“Atatürk’ün Dış Politikası” konferansı

Etkinlikler
Genelkurmay Eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dış politika konusunda milli değerleri ön planda tuttu...
EMOJİLE

Genelkurmay Eski Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün dış politika konusunda milli değerleri ön planda tuttuğunu belirterek, “Atatürk’ün izlediği dış politika her şeyden önce ‘millidir. Zaten kendisi bu konuyu milli siyaset olarak tanımlıyor” dedi.

Başbuğ, Kabataş Erkek Lisesi Feriye Kültür Sitesi Hamdi Saver Salonu’nda düzenlenen “Atatürk’ün Dış Politikası” konulu konferansa katıldı.

Mustafa Kemal Atatürk’ün dış politika siyasetini teori ve uygulama olarak ikiye ayıran Başbuğ, “Atatürk’ün izlediği dış politika her şeyden önce millidir. Zaten kendisi bu konuyu milli siyaset olarak tanımlıyor. Milli kavramını atarsanız ortada bir şey kalmaz” ifadesini kullandı.

İlker Başbuğ, Atatürk’ün uluslararası ilişkilerde ittifaklara sıcak baktığını aktararak, Türkiye’nin Balkan ve Sadabad Paktı üyeliğini buna örnek gösterdi.

Dış politikada söz sahibi olmanın güçlü bir iç siyasete dayandığını belirten Başbuğ, şöyle devam etti:

“Ülke olarak içinde bulunduğunuz ittifaklarda söz sahibi olmanız çok önemlidir. Daha açık bir ifadeyle ‘veto’ hakkına sahip olmalısınız. Devlet olarak alınacak herhangi bir kararda siz veto hakkına sahipseniz, o kuruluşta olmanızın sizin bağımsızlığınıza zarar getirmesi düşünülemez. Atatürk bu birlikleri kurarken, ittifak meselelerinde ülke varlığını korumak üzerine temellendirmiştir. Ülke birliği demek, toprağı yani vatanı ve üzerinde yaşayan insanları korumaktır. Millet ve memleketin saadet ve refahı bununla sağlanır.”

Emekli Orgeneral Başbuğ, ülkenin iç siyasetinin sorunsuz işlemesi gerektiğine işaret ederek, böylece dış politikada söz sahibi olmada belirleyici rol üstleneceğini savundu.

“İç politikada zayıfsanız, dış politikada başarısız olursunuz” diyen Başbuğ, Türkiye’nin yakın tarihinde bunun çok fazla örneğinin olduğunu dile getirdi.

Atatürk’ün, dış politikada gerçekçi bir siyaset izlediğini anlatan Başbuğ, “Eğer dış politikada ideolojik noktalardan hareket etmeye kalkarsanız bu gerçekçi olmuyor. Bu yüzden dış politikayı ideolojiden ayırmak gerekir. Atatürk bunu yapmıştır. İkincisi uzun vadeli hedeflere odaklanılması lazımdır. Gerçekçi politikalarda esneklik vardır, değişkenlik gösterebilir ama esas odak nokta, hedeflere ulaşmada yeterli imkanlara sahip olmanız gerekiyor” diye konuştu.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107