ANAMED’de Karikatür Tarihi Paneli

Etkinlikler
23 Mart’ta herkese açık olarak gerçekleştirilecek panele “Yusuf Franko’nun İnsanları: Bir Osmanlı Bürokratının Karikatürleri” sergisi danışmanları K. Mehmet Kentel, Sinan Kuneralp ve karikatür tarihçi...
EMOJİLE

23 Mart’ta herkese açık olarak gerçekleştirilecek panele “Yusuf Franko’nun İnsanları: Bir Osmanlı Bürokratının Karikatürleri” sergisi danışmanları K. Mehmet Kentel, Sinan Kuneralp ve karikatür tarihçisi Turgut Çeviker katılacak.

Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED), Ömer M. Koç Koleksiyonu’nda yer alan, Yusuf Franko Kusa Bey’e ait karikatür albümünü merkezine alan sergiye ev sahipliği yapıyor. Küratörlüğünü Bahattin Öztuncay’ın, tasarımını ise Yeşim Demir Pröhl’ün üstlendiği, danışmanlığını ve metin yazarlığını K. Mehmet Kentel’in yaptığı, “Yusuf Franko’nun İnsanları: Bir Osmanlı Bürokratının Karikatürleri,” sergisi kapsamında, 23 Mart Perşembe günü 16.00-18.00 arasında ANAMED’de düzenlenecek panelde, Osmanlı dönemi ve karikatür tarihi araştırmacıları bir araya gelecek.

Herkese açık olan panelde, K. Mehmet Kentel; “Kozmopolit Pera’yı Çizmek, Haritalandırmak, Sergilemek”; Sinan Kuneralp; “Diplomatik Getto; Hamid Dönemi İstanbulu’nda Yabancı Sefaret Erkânının Sosyal Hayatı” ve Turgut Çeviker de “Türkiye Karikatürünün Doğuşu Bağlamında Yusuf Franko Paşa” başlıklı konuşmalar yapacaklar.

Panel Yusuf Franko’nun İnsanları: Bir Osmanlı Bürokratının Karikatürleri

Yer Koç Üniversitesi Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi (ANAMED)

İstiklal Cad. No: 181 Merkez Han 34433 Beyoğlu İstanbul

Tarih 23 Mart 2017 Perşembe, 16.00-18.00

Yusuf Franko Kusa Bey hakkında

Yusuf Franko Kusa, Lübnan’dan İstanbul’a göçen, Osmanlı Hariciyesi’nde kendine yer edinen ve buradan yeniden Lübnan’a uzanan Franko Kusa ailesine mensuptur. Beyoğlu’nun meşhur ve öncü sanat mekânı Naum Tiyatrosu’nun kurucusu Michel Naum’la da akraba olan Yusuf Franko Kusa’nın kariyerindeki en yüksek basamak, 1907-1912 arasında yaptığı Cebel-i Lübnan Mutasarrıflığı’dır.

Karikatürlerinde geç 19. yüzyıl Beyoğlusu’nun önde gelen kişilerini bir araya getirmiştir. Cemiyet davetlerinde boy gösteren Osmanlı paşalarını ve yedi düvelin diplomatlarını, yerli ve yabancı sermayecileri, sanatçıları kendine özgü tarzıyla resmeden Yusuf Franko; gerek kendi karakteri gerekse de çizdiği karakterleriyle, uluslararası bir finans, diplomasi ve kültür-sanat merkezi haline gelen bu özel dünyanın bir ürünü ve aynı zamanda tanığıydı.