Erzurum’un Uzundere İlçesi’ne bağlı Çamlıyamaç Köyü’nde bulunan bin yıllık Öşvank Kilisesi, çalınan sütunun yerine konulan kütüğün çürümesi nedeniyle çökme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.
Tarihi kilise, Gürcü Kralı Kuropalat Adarnese’nin oğulları Davit ve Prens Bagralt tarafından 963- 973 yılları arasında yaptırılmış. Yapının her an yıkılabileceğini belirten Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, yetkililerden ilgi beklediklerini söyledi.
SÜTUN VE HEYKELLER DE ÇALINDI
Çamlıyamaç Köyü’nde bulunan Öşvank Kilisesi’nin kabartma taşlarla süslü sütunu, iki yıl önce çalındı. Hırsızlar 1.5 metre boyundaki sütunun yanı sıra kilisedeki kabartma heykel ve resimleri de yerlerinden sökerek götürdü. Kilisenin bu bölümünün çökmemesi için çalınan sütunun yerine ağaç kütük konuldu.
İki yıldan bu yana kiliseyi ayakta tutan kütük, sonunda hava şartları ve taşıdığı ağıorlığa dayanamayarak çürümeye başladı. Yılda yaklaşık 10 bin turistin ziyaret ettiği kilisenin, kütüğün çürümeye başlamasıyla birlikte çökme riskiyle karşı karşıya kaldığına dikkat çeken Uzundere Belediye Başkanı Halis Özsoy, kilisenin acil bir şekilde onarıma alınması gerektiğini söyledi.
PROTOKOL İMZASI BEKLENİYOR
Tarihi kilisenin restorasyonunu yapma sözü veren Gürcistan Hükümeti’nin aradan geçen iki yılda hiçbir çalışma yapmadığına dikkat çeken Belediye Başkanı Özsoy, kilisenin onarımı için Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’la da durumu görüştüklerini söyledi. Özsoy, kilisenin içinde bulunduğu vahim durumu Gürcistan’ın Ankara Büyükelçisi’ne de aktardıklarını vurguladı.
Bakan Günay’ın Gürcistan’a giderek tarihi kilisenin onarımıyla ilgili protokol imzalamasını beklediklerini söyleyen Özsoy, ‘İnşallah bir facia yaşanmadan onarım tamamlanır’ diye konuştu.
Bölgenin piskoposluk merkezi Öşvank Manastırı
Çamlıyamaç Köyü’nde bulunan ölgedeki piskoposluk merkezlerinden olan Öşvank Manastırı 11. yüzyılda elyazmalarıyla ünlü önemli bir kültür merkezi olarak tarihteki yerini alıyor. Duvarlardaki yazıtlara göre yapı, Vaftizci Yahya’ya adanmış.
1022’de bölgenin Bizans denetimine geçmesinin ardından, kilisenin yıkılan kubbesi onarılmış. Bu önemini 15. yüzyıla kadar koruyan Manastır Kilisesi, 19. yüzyılın sonundan 1980’e kadar cami olarak kullanılmış. 1985’te ise Kültür Bakanlığı tarafından tescil edilerek ‘korunması gereken taşınmaz kültür varlıkları’ arasına alındı.