Brüksel’de Osmanlı Sergisi

Etkinlikler
‘Sanat ve Doğu ve Batı Kültürü Arasında Diyalog Merkezi’ tarafından Villa Empain’de açılan "Doğu’dan renkler / Osmanlı İmparatorluğu döneminde sanat ve yaşam tarzı" b...
EMOJİLE

‘Sanat ve Doğu ve Batı Kültürü Arasında Diyalog Merkezi’ tarafından Villa Empain’de açılan "Doğu’dan renkler / Osmanlı İmparatorluğu döneminde sanat ve yaşam tarzı" başlıklı sergi, Avrupa’da farklı koleksiyonlardaki Osmanlı eserlerinden bir kısmını aynı mekanda buluşturdu. Diyalog Merkezi’nin yetkilileri, sergiyi düzenlemekteki amaçlarını, "Osmanlı, İstanbul’un 1453’te devralınmasıyla birlikte Bizans döneminin zenginliklerinin de vârisi oldu. Bunları yok etmediler; aksine Orta Asya kültürüne, geleneklerine ve İslamiyet’e ekleyip uyarladılar. Bu yüzden sergi birçok kaynaktan esinlenmiş sanatın çeşitliliğini sunuyor." sözleriyle açıklıyor.

İkinci Abdülhamid’in kahve takımı

Sergi, bir dönem Avrupa sanatını da derinden etkileyen Osmanlı eserlerinden zengin bir seçkiyi ziyaretçilere sunuyor. 15 ve 19. asır arasında üretilen eserlerin içinde Batı’da Osmanlı’nın sembolü haline gelen İznik ve Kütahya seramiklerinin yanı sıra halılar, mozaikler, tüfekler, hat eserleri, kalemler, padişah tabloları, gümüşler, takılar, müzik aletleri, sedef, bağa ve mercanla yapılmış kaşıklar yer alıyor. Serginin en fazla dikkat çeken eserlerinden biri de İkinci Abdülhamid’in siparişi üzerine imal edilen kahve takımı. Belçikalı koleksiyonculardan, Liege kentindeki katedralden, Paris’te bulunan Arap Dünyası Enstitüsü’nden ve Marcel & Zaïre Mis koleksiyonundan derlenen eserler, 27 Şubat 2011 tarihine kadar görülebilecek.