı bir yazarın kısa ömürlü aşkı ve onları kuşatan büyük toplumsal kaosun anlatıldığı 1931 yılında, Berlin’de bir yanda faşizmin tırmanışıyla süre giden huzursuzluk ve açlık, diğer yanda yalnızca eğlence ve para peşinde küçük burjuvaların kendi kabuklarındaki umursamaz yaşamı ele alınıyor. 1972 yılında beyazperdeye aktarıldığında 8 Oscar kazanarak ”Tüm Zamanların En İyi Yüz Filmi” listesine giren eserde, Bahar Özge Göze, Berk Samur, Can Başak, Doğan Şirin, Eraslan Sağlam, Ergün Üğlü, Hakan Arlı, Işıl Zeynep Tangör, Mert Turak, Nurdan Kalınağa, ve Yılmaz Arda Alpkıray rol alıyor.

Gülşah Gülbenzer‘in yazdığı, Semah Tuğsel’in yönettiği ”Şahmeran” adlı oyun da hafta sonu boyunca Ümraniye Müsahipzade Celal Sahnesi’nde izlenebilecek. Buket Yanmaz Kubilay, Emre Narcı, Enes Mazak, Esra Ede, Güneş Han, Murat Coşkuner, Nurdan Kalınağa, Özgür Dağ, Pelin Budak, Selim Can Yalçın ve Zafer Kırşan’ın oynadığı eserde, yer altı ülkesinin yarı insan yarı yılan hükümdarı Şahmeran ve halkının dostları Bilge Danyal’a insanları iyileştirecek ilaçların sırrının yazılı olduğu bir kitap vermeleriyle beraber gelişen olaylar anlatılıyor.

DEVLET TİYATROLARI

Turgut Özakman‘ın yazdığı, Şakir Gürzumar‘ın yönettiği ”Töre” adlı eser, 24-29 Kasım tarihleri arasında Küçükçekmece CKSM’nde sahnelenecek. Kan davasının kararttığı iki ailenin, düşman eve sığınarak kanlı ve sevdalanan yüreklerinin ”törenin gölgesinde bir umut yeşerebilir mi?” sorusunun cevabını aradığı oyunda, Nurşim Demir, Macit Sonkan, Zeliha Güney, Güneş Hayat, Yasemin Atasu, Ezgi Yentürk, Ezgi Coşkun, Duygu Eren Tosya, Özlem Taş, Gözde Okur, Selin Tekman ve Serkan Altıntaş rol alıyor.

Yasmina Reza’nın yazdığı, Celal Kadri Kınoğlu’nun yönettiği ”Vahşet Tanrısı” adlı oyun, 19 Kasımdan itibaren hafta boyunca Cevahir Salon 2’de izlenebilecek. Çocukları kavga etmiş olan iki ailenin ”medeni bir uzlaşmaya varmak” istemelerinin ardından gelişen olayların anlatıldığı oyunda, Ülkü Duru, Zafer Algöz, Zerrin Tekindor ve İşdar Gökseven rol alıyor.

ÇOCUK OYUNLARI

Küçük tiyatro severler için hafta sonu boyunca Prag’dan Pavlos Puppets, Amerika’dan Puppets Store ve Pakaluk Puppets, Türkiye’den ise Çağdaş Yazgan ve Ertaç Özden’in yaptığı kuklaların, Atatürk Fen Lisesi Tiyatro Salonu’nda oynatılacağı ”Kukla Show” adlı eserde, çocuklara sıkmadan sağlık-hijyen-beslenme ve dikkat üzerine bilgilendirmeler veriliyor.

Yıllardır minik tiyatroseverleri ücretsiz olarak sanatla buluşturan Sabancı Üniversitesi Gösteri Merkezi’nde (SGM), dünya çocuk edebiyatının klasik masallarında biri olan ”Külkedisi”, 24 Kasım Salı günü sahnelenecek.

Hayrettin Arslanoğlu’nun yönettiği ”En Mutlu Kim” adlı oyun, 21 Kasım Cumartesi günü Akbank Kültür Sanat Merkezi’nde izlenebilecek. Akbank Çocuk Tiyatrosu‘nun sahneye koyduğu eserde, ”İnsanlar yaşlandıkları için oyun oynamayı unutmazlar, oyun oynamayı unuttukları için yaşlanırlar” teması işleniyor. Oyunda, Tacettin Diker, Hayrettin Arslanoğlu, Özdemir Çiftçioğlu, Sarp Aydınoğlu, Sibel Altan, Burcu Doğan ve Ümit İlban rol alıyor.

Amerikalı yazar Lyman Frank Baum’un sevilen eseri ”Oz Büyücüsü”, Özlem Saraç uyarlaması ve Gaye Cankaya yönetmenliğinde 21 Kasım Cumartesi gününden itibaren hafta boyunca Beşiktaş Kültür Merkezi’nde izlenebilecek. Duygu Yılancı, Kemal Erdurak, Şevket Çapkınoğlu, Emin Önal, Dilek Demir ve Cengiz Okuyucu’nun rol aldığı eserde, birbirinden güzel danslar ve şarkılar eşliğinde çocuklara, sahip olduklarının, ailenin ve arkadaşlığın önemi bir kez daha hatırlatılıyor.

SERGİLER

Sanatseverler, hafta boyunca çağdaş Türk resim sanatının önemli temsilcilerinden Ömer Uluç‘un Yapı Kredi Kazım Taşkent Sanat Galerisi ve Yapı Kredi Sermet Çifter Salonu’nda açık kalacak dördüncü sergisini gezebilecek. Sergide, resim, heykel, desen, enstalasyon, dijital baskılardan oluşan çok sayıda farklı çağdaş eser sunuluyor.

Şennur Şentürk’ün yönettiği ”Sikkeler Işığında Ortaçağ’da Dolaşmak” sergisi, 25 Kasım Çarşamba günü saat 17.00’de Yapı Kredi Vedat Nedim Tör Müzesi‘de gerçekleştirilecek. Ortaçağ’da basılmış çeşitli devletlere ait 180 orijinal sikkenin sembolik betimleri yan yana getirilerek Anadolu’nun görsel zenginliğinin ortaya çıkarıldığı sergide, Yapı Kredi’nin sahip olduğu 55 bin parçalık sikke koleksiyonu, sanatseverlere sunulacak.

DAVİD PYATT KONSERİ

Akbank Oda Orkestrası, 25 Kasım Çarşamba Günü, saat 20.30’da David Pyatt’ı kornosuyla Caddebostan Kültür Merkezi’nde dinleyicileriyle buluşturuyor. Bolonya ekolünün son temsilcisi Respighi’nin de seçkin geçmişinin bilincinde olduğunu gösteren antik danslar ve aryalarıyla yer aldığı programda, Lutoslawski ve Penderecki, ayrıca geleneksel Polonya folklorünün bilincinin, neo-klasik yaklaşımlarıyla evrensele giden yolun yerel olandan geçtiğini vurguluyor.