“Batı medeniyeti,keşke olmasaydı dedirtecek bir medeniyet”

Etkinlikler
Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, İslam medeniyetinin, zaman ve kapsadığı alan bakımından, tesirleri açısından muazzam medeniyetlerden biri olduğunu söyledi.  Turan, Aksa...
EMOJİLE

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, İslam medeniyetinin, zaman ve kapsadığı alan bakımından, tesirleri açısından muazzam medeniyetlerden biri olduğunu söyledi. 

Turan, Aksaray Üniversitesi (ASÜ) öncülüğünde, üniversitenin konferans salonunda düzenlenen Türk İslam Siyasi Düşüncesi Kongresi’nde, İslam medeniyetinin tarihin kaydettiği en güçlü medeniyetlerden biri olduğunu ifade etti.

İslam medeniyetinin bu kadar güçlü olmasının arkasında birçok neden olduğunu ifade eden Refik Turan, “İslam medeniyeti, zaman ve kapsadığı alan bakımından, tesirleri açısından muazzam medeniyetlerden biridir. Bir medeniyetin gözle görülür mahsulleri vardır. Bunların başında, kurduğu devletler gelir. Sonra tesis ettiği şehirler, insanlara sağladığı huzur ve refah gelir. Şüphesiz bunlar bir medeniyet için yüksek değerlerdir” dedi.

“Bazı medeniyetler diğerleriyle aynı ölçüde insanlığa katkı ve yarar sağlamamıştır” diyen Turan, şunları kaydetti:

“Bugün, son 300 yılda teşekkül eden Hristiyan batı medeniyeti, bu tür medeniyetlerden biridir. Batı’da da tartışılıyor. Batı medeniyeti, çok ağır sabıkası olan bir medeniyettir. ‘Keşke böyle bir medeniyet olmasaydı’ dedirtecek derecede bir medeniyettir. Bu medeniyetin elbette bilim ve teknik yönüyle çok yüksek katkıları olmuştur. Elbette felsefe bizde olmayan şekliyle çok büyük bir unsur olarak karşımıza çıkmakta ve insanlığa katkı sağladığı söylenebilir. Elbette şu an bizim kullanım alanımızda da olan motorlu taşıtlar, elektrik, bilgisayar insanlığın hizmetindedir. Bunu inkar etmiyoruz ama yeryüzünde bir insan açısından en değerli şey, insan hayatıdır. İnsan ve insan hayatı açısından çok acımasız, çok katı ve çok ağır maliyetlere mal olan bir medeniyettir, batı medeniyeti.”

“Bu toprakların gözüyle bakabilen yeni nesiller yetişmesini istiyoruz”

ASÜ Rektörü Prof. Dr. Yusuf Şahin ise Türkiye’de ilk defa düzenlenen bir kongreye evsahipliği yapmaktan büyük onur duyduklarını ifade etti.

Bu ülkenin değerleri üzerinde oturan, bu toprakların gözüyle bakabilen yeni nesiller yetişmesini istediklerini dile getiren Şahin, “Buradan çıkacak kaynaklar, bildiriler, bundan sonraki akademisyenler açısından oldukça önemli olacak. Bu kongrelerin devam etmesi temennisi içerisindeyim” diye konuştu.

1. Türk İslam Siyasi Düşüncesi Kongresi Düzenleme Kurulu Başkanı ASÜ Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Akıncı da “Türk İslam Siyasi Düşüncesi” adı altında Türkiye’de ilk kez böyle bir kongrenin düzenlendiğine dikkati çekti.

Akıncı, “Kongrenin temel amacı, ihmal edilmiş bir alana, kendi fikir tarihimize hak ettiği değeri vermektir” şeklinde konuştu.

Kongrede, 2 gün boyunca 3 farklı salonda 58 akademisyen, Türk İslam düşüncesini konu alan bildiriler sunacak.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107